用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教
樓主: mybabycullen
go

想請教 [複製鏈接]

回覆:遲一年入小学

既然父母都追求自然發展,又何需考慮龍年的學位問題,不是應該focus返小孩的發展嗎? 小孩如果發展自然,三歲可以應付k1, 又何解要迫他遲一年入學又或考慮repeat的問題?

其實9月B都幾大, 如果等一年才入K1, 不是比大部份同學大成半歲至1歲, 如果本身己是叻B, 會悶嗎 ? 而且入左小學成日比人大, 心理會有影響?

如不怕此問題, 我會選 1 , 因為大些 interview 一定有利些.  以前我見我自己的仔半年前的interview 同半年後都不同晒人.   另外的方面都有homeschool / repeat 的因素, 我就不太讚同repeat, Homeschool 是可以親子, 但少社交機會, 我覺得對小朋友的發展未必有利.

mybabycullen 發表於 14-8-7 15:35
有次上pg trial, 班入面全部大b兼大大隻.而bb不但細,個子亦長得小小的。bb好开心好雀躍,話有好多哥哥姐姐 ...
十分observant, lei d 情況我想很多細B家長不會察覺到,要比個like 你。
我之前和不同專業人士傾過大細B問題,全部都建議做大, 其實我都唔明e加d家長咁抗拒大B。

若你一心一意做大,其實都不能掉以輕心,之前有網友shared 過一項research.  Turned out 細B的成就比大B高,不過只要你肯栽培你小孩,相信不會有問題的。

另外你在k1尾k2頭 時也一樣可考小一,in case u change ur mind, 有offer 都可以跳一級上小一

其實最主要咪都係想避咗唔做龍B. 雖然話叻,但都怕爭唔贏架ma

你問專業人士, 十個有十個都會答你做大B好, 但樓主你的情況較特別, 不是普通的大B, 而係超大B, 比較少聽到9月都repeat, 12月repeat就較多.  

做超大B都有缺點的, 比人高一大截, 女仔讀男女校仲麻煩, 因為女仔早發育, 高頭大馬被人評頭品足會自卑.  另外, 人地會對超大B的要求和期望會更高, 做得好老師會覺得理所當然, 做得唔夠好甚至比細你年多的細B追過, 內心會有壓力.  

我囝囝也是9月,還要9月尾,真的有需要做超級大大B嗎?你小朋友還是女孩子,到她上中學,比人大咁多,她未必會開心喎!
無錯,初初起步時,好像什麼也不及大B,但上K3後,我又不覺得有什麼追不上,甚至乎K3已經學習小一的課程。
做超級大大B我也有想過,除非,考不到小學、派位派不到好學校、連叩門也叩不到,我便會考多年私小直資小一,做超級大大B,否則我覺得浪費了自己小朋友的時間。

如果係叻仔 9月做超大B 小心佢會覺得悶 上堂會唔專心 失去學習興趣
我大囡有個同學12月仔做超大B 老師話佢好唔專心 上堂好似發夢咁 寫1-30都會錯 事實唔係佢唔識 而係佢已經識晒 覺得太淺 做尼做去都係尼D野 所以無心機上堂

想多d親子時間 就pn都唔好讀 玩多年 出年先考k

本人也是龍b家長,也正煩恼紧做大細b既問題。請問哪里知道蛇b比龍b少一大半呢?乃12月b也

引用:睇左好多大細b入小学既資料,及前輩既剖釋

我姪仔係11月B添,都無諗住報遲一年做番大B,我諗原因係同番同年紀嘅小朋友一齊無咁礙眼,同埋佢爸爸媽媽唔係想谷小朋友,最緊要佢開心健康成長。再加上讀書學嘢講到尾都好靠自己,細B都唔代表跟唔上,反觀有好多細B比大B仲醒目添。所以唔使擔心。

‹ 上一主題|下一主題