用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網學校
go

16網學校

回覆:kincarol 的帖子

其實都好主觀,你要自己盡量親身透過開放日或簡介會,去每間學校感受吓。我個人認為:

明德

培喬

培僑左派學校,又換校長……不太喜歡!
明德聽完簡介,感覺學校又新又大,好有心辦學,又唔花巧

回覆:16網學校

如果要睇埋中學派位,好似培僑好d。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

如唔怕多人揀,柴灣區一定係柴米最好

回覆:1224cheung 的帖子

雖然我唔係16區,但都想知点解柴米最好,因為我有25分

1224cheung 發表於 14-9-13 12:01
如唔怕多人揀,柴灣區一定係柴米最好

每人心中的最好不同, 當年不少朋友/家長都話柴米有幾咁好

數年前我去完簡介會, 發現該校唔係我柸茶

自己去簡介會親身感受, 選適合自己小朋友的學校為最好

柴米好谷.

引用:Quote:1224cheung+發表於+14-9-13+12:01+如

原帖由 evaken 於 14-09-15 發表

X2

引用:自己去簡介會親身感受,+選適合自己小朋友的

原帖由 evaken 於 14-09-15 發表
自己去簡介會親身感受, 選適合自己小朋友的學校為最好
贊同你講法,而家個個家長盲目追捧hit學校,根本連學校教育理念都未知。學校吹谷,究竟合唔合適自己仔女讀呢?如果唔合適,難為左小朋友,始終是6年學習生活。
學校有開放日去親身感受下,睇下校長理念與自己是否一致,有機會可接觸老師交流下,選一間最合適的學校給兒女就最好。

evaken 發表於 14-9-15 09:07

x 3   

回覆:16網學校

大家講起唔係我杯茶,我想講,我去完新基嘅小一簡介會結論一樣,唔係我杯茶!
反而,星期六去慈幼,我覺得好適合呀!

kincarol 發表於 14-9-14 23:16
其實我聽完簡介會,很喜歡筲箕灣崇真及明德,有沒有家長對這2間學校有認識,可以分享一下呢? ...
我初初決定選救世軍韋理夫人,但星期六去完筲箕灣崇真,又覺得好好!但升中成績
筲箕灣崇真好似麻麻咁,得15分的話救世軍韋理夫人機會會比
筲箕灣崇真大!但
筲箕灣崇真校舍大好多,教學亦好似較多元化!而家好猶豫唔知自行應該選邊間!

ytwmama  me too  發表於 14-9-17 16:05

醒目開學勳章

引用:大家講起唔係我杯茶,我想講,我去完新基嘅

原帖由 lovelytoki 於 14-09-15 發表
大家講起唔係我杯茶,我想講,我去完新基嘅小一簡介會結論一樣,唔係我杯茶!
反而,星期六去慈幼,我覺得 ...
可唔可簡單講下你去完新基灣簡介會感受呀?
點解覺得佢唔適合?

引用:Quote:原帖由+lovelytoki+於+14-09-15+發表

原帖由 conniecheung 於 14-09-15 發表
可唔可簡單講下你去完新基灣簡介會感受呀?
點解覺得佢唔適合?
佢話要家校合作一齊谷,明示加暗示,我估就算我咁好彩入到,我好快氣絕身亡

LSLC  卜0  發表於 14-9-15 23:02

其實很多人講柴米好, 不過衡量小學其中一個元素就係睇中一派位, 可惜近幾年柴米都唔公佈.

cl_kaka 發表於 14-9-15 15:12
我初初決定選救世軍韋理夫人,但星期六去完筲箕灣崇真,又覺得好好!但升中成績
筲箕灣崇真好似麻麻咁,得15分 ...

救世軍韋理夫人應該大過筲箕灣崇真架喎

筲箕灣崇真約 3000平方米
救世軍韋理夫人約 5000平方米

醒目開學勳章

引用:其實很多人講柴米好,+不過衡量小學其中一個

原帖由 rebecca333 於 14-09-15 發表
其實很多人講柴米好, 不過衡量小學其中一個元素就係睇中一派位, 可惜近幾年柴米都唔公佈.  ...
如果係成績理想,點解唔公布呢。
所以我覺得好怪。。。