用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?
樓主: se6b03
go

可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+loveDD+於+14-08-22+發表可惜

原帖由 786 於 14-08-23 發表
你呢句好中point

HaYi 發表於 14-8-23 10:22
陳守仁博士是福建人, 在菲律宾發跡, 個邊的華僑好多是潮州/福建人, 佢地的英文拼音是用方言, 所以好多陳是T ...
1/5我有去開放日,當中有講座,副校長有簡單介紹學校的由來

回覆:可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?

忍不住要插嘴
如果家長有心報讀陳守仁或其他學校,不肯定怎樣讀學校英文名,作為負責任的家長,是應該上網查詢或問其他人,不是怪責人家校名不是自己慣常看到的字........囉

連上網或去聽學校講座都沒有做,只懂怪責別人,家長對那間學校的心儀程度認真有限!不如把機會留給有準備的人吧

se6b03 發表於 14-8-21 22:16
我蠢,我out,原來用全寫真係咁難。我呢個做父母既竟然唔知TSL係指陳守仁,唔知SFA係聖芳濟,一直以為TSL係係謝瑞麟, 人地用左咁多年,忽然有人又叫陳守仁做TSL,又要從新適應過,其實陳守仁點解唔係拼Chan Shau Yan而係Tan Siu Lin, 諗極唔明,...
「陳」可以有很多拼法:
粵語:Chan
普通話:Chen
潮語:Tan
閩南語:Tan
閩東語:Tin
客語:Chin

陳守仁是福建人,所以不拼Chan而拼Tan.

引用:Quote:瑩瑩老豆+發表於+14-8-23+09:27+雖然

原帖由 se6b03 於 14-08-23 發表
有人話係新加坡拼音,又有人話係潮州話拼音,先唔理,但Tan Siu Lin無論你用廣東話定普通話讀,都係發唔到 ...
其實,你連人地個名都咁嘮叨,間學校同你冇緣,唔好去考喇。

引用:Quote:瑩瑩老豆+發表於+14-8-23+09:27+雖然

原帖由 se6b03 於 14-08-23 發表
有人話係新加坡拼音,又有人話係潮州話拼音,先唔理,但Tan Siu Lin無論你用廣東話定普通話讀,都係發唔到 ...
吓?個名係人哋,人哋鍾意點拼就點拼,使鬼理你廣東話定普通話發音。唔通香港人譯David Beckham做大衛碧咸,人哋又要將個名改做Tai Wai Pik Ham來就你?

sillything    發表於 14-8-23 23:54

仲撐 真令我大開眼界!多謝你又擴闊我既包容度呀!

引用:陳守仁博士是福建人,+在菲律宾發跡,+個邊的

原帖由 HaYi 於 14-08-23 發表
陳守仁博士是福建人, 在菲律宾發跡, 個邊的華僑好多是潮州/福建人, 佢地的英文拼音是用方言, 所以好多陳是T ...
所以校章中間仲有EC 呢兩個簡寫,紀念學校前身的葡國學校。

引用:好彩樓主唔係教育局局長,唔係睇怕香港學校

原帖由 hkpapa852 於 14-08-23 發表
好彩樓主唔係教育局局長,唔係睇怕香港學校要掀起一場改名風暴。按樓主邏輯,不少百年老校都要改名,如拔萃 ...
按樓主邏輯,係應該佢鐘意點叫就點叫

引用:陳守仁博士是福建人,+在菲律宾發跡,+個邊的

原帖由 HaYi 於 14-08-23 發表
我係佢舊校做過 PORTUGUESE COMMUNITY SCHOOL ,好有親切感.
我都識人以前讀呢間.

hkpapa852 發表於 14-8-23 10:32
好彩樓主唔係教育局局長,唔係睇怕香港學校要掀起一場改名風暴。按樓主邏輯,不少百年老校都要改名,如拔萃 ...
如果係教育局,今時今日當然會用pth 拼音

遲些樓主收到子女d omg, lol, imo ... Text msgs 唔知又會有乜反應呢?

睇返樓主d post 原來個小朋友今年先k1 .... 咪井底咗啲囉,大家睇開啲啦 ....

引用:我蠢,我out,原來用全寫真係咁難。我呢個

引用:Quote:原帖由+se6b03+於+14-08-23+發表有人

引用:睇返樓主d+post+原來個小朋友今年先k1+....

原帖由 sissysze 於 14-08-23 發表
睇返樓主d post 原來個小朋友今年先k1 .... 咪井底咗啲囉,大家睇開啲啦 ....

...
可以無知一點,但不應一口咬定別人自創,還一直在說別人釋得不對。

「可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?」

這種態度不好。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-08-23+發表睇

可以無知一點,但不應一口咬定別人自創,還一直在說別人釋得不對。

「可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?」 ...
同意,很自我中心的想法

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-08-23+發表睇

「可唔可以唔好自創學校名英文簡寫?」 ...
agree! 仲要衰左唔認果下先經典!呢個世界佢冇錯,錯既係人地,係社會既錯囉!

陳守仁係一間集合多元文化,不同國籍學生的學校,樓主對校名都咁多質疑,看來真的不太適合,而該校也應該不是他那杯茶。

引用:仲撐+真令我大開眼界!多謝你又擴闊我既包

原帖由 silvia_ng 於 14-08-23 發表
仲撐 真令我大開眼界!多謝你又擴闊我既包容度呀!
蕭阿姨講得啱,包容包容,呢種態度基本上好難離開個井,大家喺井外愉快學習吧!

‹ 上一主題|下一主題