用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家會唔會拒絕讓子女注射免疫針呀?
go

大家會唔會拒絕讓子女注射免疫針呀? [複製鏈接]

見身邊有一些家長不讓子女注射免疫針, 話打免疫針禍害多於益處. 大家有冇試過寫不同意子女注射疫苗意願書給學校呢? 係咪可以唔洗打免疫針呢?

為保護幼童而拒絕疫苗注射的四十五個理由
http://www.hkval.org/html/news1_reject.php

下載不同意子女注射疫苗意願書
http://www.hkval.org/html/special_anti_viccine_letter.php

1    0    0    0

回覆 All_is_well 的帖子

我地細個果時都係咁打針架啦! 何況而家啲疫苗應該好過個陣時.

All_is_well 發表於 14-9-3 13:55
...為保護幼童而拒絕疫苗注射的四十五個理由
http://www.hkval.org/html/news1_reject.php
Totally rubbish, try google the author to see some counter arguments

受益人比受害人多?

細果時都係咁打, 有冇副作用就真係唔知, 起碼現在還健在, 不過現今好似聽到有些人話打免疫針有損健康, 所以好奇上來一問免疫針係咪禍害多於益處, 唔打好過打? 有冇人有呢方面資料研究過可分享呢

引用:細果時都係咁打,+有冇副作用就真係唔知,+起

原帖由 All_is_well 於 14-09-04 發表
細果時都係咁打, 有冇副作用就真係唔知, 起碼現在還健在, 不過現今好似聽到有些人話打免疫針有損健康, 所以 ...
如果依波拉有預防疫苗,應該唔駛死咁多人。

回覆:大家會唔會拒絕讓子女注射免疫針呀?

以前某D傳染病的死亡率是100%,現在是0,這就是打針的益處

:-) waiwai

係有人會選擇性唔打,要有醫生証明,尤其係要去外國讀書嘅。

政府要求嘅,我去私家打,另加水痘針,始終女仔要靚靚😆

All_is_well 發表於 14-9-4 00:38
細果時都係咁打, 有冇副作用就真係唔知, 起碼現在還健在, 不過現今好似聽到有些人話打免疫針有損健康, 所以 ...

日日禁多BB出世,小數人唔打,大多數人打,而唔聽過有大量BB打完出事,應該無問題。 我地日日出街食“味精”,但原來有人對味精喺有過敏反應。無野喺100%安全(就算避孕方法都無100%有效既~),相信喺對大部份人有益。

你試google 下美國(ie not developing country) 一年因感冒而死亡的人數, 就算真有副作用,benefits vs risk, 自己行量。

Yanamami    發表於 14-9-4 08:31

針卡上的我有打, 針卡以外就只打水痘, 流感針我就堅決唔打喇. 子宮頸針都唔會同女打.

我細個無打德國麻疹, 因為當時認為自己一定唔會生BB, 所以就唔打。後來陀BB時驚足10個月。

感冒針無俾小朋友打, 因為作用唔大, 打咗兩年, 都係一個月內又有感冒, 所以舊年開始無打, 感冒次數同嚴重程度都係一樣。

但其他就全部打晒。我家庭醫生話, 佢啲疫苗靚啲, 所以貴, 政府啲疫苗平啲, 所以免費。唔記得當時講緊邊隻, 佢話政府果啲係用已無效既病毒作疫苗打入身體入面, 仲有可能有極微既機會有拼發症。但佢果隻係將病毒既細胞核抽出, 無咗個病毒本身, 所以絕對安全喎。

剛係Google Search 到免疫針危害健康文章, 當中提到新生兒從降臨人世起直到上學,打各種預防針成了天經地義的事。最近偶然讀到香港青文書屋出版的《免疫針危害健康》一書,才知道打免疫針是件極為恐怖的事。.....這本書還提到,美國有部分醫生一直在揭露疫苗的欺騙和危害,他們因此還建立了一個組織。這本書中的很多證據就來自該組織所提供。但該醫生組織的聲音一直被主流社會壓制著。
http://www.simonchau.hk/Chinese_B5/inthepress/vaccine1.htm

