用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 子女讀英小,父母英文差
樓主: 60後爸爸
go

子女讀英小,父母英文差 [複製鏈接]

對呵, 此些錯我覺得要改, 大人不說, 老師都圈出來, 佢如都不懂改, 考試過不到好慘.   

我個我見佢P1/P2 做文法紙時哩D全對, 一到自己寫文或答閱解長問題, 會好順手寫錯, 佢睇都不睇寫得好快. 我覺得此類習慣要改, 要番睇.

HaYi 發表於 14-9-12 11:31
對呵, 此些錯我覺得要改, 大人不說, 老師都圈出來, 佢如都不懂改, 考試過不到好慘.   

我個我見佢P1/P2 做 ...
我果個就係咁, 好順手地寫錯, 做習作紙時係識的。
我睇一次見有錯, 一次話晒俾佢聽錯邊句, 然後叫佢自己翻睇改。唔叫佢改怕考試死緊。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-9-11+22:58+

原帖由 little_yolky 於 14-09-12 發表
但我個囡寫She like XXXX. We are good friend. 喎, 咁都唔叫佢改。
不過, 佢寫得好開心, 仲好得戚同我講佢 ...
風水佬呃你十年八年,我早前説的即時應驗。孩子好開心寫文,你一句可以打沈他。孩子無哂心機係一個警惕,再打擊多幾次,孩子想愛寫作都好難。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 little_yolky 的帖子

你個女甘乖,咪凶佢,用提點和鼓勵仲有效。

little_yolky  要check咋   發表於 14-9-12 13:16
little_yolky  我無凶佢呀, 係提佢寫好要check   發表於 14-9-12 13:16

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-9-11+22:58+

原帖由 little_yolky 於 14-09-12 發表
但我個囡寫She like XXXX. We are good friend. 喎, 咁都唔叫佢改。
這些錯我不會改,尤其課外寫作。這些是低層次的錯。只要孩子愛閲讀,多寫作,愛英語,孩子大個了(例如高小)百分百能掌握,能力自然高。

我有一個好強的信念。愛英語,能力高的孩子,不應該低分的。如果真的是低分,是學校的錯。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

不是課外,是功課

shadeslayer 發表於 14-9-12 13:15
這些錯我不會改,尤其課外寫作。這些是低層次的錯。只要孩子愛閲讀,多寫作,愛英語,孩子大個了(例如高小 ...
唔怪得我個囡中文好咁多。我覺得中文無需要跟文法, 所以隨便佢寫, 甚至有時有啲廣東口語都無更正佢, 覺得最緊要內容同結構。真係奇怪, 同一個阿媽, 到睇英文時又好似變咗個人咁, 可能因為我英文底子差, 驚死阿女學唔好
阿媽真係成日好心做壞事, 要反省下先, 唔怪得古人話吾日三省吾身。

eviepa    發表於 14-9-12 21:13

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-09-11+發

原帖由 shadeslayer 於 14-09-11 發表
呢D就係香港英語教育不好的地方,太細個便太著重文法學習,和以扣分制度評分。初小寫作該著重創意和表達, ...
有啲學校真係喺初小時唔改文法,其實真係好好,這些學校多願鼓勵學生

我自己唔會改。
如果學校表明唔會更改學生嘅文法,亦建議家長唔需要改,我更加唔會改。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-9-12+13:15+

唔怪得我個囡中文好咁多。我覺得中文無需要跟文法, 所以隨便佢寫, 甚至有時有啲廣東口語都無更正佢, 覺得最 ...
努力。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-09-12+發

原帖由 S-Kwok 於 14-09-12 發表
我自己唔會改。
如果學校表明唔會更改學生嘅文法,亦建議家長唔需要改,我更加唔會改。

...
有邊個愛閲讗,愛寫作的孩子到高小也攪不定小學的文法?我未見過。有邊個不愛閱讀寫作,但死操文法練習拿高分的孩子,上中學跟得很辛苦?常見。

重點要放在那裡,不言而喻。

回覆:60後爸爸 的帖子

其實好簡單,有時補習老師是一個支援,父母幫忙睇功課、溫習亦是。看你想要的支援的質素要求了!要穩陣的,就找有經驗,補開英小的補習老師補。要親自參與的,就自己先付出,盡能力跟貼d,教、學相長。Add oil!

引用:剛升小一,發現如常擦他功課(因字體差),

原帖由 stockmike 於 14-09-11 發表
剛升小一,發現如常擦他功課(因字體差),他會好炆及不想繼續。好在學校不重字體,而家都(友)佢,佢重做 ...
嘩 呢樣一定要矯正

功課輔導班幾錢一个月????

nkf 發表於 14-9-12 09:18
積極面對,讀先過佢。

攞小朋友啲書自己讀左先,唔識查字典/上網查讀音,諗下點樣教佢,到溫習時就用得著 ...
good point

引用:日常通告、手冊全是英文。數學、常識、電腦

原帖由 60後爸爸 於 14-09-10 發表
日常通告、手冊全是英文。

數學、常識、電腦如何和小朋友溫習?
我大仔小四, 讀英文小學, 我英文都好差, 但自小有親子閱讀和看字咭, 我都係不斷查字典, 學完才讀比小朋友聽, 現在有網上字典更方便啦。小一已經不能親子閱讀英文書, 因為他已經看厚版英文小說, 我點查字典呀, 佢自己看又完全沒問題。結果小學以來用英文教的科目完全不用我理(都理唔倒)都好高分。 小朋友多看書有幫助。

我中文都唔係咁好, 可能答得唔好, 請見諒。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

唔通睇左lei 個thread

http://www.skypost.hk/港聞/要聞/20140915/001/英文半桶水%20教仔累咗佢/154154

moondream3003 發表於 14-9-14 18:01
我大仔小四, 讀英文小學, 我英文都好差, 但自小有親子閱讀和看字咭, 我都係不斷查字典, 學完才讀比小 ...
剛看過學校一些網上練習,可能我都未必全部識做,雖然自己英文不算好叻,但沒理由小學英文都做唔到ga  :(
‹ 上一主題|下一主題