用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 3年級,要對興趣班作取捨
樓主: sumyau1012
go

3年級,要對興趣班作取捨 [複製鏈接]

sumyau1012 發表於 14-8-16 18:11
其實我都諗住cut體操單簧管及畫,但又怕cut左,升中時萬一要搵學校,乜證書都無。所以想睇下大家意見

...
體操證書無用架。中學搵人為校增光,要學界或全港比賽有獎果d人才,凈喺cert,最多做portfolio時多張野擺入去o者~~Cut 啦!

引用:5個興趣班+校隊;老實講,真的太多,而且全

原帖由 Radiomama 於 14-08-16 發表
5個興趣班+校隊;老實講,真的太多,而且全部都花時間練習的,難以想像。
鋼琴vs單簧管?
中國舞vs體操?
完全同意。 喺父母虛榮心作崇。
一體一藝已夠,我女ballet +swimming. 兩者平日不用騰出多餘時間練習.  上年在校學小提琴,因今年返下午再加上亞女冇心機練習,新學年cut 咗,。 只叫佢而家暑假拉番舊譜就算

回覆:3年級,要對興趣班作取捨

呢個post好好,俾大家諗吓點解會有呢個局面。

留單簧管及中國舞,其他睇情況加多一樣

一体一藝只是最基本的提倡,但孩子興趣其實可以好廣泛,所以無話夠唔夠,最紧要孩子自己喜歡同有滿足感,这样便可持續发展下去。

如果不是单纯要以興趣效益作升中籌碼,其實应该以孩子意願為重,而非只考慮張刀利不利、证書多不多等等。

王國會長

sumyau1012 發表於 14-8-16 14:00
鋼琴:已學一年,最有興趣
畫班:已學4年,第二興趣
中國舞:已在香港舞蹈團學2年,而今年入左校隊(即要跳 ...
成績如何?
每樣每周花多少時間?

王國會長

sumyau1012 發表於 14-8-16 18:11
其實我都諗住cut體操單簧管及畫,但又怕cut左,升中時萬一要搵學校,乜證書都無。所以想睇下大家意見

...
我經驗係其實證書作用不大(但好多人唔信), 因為我囡都係冇乜證書, 只得張4級綱琴.
要有用的話, 要在大型公開或學界比賽攞獎才有用, 因為中學要學生同佢爭光.

Yanamami    發表於 14-8-17 12:45

學野得2個目的:不問成果只為興趣 or 只為成果不問興趣

如果你一心諗住作為升中武器,咁我會話cut 晒,每日睇多2hrs書,打入全級頭5名比學野更有用。果d cert, 校隊大多是不設實際(尤其是合唱,樂隊……呢d未能凸出個人能力)。所以我會cut 校隊,音樂就睇你為興趣(琴)or 為升中(管)! 至於舞定體操,我會偏向keep體操(雖然話就話4級但其實都無咩用),因為能提高小孩柔軟度,平衡,手腳眼協調等等,對於將來轉玩其他運動有好大幫助,受傷機會亦會較低。

其實cut 唔cut 好睇父母對成績要求,有人考全級頭5都唔會學野,只用時間做練習,一心要頭3名;亦有人中游位置但學5,6樣只想小孩開心。

王國會長

引用:學野得2個目的:不問成果只為興趣+or+只為

原帖由 仔仔錫錫你 於 14-08-17 發表
學野得2個目的:不問成果只為興趣 or 只為興趣不問成果

如果你一心諗住作為升中武器,咁我會話cut 晒,每 ...
" 學野得2個目的:不問成果只為興趣 or 只為興趣不問成果", 呢兩個目的有乜唔同?

引用:+本帖最後由+仔仔錫錫你+於+14-8-17+11:53+

原帖由 仔仔錫錫你 於 14-08-17 發表

學野得2個目的:不問成果只為興趣 or 只為成果不問興趣
同意

如果有志發展單簧管,有鋼琴底子對學單簧管有好大幫助,而且對考樂理都好重要。建議可以輕鬆學琴,甚至唔考級,但主攻單簧管,管樂考級比鋼琴容易一啲。

sumyau1012 發表於 14-8-16 14:00
鋼琴:已學一年,最有興趣
畫班:已學4年,第二興趣
中國舞:已在香港舞蹈團學2年,而今年入左校隊(即要跳 ...
放棄體操(危險) 和鋼琴(其他小朋友好多3年級已鋼琴5級, 小朋友好快會因比較失去信心).

單簧管好多小朋友都是小一小二開始, 她不會覺得比下去. 而且管樂團用單簧管最多, 比較吃香.

王家爸爸   Agree  發表於 14-8-18 15:07

引用:如果有志發展單簧管,有鋼琴底子對學單簧管

原帖由 kennyklt 於 14-08-17 發表
如果有志發展單簧管,有鋼琴底子對學單簧管有好大幫助,而且對考樂理都好重要。建議可以輕鬆學琴,甚至唔考 ...
Same as my daughter

留低有興趣果d,  如果要用課外活動黎升中, 確實要好標青, 拎好多獎先得,
大前提都係要成績好

首cut 體操,因為受傷機会隨着升級而增加。中國舞亦可訓練柔軟度,而且講求团隊合作,小孩较易有滿足感

琴,hea 學,主攻單簧管;上面的members 已解釋原因

我就覺得校隊不要 cut, 因為而家好多小朋友有學都是單人的, 成就亦是單人的,  要成績達到中學認可較難, 校隊可以顯示給中學佢是一個合群的人, 此種quality 都幾好. 同埋校隊在學校學, 用不了太多回家後的時間.

冇法就Cut 體操同Piano,  全力在吹的, 中學可能會較有用.  
另一樣我見我校入校隊. 尤其是Win 左校外的比賽, 好似有加D分在成績表 (操行定咩field )上, 我覺得佢地花時間為學校, 學校一般都有點獎勵.

王家爸爸    發表於 14-8-18 15:09

回覆:HaYi 的帖子

好多謝大家意見分享,好實用。我打算停體操,另外中國舞諗緊應該停校隊定停香港舞蹈團好。

回覆:Yanamami 的帖子

我一直都無打算取什麼證書,所以鋼琴,中國舞都無報考試。只是前排有中學家長提及要證書報中學,才想起只有體操有證書,是否應該停。不過經大家經驗分享後,我也認同取得學業好成績,才是真正升中的根本。
我女本身對於學業不太進取,只是有小聰明取得不太差的成績。在校成績中級,而且有退步。

sumyau1012 發表於 14-8-18 14:01
我一直都無打算取什麼證書,所以鋼琴,中國舞都無報考試。只是前排有中學家長提及要證書報中學,才想起只有 ...
雖然證書不代表什麼,但在香港的教育制度下,有時也要面對現實。
‹ 上一主題|下一主題