用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 手持2間以上學校offer,不是遊戲規則
go

手持2間以上學校offer,不是遊戲規則 [複製鏈接]

明白父母當然想將最好的東西給小朋友,當要選擇時,一定是很困難,怕自己決定,會影響深遠。但想告知,事前多做多方面研究,資料搜集,意志堅定,從缺口中找出路,這多方面都是“身教”。另外,大家有沒有想過,學校行政工作? 由收生報名,面見過程,到入選學生,再到退位通知後補。過程是很煩覆,校務處職員不只是只做收生工作的! 最後,8月尾將近開學,其實很多學校都未必會再有後補補上學位,一心以意可以做褔他人,原來是未必的。

0    0    0    0

同意, 負責任的家長應該在交表前先做好資料搜集, 排好心儀的先後次序, 最多在面試後會有微調, 唔應該在收到結果後仲話決定唔到的.

剛過去的星期六, 好多學校都舉行了迎新日(我FACEBOOK都比家長用迎新日相片洗版了),其實點解要等到迎新都未有決定呢? 有時候....我覺得呢D野遲早都有報應架! 小學未報, 時辰未到

MrBeast    發表於 14-8-25 14:12

引用:剛過去的星期六,+好多學校都舉行了迎新日(

原帖由 silvia_ng 於 14-08-25 發表
剛過去的星期六, 好多學校都舉行了迎新日(我FACEBOOK都比家長用迎新日相片洗版了),其實點解要等到迎新都未 ...
就係成日左唸又唸囉,但又無結果。拖下拖下就開學了...

引用:剛過去的星期六,+好多學校都舉行了迎新日(

原帖由 silvia_ng 於 14-08-25 發表
剛過去的星期六, 好多學校都舉行了迎新日(我FACEBOOK都比家長用迎新日相片洗版了),其實點解要等到迎新都未 ...
係囉,要上埋迎新先揀到,其實同返咗學先話唔讀唔好得幾多。被call的小朋友無得上迎新活動其實好慘…

好多小學剛過去了的迎新日, 大家會發現有好多學校都收到爆哂 ! 學校重話無什麼人放位 ,但之前又勁call waiting ???!!!!

引用:好多小學剛過去了的迎新日,+大家會發現有好

原帖由 subb 於 14-08-25 發表
好多小學剛過去了的迎新日, 大家會發現有好多學校都收到爆哂 ! 學校重話無什麼人放位  , ...
哩d就係“霸位”後遺症囉! 每間學校,都知會有好多家長hold 位、drop off. 正如我所講,每年收生的行政工作真係好煩覆,7、8月除了做收生,新生工作,還有開新學年的工作安排。為了減輕工作量或程序,學校好多時都會有一定收多小小做buffer. 到而家咁尾聲,再有人drop off 咁學校咪唔使再call,咁係咪真係會“做就他人”呢? 仲有一點係,買晒書,做晒校服,咁樣又會做成浪費呢?

我利申先 我沒有霸位的 ! 抽獎前有1個c小offer。 到派位衰左不過到叩門叩回第一志願,雖然交左form比左叩門費,不過未in的官津學校都沒有去了,註冊了就通知c小放棄學位的 ! 

回覆:手持2間以上學校offer,不是遊戲規則

我就係其中一個受害者啦!28號打來話收,剛開完A校迎新就要轉B校,書,校服要買過曬!仲要同個仔解释點解轉學校

同意樓主的一番話

其實點解可以hold兩個offer?
唔係註冊學校時交張証?

引用:其實點解可以hold兩個offer? 唔係註冊學校

原帖由 ccsweetbaby 於 14-08-29 發表
其實點解可以hold兩個offer?
唔係註冊學校時交張証?
私校唔駛交架

回覆:piglet_be 的帖子

係咩?

我個女間私學有收!

係囉!仲要曬命,要人感謝,咩心態?
又話驚選錯害小朋友—世...
邊使咁誇張!

回覆 ihv2kids 的帖子

自私就是自私,那些人多作解釋只是自圓其說!
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:回覆+ihv2kids+的帖子 自私就是自私,那些

原帖由 HKTHK 於 14-08-30 發表
回覆 ihv2kids 的帖子

自私就是自私,那些人多作解釋只是自圓其說!
Agreed !!!

引用:係咩? 我個女間私學有收! +

原帖由 ccsweetbaby 於 14-08-29 發表
係咩?

我個女間私學有收!
咁應該係間間唔同啦,我小朋友果間無收呀。

回覆:piglet_be 的帖子

可能 真係間間唔同!

‹ 上一主題|下一主題