用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女讀英小,父母英文差
go

子女讀英小,父母英文差 [複製鏈接]

3    0    0    0

你日常和他溝通都是用廣東話的,咁用廣東話教他,之後溫書和他一起讀英文課文,咁佢可以溫埋d英文生字。

若然真的有困難,唯有同小朋友一齊學,花既時間係多,但冇辦法(大前題係唔想去補習班)。雖然我的是中文小學,理應唔難應付,奈何要返工又冇人幫忙睇住,回家已太夜,唯有去功課輔導班做晒啲功課先。

回覆:子女讀英小,父母英文差

如家庭語境是中文,就先用中文教先。小朋友容易明白,掌握。之後用英文再溫,唔識的生字就記熟。
如本身英文已經唔明,仲用英文教,只是唔明加唔識。

真係 , 何苦呢 ?

溫習用中文幫不會是大問題的,至於日常通告、手冊,join whatsapp 群組問下人便可。

一個子女讀中文小學但中文差的父親上

Jane1983    發表於 14-9-11 14:33
little_yolky    發表於 14-9-10 12:27

我個亦是英小, 我自己英文OK, 不過返三工時間長冇咩機會同佢溫,

回想一年級英數常的英文都幾淺, 數學文字題可能會有少少困難要mark key word , 如Less then, more then... 俾佢易理解.  
常識就記下D生字的串法, 我個時只是試前同佢溫下,
電腦就完全冇溫.

反而英文如果家長文法不太好, 就算是小一的, 因英小通常教快好多,  文法都好易錯, 真不行就去補習社吧, 好過積到2-3年才補.   

60後爸爸 發表於 14-9-10 10:06
日常通告、手冊全是英文。

數學、常識、電腦如何和小朋友溫習?
父母英文都差到無朋友, 定係都有中學水平? 見你係"60後", 當年學生語文基礎好啲, 有中學水平都應該搞得掂初小吧。如果真係唔得, 小朋友又要幫助, 都真係要補一補了。

補習姐姐都應是用中文講解,so whats the problem?

至於grammar mistakens, 我孩子的小一只是扣一分,如冇串錯字,都好難唔合格

MrBeast 發表於 14-9-10 19:20
補習姐姐都應是用中文講解,so whats the problem?

至於grammar mistakens, 我孩子的小一只是扣一分,如冇 ...
我都警告我個女, 佢小二, 作文10句可以有10個grammatical mistakes。我叫佢一定要check, 唔好貪多字, 寫多錯多仲死。

引用:Quote:MrBeast+發表於+14-9-10+19:20+補習

原帖由 little_yolky 於 14-09-11 發表
我都警告我個女, 佢小二, 作文10句可以有10個grammatical mistakes。我叫佢一定要check, 唔好貪多字, 寫多 ...
呢D就係香港英語教育不好的地方,太細個便太著重文法學習,和以扣分制度評分。初小寫作該著重創意和表達,重興趣的培養。寫作下下要膽心文法,寫短D減錯誤,悶出個鳥來。要知道香港要學的文法,其實不是很深。多閲讀寫作,好快會掌握好。

我女兒初小時課外有時會寫作。其用字句法準確精闢,又有創意,但不少串錯字,低層次文法錯誤等。我一個字也不改,因為我知道只要孩子對英語有興趣,這些問題會好快消失。果然女兒好快己不再錯那些東西了。

liy7239    發表於 14-9-11 21:39
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

Agreed with you.  I focus more on my kid's innovation than paying more attention on correcting the grammar.  If a person reads more, he / she can eventually write in good English and it's so natural that he / she can improve her English.  

剛升小一,發現如常擦他功課(因字體差),他會好炆及不想繼續。好在學校不重字體,而家都(友)佢,佢重做得好快。所以我相信作文一樣,grammer錯我會接受, 但我仲末接受唔到港式直譯英語,例如 I am on foot to school (我行路返學), 我會出聲要改。

引用:剛升小一,發現如常擦他功課(因字體差),

原帖由 stockmike 於 14-09-11 發表
剛升小一,發現如常擦他功課(因字體差),他會好炆及不想繼續。好在學校不重字體,而家都(友)佢,佢重做 ...
也該慢慢教,不要大交叉。

看書多的孩子不會寫那些句子。即代表孩子 input 未夠。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

60後爸爸 發表於 14-9-10 10:06
日常通告、手冊全是英文。

數學、常識、電腦如何和小朋友溫習?

積極面對,讀先過佢。

攞小朋友啲書自己讀左先,唔識查字典/上網查讀音,諗下點樣教佢,到溫習時就用得著。
都唔係全部關父母英文底子好壞問題,依家小學課程內容同以前大大唔同,加埋父母丟低書包咁耐,父母唔識都係正常,咩一齊讀囉。

同小朋友一齊學, 唔洗驚!!

引用:溫習用中文幫不會是大問題的,至於日常通告

原帖由 MrBeast 於 14-09-10 發表
溫習用中文幫不會是大問題的,至於日常通告、手冊,join whatsapp 群組問下人便可。

一個子女讀中文小學但 ...
哈哈… 笑咗

不要放棄,難得小朋友入到英小,開頭會唔習慣,手機可以安裝translation(翻譯)app,先睇手冊自己做功課寫底,唔明就問小朋友,加入 wapp家長群組係最好,正如我仔同學家長又係完全唔識英文,但K2英文功課已要按步驟去做,有家長唔明,我全部幫她翻譯,佢再用廣東話教小朋友去做。

祇要平時小朋友上課堂留心聽書,功課應該可以應付,但至於讀音方面,佢自己聽老師講完可能要佢自己做筆記或者你可以比佢去上Phonics堂,讀耐咗自己會自然識併音。  努力呀!

家長會上,一個滿身污泥的建築工父親把眾家長驚呆了!後面太讚了! LIFE生活網 - http://www.life.com.tw/?app=view&no=165202

wongay123123    發表於 14-9-15 15:48
little_yolky  令我諗起我好早死咗既阿媽 :pity   發表於 14-9-12 13:15
EduKing   貼了在講場  發表於 14-9-12 12:03
小時了了  文章很感動  發表於 14-9-12 10:21

shadeslayer 發表於 14-9-11 22:58
也該慢慢教,不要大交叉。

看書多的孩子不會寫那些句子。即代表孩子 input 未夠。
但我個囡寫She like XXXX. We are good friend. 喎, 咁都唔叫佢改。
不過, 佢寫得好開心, 仲好得戚同我講佢寫咗好多字, 多過老師叫既字數, 仲等我話咗佢一餐, 叫佢考試測驗睇住寫, 寫多會扣分添。講完佢就無晒心機。咁即係我又做錯嘢嗱
‹ 上一主題|下一主題