用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95 網 - 宣基, 王余, 將循, 田家炳
樓主: PeggieLam
go

95 網 - 宣基, 王余, 將循, 田家炳 [複製鏈接]

回覆:樂恩媽 的帖子

哥哥係個間小學畢業好似無10分喎

Cedric_mama 發表於 14-9-10 08:42
哥哥係個間小學畢業好似無10分喎

睇清楚計分方法先講, 唔好話好似

四.        父/母或兄/姊為該小學的畢業生                                                                  (10分)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HNC 發表於 14-9-5 17:45
回覆 PeggieLam 的帖子

上年小女都係15分, 得15分其實揀邊間有宗教背景都一樣........機會=0.1% ...
請問最後你女女讀邊間呀???  大抽獎派第幾志願???  有需要扣門嗎???

回覆 hkpapa852 的帖子

為我的唔肯定講聲sorry
但咁唔該你都睇清楚

[p=24, null, left]第一部分

[p=24, null, left]1

[p=24, null, left]/母全職在該小學工作(或在同一校址的幼稚園或中學部工作 )

[p=24, null, left]20分

[p=24, null, center]2

[p=24, null, left]/姊在該小學就讀(或在同一校址的中學部就讀)

[p=24, null, center]20分

[p=24, null, center]3

[p=24, null, left]/母為該小學的註冊校董

[p=24, null, center]20

[p=24, null, center]4

[p=24, null, left]4.父/母或兄/姊為該小學的畢業生

[p=24, null, center]10

[p=24, null, center]5

[p=24, null, left]首名出生子女 (即為家庭各子女中最年長者)

[p=24, null, center]5分

以上皆非

0分

[p=24, null, left]第二部分

[p=24, null, left]6

[p=24, null, left]與該校的辦學團體有相同的宗教信仰

[p=24, null, left]5

[p=24, null, center]7

[p=24, null, left]/母為辦學社團成員

[p=24, null, center]5

以上皆非

0分

[p=24, null, left]第三部分

[p=24, null, left]8

[p=24, null, left]適齡學童(即九月入讀小一時年滿五歲八個月至七歲)

[p=24, null, left]10分

不是適齡學童

0分

第一倍份只可揀其中一項. 所以樂恩媽的孩子只冇20分.
唔怪得咁多人話自己有25分抽唔到

Cedric_mama 發表於 14-9-10 12:47

點解冇25分?第一部份:哥哥係畢業生 - 10分
第二部份:宗教分 - 5分
第三部份:適齡 - 10分
請指教

whalebone  攪錯,以為是同一陪份  發表於 14-9-15 11:31
whalebone  畢業生, 宗教 只選其一  發表於 14-9-15 11:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝各位意見!!

引用:+本帖最後由+BSCYL+於+14-9-7+22:52+編輯+\

原帖由 BSCYL 於 14-09-07 發表

區內無宗教分, 只有15分, 熱門將循, 將天, 宣基要避開, 自行抽 ...
想問 15分將軍澳官小有冇機會? 呢間都冇宗教分。

Potato001 發表於 14-9-11 06:59
官小並非熱門學校, 過去多年自行都收唔足人, 如果情況不變, 唔好話15分, 得10分都一定入到

Potato001 發表於 14-9-11 06:59
99%收

回覆 HNC 的帖子

What is 111 ?
thanks a lot

回覆 queeniehim 的帖子

111 ,Mean 第一次甲部填最想入嗰間, 乙部第一志願都係填最想入嗰間,最後叩門都係同一間

回覆 queeniehim 的帖子

例如 : 你心水是王余..你在第一輪自行是選王余, 到大抽獎手甲和乙部第一個選擇也是選王余..便是111.
我想是這樣...

回覆:lai_tat 的帖子

大抽獎!好好彩第一志願宣基

Cedric_mama 發表於 14-9-10 12:47

謝謝你清晰的table. 我囡囡是point 4, 6 & 8. 所以肯定是25分呢!

HNC 發表於 14-9-11 22:11
大抽獎!好好彩第一志願宣基

15分抽到宣基?? 可以分享你點排位呢? 謝謝!!

PeggieLam 發表於 14-9-12 11:12
15分抽到宣基?? 可以分享你點排位呢? 謝謝!!
她說第一志願, 明顯不是自行抽到.

在統一階段, 不計分, 大家機會均等, 只需要甲1, 乙1都放宣基

回覆:95 網 - 宣基, 王余, 將循, 田家炳

我剛搬入將軍澳、、我個囡系細囡、咁無晒D家姐35分,,只得囡囡依加教會5分、同適齡10分在手、、好似倍跑咁咩學校都無得選囉!!請問大家比下意見。。我可選邊間自選??謝謝大家

敬畏耶和華是智慧的開端

caando 發表於 14-9-12 13:08
我剛搬入將軍澳、、我個囡系細囡、咁無晒D家姐35分,,只得囡囡依加教會5分、同適齡10分在手、、好似倍跑咁 ...
無所謂, 熱門的宗教學校 15分, 非宗教學校 10分, 在自行陪跑的居多.
除非你甘心在自行選往年自行收生不足的小學

但必須選定1間, 與甲一/乙一相同的學校, 以便不好彩統一抽不到, 作為誠意的表現

回覆:PeggieLam 的帖子

話明得15分宣基唔洗諗 ,所以111為原則自行都係揀宣基,大抽獎都唔關15分事 純粹好彩,上年已經好激烈相信今年仲大獲,我阿囡表弟都係明年升小一,希望大家努力加油!

‹ 上一主題|下一主題