用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權!
樓主: kimluibaby
go

[其他] 因小朋友患有先天腦病,想放棄撫養權! [複製鏈接]

引用:今日都唔sure+自己有無明天!+ 講就講啫,

原帖由 Kyle 於 14-08-28 發表
今日都唔sure 自己有無明天!

講就講啫,呢排聽到什麼感恩呀,禮物呀,個心都好戚。我見到個天是灰 ...
唔好唔開心啦,當小朋友有事,我地都唔想架,條路一定難行辛苦,亦要付出比別人多更多倍,今日唔知聽日事,我成日都用跌左幾多個橙,睇下個天比我攞番幾多

回覆 Kyle 的帖子

Kyle, 我還以為你已經睇得開, 從文字上睇得到你心裡還有唔開心.

回覆:kimluibaby 的帖子

未慣㗎,sorry 自己都攪唔掂,無資格去安慰人。

你問下邊個會開心呀?開心果啲米少少事瓜瓜嘈果批囉,煩到唔會睬。

不過咁,只有自己幫自己,喊餐死也不會感動到老天爺。

引用:今日都唔sure+自己有無明天!+ 講就講啫,

原帖由 Kyle 於 14-08-28 發表
今日都唔sure 自己有無明天!

講就講啫,呢排聽到什麼感恩呀,禮物呀,個心都好戚。我見到個天是灰 ...
Kyle, 先向妳說聲不好意思,
如我的留言令妳感到忐忑不安。

我指的"禮物"是生命,
並不是障礙/不如意事情。

作為母親,由十月懷胎至生產,都承受著風險。每一個BB的誕生,並不是僥倖或必然。
這個生命,是我們的禮物。

當我知道我小朋友有聽障及發展遲緩,
我整個世界彷彿失去了方向及色彩。
我唔知要點做…

最痛心是伴侶不給予支持及幫助,
全程要孤軍作戰(eg:上網搜尋資料,帶小朋友檢查及治療)…

現在我面對現實,不把他與其他人比較。
儘自己能力!
在這裡…我學懂堅強及互相扶持。

回覆 Kyle 的帖子

Kyle, 唔好咁講, 自從睇到你的留言, 我個人都平靜左少許, 雖然現在我還有放棄撫養權的念頭, 最起碼無最初咁強烈!

引用:樓主,+我都曾做前線照顧嚴重智障患者(成人)

原帖由 貓山公主 於 14-08-26 發表
樓主, 我都曾做前線照顧嚴重智障患者(成人)的工作人員...
我告訴你, 好多家長縱然把孩子養育到20歲 / 30歲  ...
如果個個都好似你咁有同理心就好了!你的父母教育得你好好呢

引用:回覆+Kyle+的帖子 Kyle,+唔好咁講,+自從睇

原帖由 kimluibaby 於 14-08-28 發表
回覆 Kyle 的帖子

Kyle, 唔好咁講, 自從睇到你的留言, 我個人都平靜左少許, 雖然現在我還有放棄撫養權的念 ...
老友,你聽埋聽埋咁多意見,千篇一律都叫你不要放棄撫養權,覺得b女會好慘,佢最需要父母愛錫等等,唔好話你,我以前都聽唔少。其實針唔拮到肉唔知痛,是誰最慘呢?b女還是父母呢?那種日日個心尺尺痛和晚晚嚇醒真是非筆墨形容。但好似個個只會覺得b女慘,個父母慘就是理所當然,一定要受咁。

我呢啲算半個過來人(我仔無b女咁嚴重,當半個好了),唔得閒同人講道義呀,我講唔出b女好需要父母愛錫呢啲客套話,我只想從你的角度去睇,如果放棄b女你會好過點,我衰啲講句米去做囉!你若是big 6 生個殘障就走咗去,佢地真好爽㗎,個心仲好舒服添。若放棄撫養權解決到個問題,我早揀了。就是放棄個心就更加唔舒服囉!既然解決不了件事,你不如疊埋心水諗過第二樣。

