用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95 網 - 宣基, 王余, 將循, 田家炳
go

95 網 - 宣基, 王余, 將循, 田家炳 [複製鏈接]

邊間好啲? 點排好? 得15分

謝謝!!
   1    0    0    0

PeggieLam 發表於 14-9-5 16:21

謝謝!!
以自行機會計, 田第一, 王余第二
其餘2間, 得15分唔使諗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 PeggieLam 的帖子

上年小女都係15分, 得15分其實揀邊間有宗教背景都一樣........機會=0.1% 因為無20分根本唔洗諗! 20分在頂頭熱門小學都唔穩陣, 因為太多20分一齊競爭  [size=14.3999996185303px]得15分我[size=14.3999996185303px]揀我自己最想俾囡囡讀嗰間就算啦! 因為就算要叩門都有111先啦!

謝謝!!
宣基,將循都冇可能。15分填王余啦!田家炳大抽獎乙一必中,乙二亦有機,無需提前係自行博,太浪費。

請問將軍澳區仲有邊間15分會有機會?

lauwingtai 發表於 14-9-6 06:34
宣基,將循都冇可能。15分填王余啦!田家炳大抽獎乙一必中,乙二亦有機,無需提前係自行博,太浪費。 ...
其實唔係好明王余點解咁多人爭?升中成績又唔算突出,又同間二線中學斷埋龍
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-9-6 11:30
其實唔係好明王余點解咁多人爭?升中成績又唔算突出,又同間二線中學斷埋龍 ...
年頭我去左睇「全港校際speech choir2014」,講真,王余d學生幾smart,比賽分兩個組別,王余最後拎一金一銀,確實另眼相看,同場有不少名校,包括民生、沙呂、嘉諾撒聖心、聖安多尼、將天、英同,王余係自信方面真係唔輸蝕。反而有d名校令我幾失望,有d薯頭薯腦、有d又似倒模機械人、有d比賽當受難﹒﹒﹒

升中方面,之前話晒有龍,好難作準,斷龍之後仍有待觀察,問心,我對王余改觀好多。

lauwingtai 發表於 14-9-6 12:05
年頭我去左睇「全港校際speech choir2014」,講真,王余d學生幾smart,比賽分兩個組別,王余最後拎一金一銀 ...
訓練到學生信心的確好緊要,但香港教育制度都係重成績,如果成績唔達標,升學就蝕底D;啱啱今屆畢業生入到一線中學比例唔夠3成,始終差D

引用:Quote:lauwingtai+發表於+14-9-6+12:05+年

原帖由 hkpapa852 於 14-09-06 發表
訓練到學生信心的確好緊要,但香港教育制度都係重成績,如果成績唔達標,升學就蝕底D;啱啱今屆畢業生入到 ...
有條band2龍先三成啫,脫龍後可能有新景象呢

回覆:hkpapa852 的帖子

一般龍校都唔會於小五小六操呈分試,操得你愈fit等於鼓勵你走,但小五小六唔操又唔代表學校唔好或師生唔好喎!所以而家脫龍,王余學生從此食自己,我估兩三屆之後會見真章

區內無宗教分, 只有15分, 熱門將循, 將天, 宣基要避開, 自行抽到機會極低.
次熱明道, 信義, 聖安德肋都很吃虧

15分只可考慮 大熱馮晴, 黃永樹, 次熱王余家潔, 梁潔華.
若果家長不想選太谷的馮晴, 黃永樹.  再餘下來可選的已不多, 王余那能不多人選

請問25分揀宣基,穩陣嗎?

樂恩媽 發表於 14-9-8 12:03
25分應該任何一間TKO小學都穏陣, 不過睇清楚有沒有計錯分

在東港城有家長提問過有關王余家潔 的問題

據知,真的好難才會得到辨學團體那5分, 父/母為該小學主辦社團的成員,
如校監,
法團校董會內成員 (校監, 辦學團體代表-一般是現屆主席/副主席/總理, 東華總部高級行政人員, 校長及教員校董-不需要計分, 家長校董(小朋友是現任學生, 有世襲位), 獨立校董 - 一般是社會知名的專業人氏
東華三院董事局成員 (即主席, 副主席, 總理) 等

有關王余家潔 - 普教中
小一至小三, 全級用普通話教授中文
小四至小六, 按小朋友能力分流 用普通話, 母語廣東話 教授中文

我個女得15分只可等第二輪

Hannah_b107 發表於 14-9-8 14:12
我個女得15分只可等第二輪
如果"非君不嫁"   目標是宣基或將循, 明知無機會, 自行都一定要揀.  保持 1+1+1 的誠意

謝謝!!
15分在自行要選 宣基, 將循, 成功機會極低極低.

舊年自行選田小, 一定派到, 今年申請人數多了, 難保証是否絕對成功, 不過機會在四間中, 一定最高.

王余申請者, 絕大部份是15分.  而且抽籤交回教育局負責, 校方絕對不會有任何偏私.   全憑運氣, 大家機會均等.
但近幾年, 申請人不少,  111落空, 叩門失敗的依舊不少.  要冒風險.

選田小相對風險最低

樂恩媽 發表於 14-9-8 12:03
有25分選宣基, 一定無問題.

但是否有25分, 真的要審查清楚, 有些計分項目只可二選一, 不可同時計算兩項

25分揀宣基:-
*適齡兒童10
*宗教5
*哥哥是畢業生10

是否應無問題。

BSCYL  一定獲派學位  發表於 14-9-9 20:40
‹ 上一主題|下一主題