用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 中文認字教材
go

中文認字教材 [複製鏈接]

請問有無學中文繁體字的認字教材推介給幼稚園學生用?
   0    0    0    0

回覆:中文認字教材

基礎漢字500

王家爸爸    發表於 14-8-19 14:09

基礎漢字500,同埋同系列相關教材
隨遇而安

也可以自製教材

原來基礎漢字500新版已無左DVD, 要自己上綱download

基礎漢字500, 兩個囡都覺得悶, 唔肯睇.......

引用:基礎漢字500,+兩個囡都覺得悶,+唔肯睇.....

原帖由 mimi1102 於 14-08-21 發表
咁不如試下 青田出嘅“我自己會讀”。

我兩個仔都係, 不過我都覺得悶, 我比佢地睇自制字咭, 自制書和故事書。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:Quote:原帖由+mimi1102+於+14-08-21+發表基

原帖由 Mochibaby 於 14-08-21 發表
咁不如試下 青田出嘅“我自己會讀”。
我仔都睇, 還出了我愛讀系列, 圖書館有得借

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

"自己讀"有响圖書館借, 不過佢都係麻麻地, 字咭又唔肯睇, 睇到第三張咭就走人....

我個囡都係,我唸睇繪本佢仲認得多

引用:Quote:原帖由+mimi1102+於+14-08-21+發表基

原帖由 sbux 於 14-08-23 發表
我個囡都係,我唸睇繪本佢仲認得多
我囝都覺得悶,青苗個套幾好,另外小樹苗個套都好好,而家睇緊2~4歳系列,圖書館都有3歲以上個d系列

回覆:中文認字教材

基礎漢字原來有英文翻譯,我個仔一打開本書就讀英文😥
根本唔想睇中文字
我迫他睇,佢就看拼音,自己讀國語😂
返而跟他玩字咭讀故事書他會真的看中文字

iamadc 發表於 14-8-28 06:10
基礎漢字原來有英文翻譯,我個仔一打開本書就讀英文😥
根本唔想睇中文字
我迫他睇,佢就看拼音,自 ...
Yes yes, exactly 呀!
佢見到有英文, 迫我讀英文, 見到併音, 問我咩黎, 我話媽咪唔識, 遲D 叫家姐教你...但佢寧願自己亂咁讀普通話, 都唔肯睇中文字...激死!

我地每日都有伴讀中英文書, 開始見到佢認到D 英文生字, 但中文仍然未得, 最衰我囡又唔肯睇字咭, 真係無從入手...
‹ 上一主題|下一主題