用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 3年級,要對興趣班作取捨
go

3年級,要對興趣班作取捨 [複製鏈接]

鋼琴:已學一年,最有興趣
畫班:已學4年,第二興趣
中國舞:已在香港舞蹈團學2年,而今年入左校隊(即要跳2日)
體操:已學4年,唯一有證書,由第9級開始考,而家4級(但阿女第一樣可以放棄的)
單簧管:已學1年,今年入學校管樂隊

以上是阿女的興趣班,她樣樣都不想放棄,只選唯一有證書的體操放棄。我真不知道如何叫她取捨。因今年3年級,應該以學業為重。可否提供經驗分享。

nieualma  好叻女  發表於 14-8-18 16:17
王家爸爸  多才多藝   發表於 14-8-16 14:30
   5    0    0    0

回覆:sumyau1012 的帖子

只要同小朋友講掂數:可以handle好學業,就可以繼續,但真實情況係睇佢有無精神學野,包括番學同上興趣班,亦要睇學校功課量,深淺程度,同埋佢本身在校內的成績,無人可以答到你,要你自己去觀察小朋友能力、精神同你幫佢做時間分配

王家爸爸  Agree!  發表於 14-8-16 20:58

多加一句,因為有啲小朋友要執好多學術,要進補,但有啲就唔使,所以呢度係時間分配上已差好遠

5個興趣班+校隊;老實講,真的太多,而且全部都花時間練習的,難以想像。
鋼琴vs單簧管?
中國舞vs體操?
畫?
放下校隊/級數等虛榮,問個女想學邊兩樣,一體一藝是個方向。

回覆:3年級,要對興趣班作取捨

鋼琴vs單簧管,中國舞vs體操,呢幾樣興趣活動好似有d overlap咗,應該都要同阿女傾下作出取捨

Radiomama 發表於 14-8-16 15:33
5個興趣班+校隊;老實講,真的太多,而且全部都花時間練習的,難以想像。
鋼琴vs單簧管?
中國舞vs體操?
體操應該喺可以放棄了。但我知點解鋼琴同單簧管點解難分難解,事關鋼琴唔計吖嘛,但奈何阿女對鋼琴又最有興趣。

其實如你所講,可以放低校隊既虛名,cut體操、單簧管同畫(可以暑假先學番)。一體一藝真喺好足夠。除非讀書喺無難度,有大把時間剩啦。

回覆:Yanamami 的帖子

其實我都諗住cut體操單簧管及畫,但又怕cut左,升中時萬一要搵學校,乜證書都無。所以想睇下大家意見

回覆:ckh311 的帖子

單簧管vs鋼琴都有點難取捨,因單簧管在校練,鋼琴要坐15分鐘車(呢個老師阿女好鐘意,之前另一個老師,我女學到哭住要停學)

如果學業上無問題, 我又見過有同學學7-8樣野, 佢又好似無問題.

不過, 我亞仔就一定唔得, 現在樂器學兩樣, 一樣係琴, 一樣係流行鼓, 又有英文班, 今年中文科平均分退到60幾, 暑假又開始補中文, 我已覺得好多, 想CUT佢琴, 但亞仔又話唔想, 佢叫我比佢考埋5級再諗, 我又諗佢都唔肯定自己有無能力學上去, 不如早D唔學啦, 佢又話唔想咁早放棄, 我都好煩, 學咁多野, 陪佢行來行去我都覺得辛苦

Piano既然是hobby, 何以只在假期學ma?

王家爸爸  反正鋼琴對升中無太大幫助。   發表於 14-8-16 21:14

鋼琴幾級?每天要練多久? 單簧管呢?我兒子4級琴每天要花45分鐘練習,小號4級每天只練15分鐘。他喜歡琴,原本想cut小號,不過每天只需練15分鐘,佢又handle到就冇cut

SAGO    發表於 14-8-19 11:38

我女今年升小二,我都好擔心她太多課外活動,因為今年她入左學校choir要放學後練習, 我又在暑假比左她去學畫畫。我女學唱歌同琴,我無比女女考級,不過每天最少要練一個鐘琴才達到要求。如果那星期有好多歌仔,可能要花一個半小時練琴。她還有英文及普通話班,佢話如果handle唔到便cut畫畫。一想起佢choir

我女今年升小二,我都好擔心她太多課外活動,因為今年她入左學校choir要放學後練習, 我又在暑假比左她去學畫畫。我女學唱歌同琴,我無比女女考級,不過每天最少要練一個鐘琴才達到要求。如果那星期有好多歌仔,可能要花一個半小時練琴。她還有英文及普通話班,佢話如果handle唔到便cut畫畫。一想起佢choir

一想起佢choir同畫畫課要去學校接佢便

sumyau1012 發表於 14-8-16 18:11
其實我都諗住cut體操單簧管及畫,但又怕cut左,升中時萬一要搵學校,乜證書都無。所以想睇下大家意見

...
老實說,如果純粹是為了升中放棄鋼琴比放棄單簧管好。

sumyau1012 發表於 14-8-16 18:11

...
點會無乜證書?由小三至小六,每年參加音樂節和皇家音樂學院考試,加在一起每種樂器至少有六到八張證書。到時你可能要煩惱用邊幾張證書來申請中學。

幾項活動都duplicte,範圍闊便難集中,還未計小朋友hea的時間

叫呀女揀,2揀1,興趣先行

興趣就是興趣,證書而能有助升中,除非你女女在興趣方面有上佳成績。小心張張刀、無張利。

王家爸爸  Agree   發表於 14-8-17 07:56

張張刀無張利係一個隱藏危機
‹ 上一主題|下一主題