而我孩子出世時都係同其他BB一樣打各種免疫針, 亦知道某些免疫針有個案會對小數BB會有即時不良反應,但因個案及死亡率低所以照打(當時還未聽過有家長講唔好打免疫針,會危害健康的奇說), 及後孩子由一歲至K2期間都經常病(發燒/感冒/咳/哮喘/濕疹/...),不斷睇西醫食/用西藥(覺得孩子有病睇西醫都係好正常事), 孩子每年都會哮喘發入醫院1-2次, 真係冇晒辦法, 直到孩子K2果年, 有家長閒聊間說到西藥及免疫針會令身體體質變差及治標不治本, 而她小孩子出世後沒打過免疫針及食過西藥,孩子有病痛都係用另類療法(我唔係專家所以不在此介紹), 都好健康冇乜病痛, 所以我當時開始嘗試讓孩子唔用西藥直到現在升小一, 有病痛時都係去睇中醫及用另類療法, 現在孩子身體好咗,病痛少咗, 最重要係哮喘同濕疹都沒再病發, 真係感恩!

當然我開呢個Post唔係想介紹另類療法或推翻西醫, 我覺得西方醫學有佢價值及可取地方, 例如:手術, MRI檢查,etc...
我只係對西藥及免疫針存有疑惑, 既然試過唔用西藥好似work, 現小孩子升小一, 想試下唔再打免疫針, 怕又搞差身體體質, 唔知有冇家長有呢方面經驗及研究可分享? 唔打免疫針係咪禍害更大呢? 如向學校講唔打免疫針, 會唔會受到學校/醫護人員阻攔呢? 謝謝~

虎媽媽  support!  發表於 14-9-7 07:06

引用:剛係Google+Search+到免疫針危害健康文章,+

原帖由 All_is_well 於 14-09-04 發表
剛係Google Search 到免疫針危害健康文章, 當中提到新生兒從降臨人世起直到上學,打各種預防針成了天經地義 ...
我孩子升小一時我都有這樣的疑惑。由嬰兒開始,我讓他接受所有疫苗注射。在幼稚園時,我開始知道有人説疫苗不好,崇尚自然療法。所以小一時是否再打加強針,我都考慮了一陣。

我覺得要平衡利弊去決定。這些疫苗已有一定歴史,已知的風險有多大,其實已一早知道。雖然疫苗不是是100%foulproof, 但萬一孩子將來生病你會否後悔?孩子將來會否打算海外升學?

不打疫苗的人患病機會低其實是因為大部分人口都有打防疫針。因此疫苗才對整個社會有效。所以我最後都讓孩子打了。

至於新疫苗,例如豬流感針,我就選擇不打了

All_is_well  Thanks~   發表於 14-9-6 00:40

All_is_well 發表於 14-9-4 12:26
剛係Google Search 到免疫針危害健康文章, 當中提到新生兒從降臨人世起直到上學,打各種預防針成了天經地義 ...
人各有志,no prob. 但最好chk 清楚文章作者的底細 and not just some name on the web.
既然你對這類info 有興趣,介紹你看一本書:the china study, by colin campbell.  入面的info Is backed by tons of research.

回覆 MrBeast 的帖子

Thanks For Sharing,

我都Search咗以下影片, 有興趣大家都可以睇下.
Dr. T. Colin Campbell's: The China Study: Reducing Risk of Disease through a Vegan Diet- 2 .
https://www.youtube.com/watch?v=HvA55xj8iMI

MrBeast   發表於 14-9-5 10:50

王國會長

All_is_well 發表於 14-9-3 13:55
見身邊有一些家長不讓子女注射免疫針, 話打免疫針禍害多於益處. 大家有冇試過寫不同意子女注射疫苗意願書給 ...

已經用左好耐的免疫針(政府要打的)會打, 比較新的免疫針則不會打.

‹ 上一主題|下一主題