用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女讀英小,父母英文差
樓主: 60後爸爸
go

子女讀英小,父母英文差 [複製鏈接]

不是呵, 有些文法如前置詞, 我們大人放下書包多年, 真的好易錯. 小朋友成日keep 住會好D

多d同小朋友一齊學習啦,前排暑假我同五歲幾等升小一的姪女在家一連看了多齣 Barbie DVD, 大人細路都學了不少女兒國那些蔑咀蔑舌的串咀英語,最經典的莫如 So last season! 笑人過時,像穿著上季的衣裳。

現在的孩子被多類的影音媒體圍繞著,又DVD又上網看YouTube等,機靈的耳朵山大斬埋有柴,有時突然來一兩句真的會將大人考起。有次我午飯時向九歲的姪兒訓話,他嬉皮笑臉的叫我 Get off your high horse! 我還是查了字典才曉得他說我趾高氣揚,叫我收皮。果真是後生可畏也。
如得其情,則哀矜而勿喜。

睇多D英文書自然語感會提高, grammar就5駛死記, 但要長時間先有效果!

回覆 60後爸爸 的帖子

你好!
常識用英文教是一件好事!如果你肯花時間就一起同小朋友備課同課後温習.

以我為例,我會查哂生字同make sure自己識讀.如果識讀,就容而易識串同易記.

课前解一次,等小朋友上課時易明些,如果他能掌握,上课時就等如review.番到家再review一次等他印象深些.到exam,就好快温熟.

最重要的是次次清,就算不明白,只是一,兩堂的事,好快更能解決.

至於生字是否要串,我會叫小朋友跟手串.因為小一唔串,升上去一樣會見番哂.

我本人英文一般,但沒有请補習,因為我會知到他的進度.小朋友也覺得你给他精神的支持.我也覺得是一種聯繫親子關係的機會,是一種享受.  又可以一起學野.一舉二得

到高年级,真係搞唔掂再找補習都未算遲.

Jane1983  真係一擔心機,只有父母做得到,   發表於 14-9-15 22:52
:-D :-?

昨天遇到一姐姐接放學,小孩說the yellow one is how many, 姐姐就當然全貨照收,我總覺得肯講好過唔講。

60後爸爸 發表於 14-9-10 10:06
日常通告、手冊全是英文。

數學、常識、電腦如何和小朋友溫習?

數學用中文教番,等小 朋友明 哂才 用英文作補 充 .問題係學校使用 全英or中英 混 合 教.如果全 英,我 會用中文教,用一本 中數,再用英數.make sure 明 白 就ok.
如果用中英混合,我花大部時間用中文,林考再英文的教科書抽做一次
便 行 。

60後爸爸  TKS  發表於 14-9-19 18:34

回覆 60後爸爸 的帖子

如要怎讀,坊間好多app有得download.. 讀出聲!
诊住呀仔小一,你可帶佢去學拼聲,我覺得治本過出去補習!

60後爸爸  TKS  發表於 14-9-28 20:36
‹ 上一主題|下一主題