引用:Quote:原帖由+Kyle+於+14-08-28+發表今日都

原帖由 carmenkmlo 於 14-08-28 發表
Kyle, 先向妳說聲不好意思,
如我的留言令妳感到忐忑不安。
Sorry, 我回去收斂下。

回覆:Kyle 的帖子

可能真是一身兒女債,我剛諗起廖啓智和他去世多年個細仔,瓜咗好似一了百了,咩都解決了。原來智叔咁多年都唔慣,都好記掛住在天上的仔仔。

西瓜貓 發表於 14-8-28 23:04
如果個個都好似你咁有同理心就好了!你的父母教育得你好好呢

謝謝你的讚賞先..
當初誤打誤撞入左呢行...
真係想唔到人生會有好大轉變...

我以前唔會注意智障人士, 連咩係同理心都唔識....
同情心就會有...但可能佢地父母都做左大半世人....對人的說話都好敏感....
同情心根本對佢地黎講唔重要, 智障人士同佢地父母要的係尊重, 一份尊重.....
但講真, 針唔拮到肉唔知人地父母有幾痛...

所以入左行無後悔過,,,,
人生仲過得有意義左...
學的多左....明白的多左....
打呢份工係辛苦, ...但總歸, 我係賺多左....((唔係講金, 係講心)).....

我學識無社工的多.....
但我學到的, 對我現在身邊一些朋友都有幫助...
所以, 我好感激當初請我入行的人....

我個囡係A仔,呢幾年我地個精神上,
體力上都難受到不得了,我唔明究竟我做錯
左咩事,個天要咁對我! 有正常小朋友
既家長唔會明白同理解我地,完全體會
到針唔拮到肉唔知痛,安慰既說話當刻可以
舒緩到情緒,但傾完呢之後呢,未繼續面對
殘酷既現實,繼續去捱日子。
最辛苦永遠係父母而唔會係個小朋友,
我成日覺得佢簡直生成皇帝命,
佢有得食有得訓有得玩完全無煩惱架,
就算別人歧視佢,佢都唔會有感覺的,
難受永遠都係父母,我曾經都有諗過
放棄佢,點知淨係諗咋,果種內疚感
仲痛,仲辛苦。
我唔敢批判你放棄撫養權係岩定唔岩,
但我怕你放棄了會內疚一世,因為放棄左
就無得返轉頭。
而家雖然係最黑暗既日子,但係捱過左,
習慣左就無咁辛苦架喇。

回覆 Darby 的帖子

感謝你的留言, 我希望我同我老婆會捱過呢個黑暗期, 再一次感謝你的留言, 我下星期會帶B女做PT, 希望B女情況有改善.

其實我又覺得未必如醫生講得咁差,我个女七歲發展遲緩,不懂說話,但当我一年前第一次無端端抽筋,我真係好驚,自始我覺得一切都唔緊要,最緊要健康,响我身邊,雖然知道將來條路好難行,但我也放鬆了自己,如果現在可以再選擇,我也會生佢出黎,因為佢实在太可愛。

多口問句,既然是先天腦病,出生前有無一些產檢如抽絨毛羊水等去驗染色體可以驗到?還是要等出世後才知?

回覆 Kyle 的帖子

我老婆基本的產驗都做過哂, 如抽絨毛羊水驗唐氏都做過, B女係出世後發覺頭圍特別細去見醫生, 做MRI後才發現佢患有pachygyria(巨腦回).

有無照結構超聲波?應會照到大腦小腦。如產檢驗不出,生多個米巧驚?

回覆 Kyle 的帖子

所以我唔打算再生, 我現在成個人都灰灰地!

抽羊水或絨毛,不是基本產檢,政府要Oscar 驗唐氏高危先會叫孕婦抽的。絨毛或羊水只會做其中一樣,看週數來決定。

Are you sure your wife has done this checking?

回覆 Kyle 的帖子

我記得我老婆係做過OSCAR, 因為我老婆係高零產婦!算啦, 事情都過左去!

Sorry, 因為有些朋友看完個post,想清楚有無方法有得防避。

直覺如抽過絨毛或羊水和照過結構都好穩陣,有咩事醫生都會叫人在24週前落咗去。

‹ 上一主題|下一主題