用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急!! YORK 國際 VS 學之園英粵 (Both AM)
樓主: tiffany168168
go

急!! YORK 國際 VS 學之園英粵 (Both AM) [複製鏈接]

我係今年york家長 我地同班有group 我唔知道有冇你地講雙單非  但係成班家長都好有禮貌 互相交流 交互資訊 其實唔同學校都會有不同背景學生和家長
大家應該看 係學校教授的課程 老師有冇愛心 和學校環境 先係重點吧
家庭邊到來 背景係點 有冇錢 唔重要吧 .....

York 是 (ENg/PHT? ) 如是就Keep York, 如不是, LH 好似吸引些.

K1 我只是apply LH (ENG/PTH), SC (ENG/PTH), KV 3 間,

有LH offer,   SC + KV 都Wait, 哥哥之前是SC 畢業, 細都想跟番哥哥, 所以wait 到SC 先放LH ,  連校服都買左, 都不捨,  因為LH 考小學真是幾好.   

回覆:急!! YORK 國際 VS 學之園英粵 (Both AM)

學之園較好,第一York人人都收,第二學之園K3會設模擬面試班

回覆:急!! YORK 國際 VS 學之園英粵 (Both AM)

兩間英文都很出色

HaYi 發表於 14-8-15 12:35
York 是 (ENg/PHT? ) 如是就Keep York, 如不是, LH 好似吸引些.

K1 我只是apply LH (ENG/PTH), SC (ENG/P ...
YORK is international classs (ENG/PTH) but unfortunately LH only ENG/CAN.
I am more concerned about P1 placement result and if kids can be well-trained in terms of manners and disciplines.  

HaYi  Oh, if u like CKY TSL may be L   發表於 14-8-15 17:05

Carsonshum 發表於 14-8-15 12:44
學之園較好,第一York人人都收,第二學之園K3會設模擬面試班
Are you user of Learning Habitat please?

引用:Quote:Carsonshum+發表於+14-8-15+12:44+學

原帖由 tiffany168168 於 14-08-15 發表
Are you user of Learning Habitat please?
sorry,我們不是學之園用家,不過好朋友是用家,他兩子女都讀學之園,家姐超醒目,陳守仁,九龍塘,聖瑪加利,蔡繼友均取錄

Carsonshum 發表於 14-8-15 14:40
sorry,我們不是學之園用家,不過好朋友是用家,他兩子女都讀學之園,家姐超醒目,陳守仁,九龍塘,聖瑪加利 ...
我最心儀英華, 陳守仁及蔡繼有

LH入CKY既比率高過其他學校

tiffany168168 發表於 14-8-15 14:48
我最心儀英華, 陳守仁及蔡繼有
我喜LH 都因為LH 考TSL 好似幾多人入,   因為 我大的在TSL 讀, 所以希望細的都可以入到TSL,  所以K1 除 SC, KV 外都考LH.   

引用:Quote:tiffany168168+發表於+14-8-15+14:48

原帖由 HaYi 於 14-08-15 發表
我喜LH 都因為LH 考TSL 好似幾多人入,   因為 我大的在TSL 讀, 所以希望細的都可以入到TSL,  所以K1 除 SC, ...
TSL超好!

引用:Quote:原帖由+sbux+於+14-08-14+發表Um...

原帖由 ky201105 於 14-08-15 發表
我諗直接點你都係想揶揄york家長唔好?係,我係york家長,坦白講,喺喱度,有幾多係真正york家長?真正york ...
我無揶揄過間學校,我亦唔覺得間學校有咩問題,讀唔讀係個人取向。
我唔明嘅係點解部分家長鍾意踩低其他人嚟抬高自己/間學校。呢個現象唔係針對York或LH,而係講發言者。

我女都係讀York返左几日,覺得都ok,啱啱开學可能有少少亂,我都有報LH,但冇offer!我自己Like LH 多D,見小朋友好乖,同埋Like升小成績,我target 蔡繼友ga

引用:學之園較好,第一York人人都收,第二學之園

引用:Quote:原帖由+tiffany168168+於+14-08-15+

Sorry! 讓你不開心,我幾年前也有York的offer,最終揀選了其他幼稚園,我身邊認識的朋友(不下15個),York都收,暫時未遇到有人報York而唔收的,所以我才有York個個都收的想法

引用:Quote:原帖由+Carsonshum+於+14-08-15+發表

原帖由 naughtybj 於 14-08-16 發表
This kind of parents usually speaks for their friends???
是啊!事實真是朋友仔女的真實個案,我的子女就弱得多!

我投學之園一票!個人唔鐘意york個校長

引用:Sorry!+讓你不開心,我幾年前也有York的off

原帖由 Carsonshum 於 14-08-16 發表
Sorry! 讓你不開心,我幾年前也有York的offer,最終揀選了其他幼稚園,我身邊認識的朋友(不下15個),York都 ...
我覺得評判學校好壞應該理智嘅從師資,教學,是都符合小朋友個性等方面來看,以學校易入與否作為評判的標準好冇道理!就算佢人人俾offer, so what?因為學校冇做任何篩選淘汰一啲蠢嘅,留下醒目嘅,因此小朋友唔係精英環境成長,所以學校唔好?咁樣對2、3歲嘅小朋友黎講係咪太殘忍佐啲?

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-08-16+發表T

‹ 上一主題|下一主題