用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家會唔會拒絕讓子女注射免疫針呀?
樓主: All_is_well
go

大家會唔會拒絕讓子女注射免疫針呀? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+All_is_well+於+14-09-04+發

原帖由 P-boy 於 14-09-04 發表
我孩子升小一時我都有這樣的疑惑。由嬰兒開始,我讓他接受所有疫苗注射。在幼稚園時,我開始知道有人説疫苗 ...
"不打疫苗的人患病機會低其實是因為大部分人口都有打防疫針。因此疫苗才對整個社會有效。"
十分認同!

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大

買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

我自己係一個讀科學嘅人
當我早幾生接觸到自然療法嘅書,睇見美國人對食物同藥物背後做嘅恐怖嘢,當我發現所有西醫都有副作用 (仲要唔細),我個人已經無再食西藥,但無奈屋企長老們及老公都係西藥fans,孩子嘅免疫針只能打最少,唔會另外加錢打

大家可以留意下,好多另類療法嘅"療師",都係讀科學、西醫、藥劑出身嘅,已佢地講嘅concept,部份係攞個Nobel Prize,只不過呢d嘢無商人揾到大錢,唔係"藥",西醫係學用藥嘅,所謂醫病,但只係治標

虎媽媽 發表於 14-9-7 07:19
我自己係一個讀科學嘅人
當我早幾生接觸到自然療法嘅書,睇見美國人對食物同藥物背後做嘅恐怖嘢,當我發現 ...

咁我都讀理科,算半個科學人,橫掂有時間,吹下水無妨。

同意你所講的藥商利益關係,similarly 看完the china study 後,發誓以後唔買美國食品。the same argument applies to 食療,有可能廠商利用一些research study 去sell 佢products, 唔好話我地平民無專業知識去解讀,e生都未必一定知道誰arm誰錯。

以我limited understanding, 疫苗不是藥,當然亦不是天然(processed),但如真擔憂,市面上好多加工食品,eg, white sugar, 食油,什至裝食物飲料的膠盒膠樽,擔心lei d 好過(因為日日接觸到)。

最後,個人愚見,最治本的就是:充足睡眠、適量運動、個人衞生、軍行飲食、不要過份保護、心情愉快,and they dont cost any extra.

Jane1983  講得啱  發表於 14-10-9 09:22
comemon999    發表於 14-9-7 10:56

回覆 Anna_myanna 的帖子

謝謝解答~

引用:針卡上的我有打,+針卡以外就只打水痘,+流感

原帖由 chanwendy 於 14-09-04 發表
針卡上的我有打, 針卡以外就只打水痘, 流感針我就堅決唔打喇. 子宮頸針都唔會同女打. ...
同意,只打針咭要求的。其他比如流感針,一定唔打。

回覆:ha8mo 的帖子

雖然係有可能貴過西醫,但係治本,唔係治標囉。。。

回覆:Anna_myanna 的帖子

👍👍好詳細

回覆:All_is_well 的帖子

以前唔識野俾個仔打左,但上小一就已經無打了~

回覆 righteous 的帖子

今次我小朋友都冇打小一支針, 原來同班都有幾位小朋友唔打..., 同學校填唔同意打針就得~

引用:針卡上的我有打,+針卡以外就只打水痘,+流感

原帖由 chanwendy 於 14-09-04 發表
針卡上的我有打, 針卡以外就只打水痘, 流感針我就堅決唔打喇. 子宮頸針都唔會同女打. ...
我都喺幫對仔女在外打水痘針. 流感針沒必要

回覆:All_is_well 的帖子

係呀,不過老師都會打黎問下,我多數叫老公答老師

引用:回覆+righteous+的帖子 今次我小朋友都冇

原帖由 All_is_well 於 14-10-09 發表
回覆 righteous 的帖子

今次我小朋友都冇打小一支針, 原來同班都有幾位小朋友唔打..., 同學校填唔同意打針 ...
請問小一是什麼針?流感針我和仔女都冇打。因我和仔兩年前打過,但那年我兩病到七彩。醫生說我們是non-responder,打左都冇用,下年不用再打。

回覆 Olympian 的帖子

冇諗住打, 所以唔係好記得小一支針係乜, 應該係麻疹、腮腺炎及德國麻疹混合疫苗(第2針)....

Olympian 發表於 14-10-9 22:53
請問小一是什麼針?流感針我和仔女都冇打。因我和仔兩年前打過,但那年我兩病到七彩。醫生說我們是non-resp ...
小一果支好似係白喉、破傷風、小兒麻痺加強針。流感針其實係研究人員每年預計明年流行既感冒類型製成既疫苗, 但感冒菌好多, 中第二隻既機會都好大, 所以我都覺得無乜效。但大路既針, 例如小一針, 無理由唔打, 尤其乙肝、小兒麻痺、卡介苗呢啲。好似德國麻疹, 其實只影響孕婦, 點解男仔都要打? 因為你感染咗, 會影響其他人。

Olympian  ic.thx!  發表於 14-10-10 18:07

All_is_well 發表於 14-9-4 12:26
剛係Google Search 到免疫針危害健康文章, 當中提到新生兒從降臨人世起直到上學,打各種預防針成了天經地義 ...
首先, 中醫唔係另類療法, 係正統醫療。我好信西醫, 亦好彩搵到位好兒科醫生。Touch wood我兩個小朋友都無乜大病, 依家好多小朋友都有敏感類疾病, 我好相信同環境汚染及食物有關。我兩個寶寶兩歲前都係有機寶寶, BB時食母乳, 無junk food, so far無乜敏感病。一歲以後除咗發燒, 我都係帶去睇中醫的, 我又好彩搵到位好中醫。

所以, 我認為好多朋友既經驗係唔相信西醫, 食西藥會對健康有影響, 一定程度上係醫生水平既問題。我娘家屋企全部係人奶BB, 無人有任何敏感病, 個個皮光肉滑。因為99係職業婦女, 所以C6屋企全部係奶粉B, 個個都有唔同程度既濕疹, 身體狀況亦無我屋企好。

所以, 我認為大路的免疫針一定要打, 食物要選健康的, 儘可能母乳餵哺, BB會健康好多。
‹ 上一主題|下一主題