用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權!
樓主: kimluibaby
go

[其他] 因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權! [複製鏈接]

回覆:sixsixmama 的帖子

相中係我大仔

我覺得bb係有感覺,我個女都識發脾氣,只係表達唔到……

sixsixmama  知道了, thx  發表於 14-10-29 15:52

我終於有時間返黎啦!
一追post又做左喊包呀~
呢幾日仔仔病左入院,4日無訓過啦!
朋友話:你真係偉大,你可以4日唔訓覺,
其實唔係我特別偉大,係個個媽媽都咁偉大!
我地呢個版都有好多偉大媽媽。
有時我見到同年同月既bb
佢地已經識行,識講野,可以食到大人飯
再望望自己個仔,個刻真係好心酸~
唯一可以做既就係行開少少大啖大啖抖一口氣
又要笑住咁對bb~
有時會有人問我點解你bb個頭成日都向後,
而家我會好直接咁答人因為佢生長無其他小朋友咁好,
既然呢個係事實,我點都要面對
與其我成日收埋bb係屋企,
倒不如我同佢出多d街,見識下個世界
就當放鬆一下自己~

bb係我地既唯一,而我地都係bb既唯一,
我地唔好亂唸,我地要相信我地既bb
要相信自己
路係好漫長,會好崎嶇,但呢條係唯一既路~
我地一齊努力呀!

各位家長, 我剛剛看完所有分享, 很想大家看看Glenn Doman的網頁. 我跟他的機構沒有任何關係, 但我知有很多有腦毛病的小朋友可透過他們介紹的方法進步了很多, 所以參考一下亦無妨, 就算你唔跟他們的方法, 也看看他們的分享, 有相當鼓舞的作用。

http://iahp.org/

我不是專家, 只是一位普通的媽媽, 只希望你們可以有一些得著。為你們的小朋友禱告!

回覆:因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權!

樓主,明白你好辛苦,但咁多同你同病相連既人都可以養大自己個仔女,點解你唔得呢?呢個世界比你更慘既人多的是吧......你知唔知有幾多人活在世上連乾淨既水都無得飲?活在戰爭國家,行出街被炸毀雙腳都只求生活下去你見過未?
人地得,點解你唔得呢?

我個女現在就快1歲, 但仍然唔識坐, 我同我老婆都非常憺心. 其實我已經每星期為個女去做PT, 同針灸. 但只係有少少進步, 我現在心情又跣落谷低, 心諗如果個女將來坐唔倒行唔倒, 咁佢同我地都好慘. 我真的不知如何面對.

回覆 kimluibaby 的帖子

我個仔係SMA (TYPE 1), 個個醫生都話好難過兩歲, 佢宜家三歲幾, 雖然佢坐唔到, 而且要用胃做口進食, 不過佢係我同太太既寶貝, 之前醫生話冇藥可醫, 不過最近美國藥廠話開始有[size=14.3999996185303px]藥試, 記住希望在明天

回覆 sixsixmama 的帖子

胃造口真係超有用, 全靠佢, 阿仔先夠養份, 最近一年冇返ICU, 如果你想了解多D[size=13.63636302948px]胃造口可以PM 我

kimluibaby 發表於 14-12-3 22:05
我個女現在就快1歲, 但仍然唔識坐, 我同我老婆都非常憺心. 其實我已經每星期為個女去做PT, 同針灸. 但只係 ...
kimlui,
其實都唔係得你一個慘,原來香港都有不少家長都咁慘,我唯有安慰你,你bb在餵食方面都沒問題丫,還有視力、聽力都沒問題丫,b女而家頭圍有無增長少少呀?

我勁明你嘅心情,對將來很無希望呀,同埋真係好多野都接受唔到,每知佢呢樣唔得那樣唔得,真係好折磨,我寧願同佢一齊死左去咁…(但又知唔可以自殺和謀殺)

lady_princess 發表於 14-11-21 18:28
樓主,明白你好辛苦,但咁多同你同病相連既人都可以養大自己個仔女,點解你唔得呢?呢個世界比你更慘既人多 ...
lady, 我們明你的用意,係,或許呢個世上有更多更慘的人,但呢個時候我地個腦都唔會用最慘同自己比,自己就係最慘,就算明知人地更慘,都諗唔到咁多,人地堅強積極又唔代表自己係呢類人,始終人人性格不同,不過其實我同意如果人地bb比自己差,自己個心會舒服啲,至少知道自己那個不是最難照顧。

引用:+本帖最後由+kimluibaby+於+14-12-3+22:06+

原帖由 kimluibaby 於 14-12-03 發表

我個女現在就快1歲, 但仍然唔識坐, 我同我老婆都非常憺心 ...
我女下月4歳,我都有同佢針灸,一星期2次,到而家都未識坐,只係識轉身,更加未懂講嘢。
佢哋發展係比較慢,但唔代表冇進步。我女細個條頸冇力,頭都抬唔起,到而家兩邊都可以轉到,要年多時間,我好開心㗎~ 雖然慢d,但都叫有進步。
比d時間佢,佢哋其實都好勞力,加油呀💪

回覆:kimluibaby 的帖子

我個仔下個月都一歲,都係頸無力,唔識抬頭轉身,抱佢都唔鐘意,成日瞓,医生都話呢世都未必識企同行,我都無信心將來如何,唯有珍惜可相處之日子

‹ 上一主題|下一主題