用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急!! YORK 國際 VS 學之園英粵 (Both AM)
樓主: tiffany168168
go

急!! YORK 國際 VS 學之園英粵 (Both AM) [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+elmolly+於+14-08-16+發表無

原帖由 naughtybj 於 14-08-16 發表
咁你又係到出現?
耐唔耐無聊四圍睇下姐

naughtybj 發表於 14-8-14 13:17
Absolutely no, LH is a newer school whereas York is more well established and experience. York is no ...
Agreed! Especially your offer is eng/ pth!

回覆:急!! YORK 國際 VS 學之園英粵 (Both AM)

唉!大家又何必嘈呢?都係果句,無咩人讀過晒兩間,好似我咁,我係york家長梗係覺得York 好,如果唔係做咩繼續讀?唔係無其他offer先揀york架... 讀落覺得學校好,喺度講,但並不代表LH唔好架喎!我都相信LH係好學校!
真心講,真係好唔喜歡好多家長會用易入/難入/多位/少位等去評定一間學校好定唔好!難入就等如好?人人都收就等如唔好?
好簡單,宜家天水圍呀,北區呀間間爭到死就間間都好?一出世排隊,有學卷唔洗interview,人人都收先到先得果啲就唔好?又好似小學咁,marynoll喇沙果啲係派位大抽獎嘅,好彩就入到,咁就唔好?好唔好唔係入去果一刻,係讀完幾年,小朋友得到幾多,進步幾多!
最後一個point,話York個個都收,我唔否認,都不讚同。我身邊好多考PN都唔收,不過大部份都可以有K位,當然都有一個連K位都無。我感覺York interview唔係要死揀爛揀揀答得問題最多最自信最smart果啲,佢interview時大多只係睇吓小朋友會唔會太attach/大喊/too active唔聽指令,無咩大問題都會收。我覺得咁就夠!小朋友interview PN/K班時得果兩三歲,你覺得in得到難入嘅學校小朋友就天生好叻?in到易入嘅小朋友就差人一等?come on... 小朋友返學後嘅進步可以超付你想像,能力?interview去評定言之過早啦!所以真唔明有學校會1st 2nd甚至3rd in為咩,為表現自己好難入=好學校?

引用:學之園較好,第一York人人都收,第二學之園

原帖由 Carsonshum 於 14-08-15 發表
學之園較好,第一York人人都收,第二學之園K3會設模擬面試班
就係見你喱句,就好感慨,人人都收=唔好...
再講,york都有p1 interview workshop ...

引用:Quote:tiffany168168+發表於+14-8-15+14:48

原帖由 hoihoima 於 14-08-16 發表
我仔LH畢業,你心儀的3間都有offer。
嘩你仔仔好叻!LH 是英普班嗎?知道英粤班的同學仔有冇好offer 呢?咁你最後揀咗邊間? thx!

引用:學之園較好,第一York人人都收,第二學之園

原帖由 Carsonshum 於 14-08-15 發表
學之園較好,第一York人人都收,第二學之園K3會設模擬面試班
真不明白點解d人話,york人人都收。

引用:Quote:原帖由+Carsonshum+於+14-08-15+發表

其實YORK有4間學校, 間間都有幾班, 收生就自然多.
有D細校可能得3, 4班, 收生就自然少, 就好似做到好難入一樣....
其實調返轉頭諗YORK可以做到 "有教無類" 既學校, 為何不可呢?

雜費方面, 半個學期大約$2300 - 2500, 跟大部分都差不多吧
可能只係有茶點收費, 但茶點是可以自由選擇

引用:唉!大家又何必嘈呢?都係果句,無咩人讀過

原帖由 ky201105 於 14-08-17 發表
唉!大家又何必嘈呢?都係果句,無咩人讀過晒兩間,好似我咁,我係york家長梗係覺得York 好,如果唔係做咩 ...
好認同。我都唔知1st in 2nd in為乜。我只可以解釋做佢太多人申請所以佢要咁分。但講真真係苦了家長同小朋友 , 讀個幼稚園都要過五關斬六將,聽到都辛苦!btw York係見一次係咪?好怕去啲要見幾次嘅。。

引用:Quote:原帖由+ky201105+於+14-08-17+發表唉

原帖由 Vickyblah 於 14-08-19 發表
好認同。我都唔知1st in 2nd in為乜。我只可以解釋做佢太多人申請所以佢要咁分。但講真真係苦了家長同小朋 ...
係呀見一次,我地果年in PN仲有遊戲玩有小禮物有popcorn食,interview fee$30好抵!感覺都係輕鬆in,唔似得試過有啲學校,小朋友一唔識,feel到個老師就好似想講「點呀?唔識就過主啦」嘅態度

回覆:急!! YORK 國際 VS 學之園英粵 (Both AM)

引用:我唔明點解EK咁多學之園vsXXX的posts喎,好

原帖由 Busybody! 於 14-08-19 發表
我唔明點解EK咁多學之園vsXXX的posts喎,好似要與全港九的幼稚園打雷台咁,感覺好怪。

...
其實真係純粹問意見,你冇意見可以唔入嚟睇。其實講真我見到好少學之園vs xxx,  其他學校 vs 其他學校 都好多。 如果你見到學之園 vs xxx 的post,  麻煩你俾條link 我參考。多謝晒!

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+14-08-19+發表

引用:Quote:原帖由+tiffany168168+於+14-08-19+

原帖由 Busybody! 於 14-08-19 發表
你第一天上EK嗎,search 下就見到LH vs HKPS, LH vs KM, LH vs Victoria, LH vs St Cat, LH vs York...多到 ...
完全冇勞氣,只不過你都唔係俾意見,覺得唔知你講嚟做乜啫。你當我第一日上EK 囉,可以send 以上link. 睇吓嗎?好有興趣d 家長 點揀。

引用:Quote:原帖由+tiffany168168+於+14-08-19+

回覆:naughtybj 的帖子

引用:Quote:原帖由+Busybody!+於+14-08-19+發表

原帖由 Busybody! 於 14-08-20 發表
你575別墅喎,唔係search都要人教嘛。你激唔激動大家有眼見嘅。
如果係真係咁多嘅,我睇返後10板都揾唔到。open search 在google 就揾到一些。你懷疑真實性就隨便你,反正我就是有offer 不知如何取捨。不過你冇意見都冇所謂,反正有好多helpful 的家長樂於助人。 anyway, 多謝你話有好多呢d post 又提供唔到link,  等我去學習自己search 都係好嘅。

回覆:Busybody! 的帖子

兩個一唱一和,誰是搞事者一看便知,做乜玩親網上forum都一定要人search完先可以問嘢?開新post就係競爭對手?你logic攞F架?

引用:兩個一唱一和,誰是搞事者一看便知,做乜玩

‹ 上一主題|下一主題