用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急!! YORK 國際 VS 學之園英粵 (Both AM)
go

急!! YORK 國際 VS 學之園英粵 (Both AM) [複製鏈接]

本來返緊YORK, 但尋日學之園話英粵班有一個學生退學, 急問我讀唔讀~
請問大家有咩建議?
小朋友是活躍好動型~ 多謝意見!
   2    0    0    0

如果開學前 我都可能會選學之園
不過york 返左幾日 so far 老師有耐性有愛心 學校 環境乾淨 校車ee盡責 我都好滿意 我只係主流班 而家情況我唔會轉 囡囡都係勁活躍 當然看你對邊間學校興趣大

回覆:tiffany168168 的帖子

英普vs 英粵。我會揀英普

多口問下,係邊間分校呀?

引用:本來返緊YORK,+但尋日學之園話英粵班有一個

jessiejessielee 發表於 14-8-14 12:40
英普vs 英粵。我會揀英普
我都想要英普不過冇位

naughtybj 發表於 14-8-14 13:17
Absolutely no, LH is a newer school whereas York is more well established and experience. York is no ...
But I heard a lot of positive comments from LH parents and the P1 placement result seems impressive.
Are you user of York? My main concern is York has so many students and unknown about their academic level.  Do you know the P1 placement result of York? Thanks!

LH, 唔好以為英普一定好, 好多時反而阻慢左小朋友既吸收. LH好有辦法教小朋友, 起碼無b6

回覆:急!! YORK 國際 VS 學之園英粵 (Both AM)

LH 學生升小成績勁D

聽聞有人講上年音X收咗7x 位LH學生, 因為音X係第一間知結果, 最後當然冇咁多LH 學生去.  LH考直資私小同扣門都好好.  其實你最主要睇下呢二間教學理念係唔係小朋友適合.

引用:Quote:naughtybj+發表於+14-8-14+13:17+Abs

醒目開學勳章

你讀開,好唔好心中有數
以我觀察,LH會多d中產家長,主要係香港人,紅磡會有日本人
York就會多有唔同國籍嘅家庭,有白人,有普通話人
不過如果你讀local班,應該少d普通話人

我就~睇見樓下york校車上落時嗰班大陸媽媽就...

回覆:急!! YORK 國際 VS 學之園英粵 (Both AM)

我覺得都好難比,未讀過兩間都俾唔到意見。一間大校,一個管理層,一間細校,雖有分校但都各有自己管理層。一間耐歷史,一間新。你話升小成績,york一向無對外公報,但我聽其他家長考績絕對唔差得過LH。

Um...揀學校,朋輩同家長素質都好重要,除咗親身就讀,喺某些平台都可以領略到

多謝大家的意見!我在york intl 班,只讀了幾日,之前PN 不是在york,  所以我都未feel 到好不好。我會再做多些research,  再最後的選擇。至於是不是九龍塘都不過太重要 (雖然本來住九龍塘).  多謝!

引用:本來返緊YORK,+但尋日學之園話英粵班有一個

原帖由 tiffany168168 於 14-08-14 發表
本來返緊YORK, 但尋日學之園話英粵班有一個學生退學, 急問我讀唔讀~
請問大家有咩建議?
小朋友是活躍好動型 ...
係邊間LH分校?

引用:Quote:原帖由+tiffany168168+於+14-08-14+

原帖由 elizamama 於 14-08-15 發表
係邊間LH分校?
海逸

引用:Um...揀學校,朋輩同家長素質都好重要,除

原帖由 sbux 於 14-08-14 發表
Um...揀學校,朋輩同家長素質都好重要,除咗親身就讀,喺某些平台都可以領略到

...
我諗直接點你都係想揶揄york家長唔好?係,我係york家長,坦白講,喺喱度,有幾多係真正york家長?真正york家長又有邊個有踩過其他學校同人/事?真正york家長都只係講出小朋友讀成點,亦很多時都是為一些不實資料報道澄清吧。

ky201105 發表於 14-8-14 20:56
我覺得都好難比,未讀過兩間都俾唔到意見。一間大校,一個管理層,一間細校,雖有分校但都各有自己管理層。 ...
我都唔係2間學校既家長, 不過我小朋友都係O係九龍塘讀書, 不時見到YORK既學生, 比我感覺YORK係好多國內人讀既學校, 唔理單非雙非都真係好多, 不過佢地有得咁既經濟比得起學費, 佢地應該會係對小朋友有要求既家庭, 所以一般都唔會太離譜既, 無接觸過, 只係推斷, 不過唔可以否認就係一定有文化差異. 同時我覺得好大部份既家長都係因為YORK出名學術好就去讀, 未必真正了解學校既理念同小朋友既需要, 盲目跟既人多, 幸好YORK都叫做有名同有資源, 所以各方面都做得好, 所以一定唔會有太大問題.  而LH, 比我既感覺係家長有真正了解學校既理念, 有了解小朋友既需要而作決定, 同時我都同意LH既家長好似質素會平均D, 因YORK真係有太多只有錢既人去讀.  

不要誤會, 我不是說YORK的家長不好, 因為我都認識不少YORK很好的家長, 只是我對2間學校既表面認識.

我自己而家都讀緊YORK, 對佢印象都OK, 只係放學感覺好似打仗~
SORRY 不是想引起任何心不滿, 我自己對放棄2間中任何一間都好唔捨得~
多謝給我意見~
‹ 上一主題|下一主題