用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有關上門補習,有事想請教...
go

有關上門補習,有事想請教...

補小二英文,$180一個鐘是否合理?老師大學畢業,大概四年補習經驗。
另教材通常是補習老師自備,或是家長自備呢?
因我見補習老師,兩堂也沒有問過小朋友讀那間小學,用什麼課本,好像有點奇怪。

不好意思,因未試過找上門補習,所以想請教有請開上門補習的媽媽,這是正常嗎?

Thx

好唔正常,小學唔洗咁貴架
你見兩堂也沒有問過小朋友讀那間小學,用什麼課本就知佢唔太關心你小朋友啦

回覆:有關上門補習,有事想請教...

謝謝大家解答。
我就係覺得有四年經驗的話,應該知要問某些基本問題吧!

回覆 CandyFloss 的帖子

咁上堂教咩?

我剛剛又係找到一個, 本來一個180元, 我覺不用咁勁, 所以轉咗個130元, 大學生讀英文系, 還樹個個都要試夾唔夾, 找個平D試吓算, 因為小學生水準不太難

Deleted

替我仔補英文的老師是現職英文老師。都不用那麼貴的

回覆:20071974 的帖子

現職老師也不用 $180/hr?

可上網參考價錢

我都想知補習價錢,嚮邊條link可以睇到。阿女啱啱攞到入場券,可以同人補習。

回覆 eviepa 的帖子

參考下~

http://www.hkta.edu.hk/content/fee

eviepa  Thanks  發表於 14-8-22 15:11

醒目開學勳章 王國長老

好難講。阿仔上一個$140/教院學生,grammar concept勁清自問英文唔差有要求(其實好多香港人,包括老師,自己連最基本passive voice都攪唔掂,唔好話其他更抽象concepts)。不過佢下學期時間唔夾我要再搵人。
試左第一個,俾我仔最近工作紙佢睇,佢哦哦哦之後繼續教佢帶黎嘅教材(都唔係果d野)。亦俾唔到信心我知佢識教我仔分不同tenses。(望完都講唔出主要係present perfect tense)所以決定唔請。
第二個,較好啦,都無之前用開果個咁清,不過起碼無亂黎,所以請左

Charlotte_mom 發表於 15-1-9 08:41
好難講。阿仔上一個$140/教院學生,grammar concept勁清自問英文唔差有要求(其實好多香港人,包括老 ...
唔好意思,想問吓你會從什麼途徑去搵補習老師,
因為我都想幫亞仔搵個。

醒目開學勳章 王國長老

小醜怪 發表於 15-1-9 11:36
唔好意思,想問吓你會從什麼途徑去搵補習老師,
因為我都想幫亞仔搵個。
而家多數搵朋友補開的, 或再經老師介紹

引用:+本帖最後由+CandyFloss+於+14-8-20+23:01+

原帖由 CandyFloss 於 14-08-20 發表

補小二英文,$180一個鐘是否合理?老師大學畢業,大概四 ...
貴唔緊要,最緊要值.請個平的教錯晒仲衰過唔補.冇心機教的又浪費時間.小朋友坐1.5hr好累的.一係唔補,要補就請個好的.

回覆 kayi0556 的帖子

Hi hi,  可以給予教妳囡囡嘅補習老師資料,  我阿女今年小三,  都想搵上門老師,  thanks.

我找了一個$100一個鐘的,專門陪小兒讀英文故事書