用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有關上門補習,有事想請教...
樓主: CandyFloss
go

有關上門補習,有事想請教... [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+CandyFloss+於+14-8-20+23:01+

原帖由 CandyFloss 於 14-08-20 發表

補小二英文,$180一個鐘是否合理?老師大學畢業,大概四 ...
I think $180 is not too expensive. A HkU year 2 student charges at least $200 an hour.

回覆:donald63 的帖子

想幫個女搵個私人補習英文同國語預備升小面試,想問可以在甚麼地方用合理價錢搵到個用心的補習老師?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

哦!唔該你。

醒目開學勳章 王國長老

lui 發表於 15-1-11 07:28
I think $180 is not too expensive. A HkU year 2 student charges at least $200 an hour.
hku year 2 收$200貴wor!

引用:Quote:lui+發表於+15-1-11+07:28+I+think+$

原帖由 Charlotte_mom 於 15-01-12 發表
hku year 2 收$200貴wor!
A HkU law student charges $500-600/1.5 hr

回覆:lui 的帖子

搵教育學院老師補都係$300一個鐘

醒目開學勳章 王國長老

jswailam928 發表於 15-1-12 12:56
搵教育學院老師補都係$300一個鐘
你意思係教院教的老師? 老師係貴架
我之前果個係教院學生, 已有學校實習經驗, 都係收$140, 最近見左幾個教院學生都係$120左右

醒目開學勳章 王國長老

lui 發表於 15-1-12 12:45
A HkU law student charges $500-600/1.5 hr
個人睇法, 識讀書唔等於識教學生, 我唔會俾5,6百去搵個law學生補小學, 除非補中學我個仔又準備揀law 啦
5,6百我可以搵到口碑好好的現職老師(有餘!)

nanata    發表於 15-5-5 14:48
ILoveCinderella  Agree!  發表於 15-1-13 08:54

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我搵教院老師補英文$300hr
搵教院學生補中文(在某小學實習)都係$170hr
5,6百補習 痴鬼線咩

ILoveCinderella  Agree!  發表於 15-1-13 08:55

回覆:kayi0556 的帖子

我囡的補習老師, 淨係補我大囡都over 左7年, 佢係全職補習老師, 都冇你果個咁貴喎.......請問你那補習老師還會收生嗎(荃灣區),謝謝!

引用:回覆+CandyFloss+的帖子 我囡的補習老師,

原帖由 kayi0556 於 14-08-21 發表
回覆 CandyFloss 的帖子

我囡的補習老師, 淨係補我大囡都over 左7年, 佢係全職補習老師, 都冇你果個咁 ...
我想問下可否PM有關補習老師的資料,我個仔都想搵一個穩定的補習老師。
Thank you

回覆:有關上門補習,有事想請教...

回覆 kp_sin2001 的帖子

請問你還有用那位價錢不貴但又教得不錯的私補?可否介紹給我?

ILoveCinderella 發表於 14-8-21 16:34
現職老師也不用 $180/hr?
現職老師一定唔止180/HR, 我問緊的一般都要250/HR

近幾年補習費好似升左, 尋日經過某屋村商場的補習社, 初小專科要成$220 一個鐘, 真係好貴

Charlotte_mom 發表於 15-1-9 08:41
好難講。阿仔上一個$140/教院學生,grammar concept勁清自問英文唔差有要求(其實好多香港人,包括老 ...
錦媽媽都要有番錦上下先可以請個番黎教....如果媽媽都唔識真係唔知點.

原來上門教初小係咁平?我個老師上門教我個k2囡面試技巧,表達,經驗豐富,能問乜答乜,不過$280一個鐘,其實算唔算貴?應該點計?

我請了一個上門的補K3英文,200/hr。因為幼稚園實在無功課可補,唯有叫老師幫佢一堂補phonics and 一堂補starters,結果攪攪下,一個禮拜兩堂都係讀故事書。不過唔知關唔關事,阿女近月好喜歡看故事書(當日電視ipad始終係number 1),老師現在同佢講下故事、串下字,有時候又寫下書畫下卡咁。我咁捨得係因為我cut了RWI,那邊一堂1.5hours已經要$450,還要是一班6個小朋友,不過上堂也有得著,起碼我知道進度,現在問返阿女phoncis的嘢佢都忘記得7788,但又識讀個字,不知道是不是看書多了的原因。所以都好難決定應否繼續補落去。

‹ 上一主題|下一主題