用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 報讀聖保羅男女附小 限交3頁履歷
go

報讀聖保羅男女附小 限交3頁履歷

2014年9月3日

【明報專訊】不少家長為求讓子女躋身名小學,會培養孩子十八般武藝,絞盡腦汁製作履歷(portfolio),期望助孩子突圍。傳統名校聖保羅男女中學附屬小學昨舉行小一入學講座,表明參加課外活動不會獲加分,並限制家長只可為子女提交3頁雙面A4大小的履歷。

回覆:JWKun 的帖子

聖保羅男女附小 履歷限6頁紙
2000家長聽小一簡介會

聖保羅男女中學附屬小學今年面試以廣東話進行,但學生如不諳粵語,面試亦不會扣分。

為博心儀學校取錄,不少家長精心製作子女履歷,編製成書。聖保羅男女中學附屬小學,今年限制家長提交子女的參考資料不能超過6頁紙,強調面試最重要是「表現真我」。

不少直資私立小學已陸續接受2015學年的入學申請,一條龍直資學校聖保羅男女中學附屬小學昨辦入學簡介會,吸引2,000名家長慕名而來,坐爆兩層禮堂座無虛席。

造精美履歷 不如教睇書

校長梁麗美直言,不少家長為面試使出渾身解數,如將子女履歷等參考資料製作成精美光碟,最誇張的為「造成一本書咁厚」。有見及此,今年校方規定參考資料只接受紙張文件,雙面不超過3頁,單面不超過6頁,強調參考資料遞交了不會加分。

梁續說,甄選準則重要是「表現真我」,「與其花10小時製作精美履歷表,不如教小朋友睇書好過。」

至於學費及助學金方面,梁麗美表示,該校全年學費仍為6萬元,未有加價,惟校巴營運成本緊張,或有加價壓力。另該校延續3年前設有幼稚園提名(助學)計劃,梁透露,每年接獲十多所幼稚園園長提名畢業生,約20人競爭7個名額,若有園長提名跨境學童,如通過兩輪面試,校方也會取錄,但籲家長需考慮地區問題。

王國會長

引用:報讀聖保羅男女附小+限交3頁履歷 2014年9月

原帖由 JWKun 於 14-09-03 發表
2014年9月3日
3頁都多,有d學校1頁都唔收。

MrBeast  多過dg 2 板   發表於 14-9-3 08:14

引用:Quote:原帖由+JWKun+於+14-09-03+發表報讀

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-03 發表
3頁都多,有d學校1頁都唔收。
讚成一頁都吾收

LuLuKiuKiu    發表於 14-9-4 12:19

回覆:supericy 的帖子

讚成唔駛交履歷。

王國會長

lukimama 發表於 14-9-3 09:21
讚成唔駛交履歷。
幾千個申請, 個個交本電話薄, 點睇?

已講清楚有同無都無分加減.

引用:已講清楚有同無都無分加減.

fwan1213 發表於 14-9-3 14:17
佢咁講你信吾信?!
信. 點解唔信?

引用:Quote:fwan1213+發表於+14-9-3+14:17+佢咁

今日去交表, 我的3張紙只是學校K2成績表... 收表的老師問我, "有沒有其他文件交?" 我說沒有! =P 她給了我一個奇怪的眼神! 再問我有沒有其他文件交!  

回覆:wykamy 的帖子

可能只因為個個都習慣會交,反而沒有時就不慣啫!我都信交唔交無關係,佢地講明會first in會見所有學生

回覆 JM_wyw 的帖子

Hello
交表要等好耐?

Thanks,

王國會長

fwan1213 發表於 14-9-3 16:45
幾千人申請,吾睇d cert 點揀d勁人2nd in ?
講關係

回覆:yushbaby123 的帖子

我未交呀😊

引用:Quote:fwan1213+發表於+14-9-3+16:45+幾千

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-03 發表
講關係
同講家底

引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+14-09-03+發表3

原帖由 supericy 於 14-09-03 發表
讚成一頁都吾收
我都贊成一頁都唔收

聽講以前啲人會"涉"啲猛人推薦信入申請表, 所以學校anyway都會收到呢類文件, 所以可能今年不如歸納呢一類為參考資料

回覆:報讀聖保羅男女附小 限交3頁履歷

呢間學校,大家不得不平常心。

瑩瑩老豆 發表於 14-9-3 23:07
講關係

根本有好多都係咁入。呢個遊戲又可以幫學校賺一筆報名費,何樂而不為?