用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教
go

想請教 [複製鏈接]

睇左好多大細b入小学既資料,及前輩既剖釋,加上小学競爭激烈,我打算比bb遲一年先入小学(9月龍細b)但今年本應是考k1,將來目標是IB,或重視閱讀多活動既直私,想問有經驗考直私的家長,以下做法那个較好?

1. 今年做超大b報n讀直上
2. 今年做細b照考k1, 下年轉另一間做超大考多次k1
3. 今年homeschool,周圍玩,下年先考k1
4. 今年照考k1, 直去,k3之後一年homeschool再考小学

而我同老公既共識系,一定要令小孩身心發展良好,我地重視順應孩子自然發展。我擔心做錯決定影響佢心理,例如repeat对佢潛在既映响?homeschool比bb更多explore exp,但会否減低入学心儀学校机会,例如学校以為bb發展差先遲入学?等等等等問題。。。希望你們可以給我一些建議,那個方向对孩子心理最好。。。因孩子好叻仔,学野快,系大肌弱小小,但吾差,我好想keep住令佢愛探索,愛睇書,吾催谷佢学術!但我好擔心做錯決定会窒礙佢身心發展,甚至影響升小!感謝各位意見^^

1    0    0    0

我囡今年升小一,個人認為方法一較可行。當年我囡也超細B(十二日中),有多方面都比其他小朋友慢一點,我們為她先安排半年PN插班,待她先適應學校生活,她亦成功考進九龍塘的名幼。K3之後才homeschool我想是萬萬不能,這會減弱她的interview競爭力,尤其是群體遊戲那方面。

回覆 mybabycullen 的帖子

9月出生不算是細B, 除非進度強差人意先好當細B,
如目標係IB, 可以選啟思小學附屬幼稚園, 佢地都收好多11/12月細B,
可以上埋啟小

回覆:遲一年入小学

會不會考慮int'l sch
大多數ib

定你心目中想要cky?
其實啟思收9月b都應該不難

mybabycullen 發表於 14-8-7 11:30
睇左好多大細b入小学既資料,及前輩既剖釋,加上小学競爭激烈,我打算比bb遲一年先入小学(9月龍細b)但今 ...
讀IB係咪即主攻IS? 如果係IB直資都好大競爭, 尤其係龍B!
我囡囡係11月底細B, 佢學前顯示好聰明, 但點知做咗細B之後變得好平凡, 可能係幼稚園階段, 差大半年至一年真係差好遠(佢學校專收大B), 一直好平凡, 我都調適咗好耐自己既心理......直至依家讀咗一年小一, 原來佢都真係幾叻的, 小小B要在大大B入面顯得平凡, 甚至中上, 而唔係包尾, 原來係唔易的。上到小學, 差距慢慢收窄, 再加上佢藝術方面表現好出色, 老師有讚無彈, 有咗自信心, 學習方面都有幫助, 叻返。

如果我係你的話, 因為target直資/私小, 咁我會做細B, K3時照考直/私, 唔玩大抽奬(因為唔同一眾龍B硬碰), 如果好彩入咗心儀, 咁咪照做細B囉, 唔得, 就轉一間IS幼稚園/homeschool repeat K3, 用超大B身份考多次直/私, 同埋大抽奬。你check一check入境處資料, 蛇年細路係唔係會少過龍年, 因為好似有JM提出資料, 蛇B多過龍B, 你自己check一check。

9月吾算細,so far知道做超大B的,最多係10月,9月應該係比較少的。

既然你小孩好叻仔,学野快,咁試下做細B先,大小肌可找些相關的訓練加強

9月都算係細B???

既然你倆公婆都想小朋友自然發展, 阿仔表現又甚佳, 根本無需要諗得咁複雜,  龍B應該黎緊9月返PN, 下年返K1, 一路咁上就可以, 除非小朋友發展和其他小朋友有好大差異, 否則點解要repeat?

9月唔係細B,能力又好,唔洗晒一年時間。使大仔到時大其他小朋友太多,高人成個頭,會比人指指點點,我仔有個同學就係咁,當然你可以話唔介意!

試都唔試就覺得自己小朋友做細b唔ok? 我仔仔都係9月b, 上到小學根本冇分別,成績仲非常好

多謝各位意見!我系度回應返各位,因為我知道其實足齡入学,規管上是放鬆到兩歲八个月,但教育專家意思是足三歲,我亦留意到愈遲入学对小孩發展愈好既報導,九月做大b除適齡外,更是对小孩發展有利。加上蛇比龍人數少一大半,競爭相对小,所以我希望遲一年,可以有更好既根基又可避开龍潮,討厭追追趕趕。而我心底裡最希望是homeschool,享受多一年親子。如果遲一年入小一,換來可以輕鬆享受生活,真正比佢自由同自然既development..很值得,亦吾会嘥時間,賺左年tim。\

而我吾会選擇考兩次小学,只会考一次,亦吾会repeat k3,因為我吾系必入某些小学,而且对bb心理会造成壓力。如考不到ib, 入津小亦冇問題,只系希望可以少d功課同校风好,吾想迫佢,而我相信遲一年派位亦会放緩,家長亦吾洗咁緊張。至於如果決定今年照考k,我吾擔心,亦对bb有信心,只系好想反思究竟追追趕趕為乜呢

由forum睇,現實似乎認為,有問題,学習差,跟吾到先会遲入学,希望做教育既可以接受到家長有不同理念。而bb雖然叻仔,但我吾会谷,所以佢系充滿自信既小靈精。而大細b差異,不論自理,学習,体格上,在幼稚园階段我相信必定存在,但幼兒階段是建立自信重要時間,錯失了難返,我搏吾起。。。

有次上pg trial, 班入面全部大b兼大大隻.而bb不但細,個子亦長得小小的。bb好开心好雀躍,話有好多哥哥姐姐,當老師説故事後問內容,佢好熱衷要答,不过比其他大b推走左,幸好他没哭,又走返轉頭,一定要老師見到佢指住答案。。才开心的走开 之後茶點,老師問想食既舉手,佢9秒9舉了,不過老師又好似望佢吾到,比左其他人先,睇到佢表情好失望,幸好他有耐性堅持舉几次手呢。我之前見前輩有説,好多老師会留意到大b先,突然心有同感,因為大b的確夠快夠大声,我又諗,如果經歷多几次,又会否因為冇人留意到佢而失去舉手或答題既動力呢?

紙上談兵

mybabycullen 發表於 14-8-7 15:35
有次上pg trial, 班入面全部大b兼大大隻.而bb不但細,個子亦長得小小的。bb好开心好雀躍,話有好多哥哥姐姐 ...
既然想愈遲入學愈好, 又唔介意homeschool, 可以小一先入學, 幼稚園可讀可唔讀, 只要自己理念夠堅定就可以!

引用:紙上談兵

原帖由 dlee_ca 於 14-08-07 發表
紙上談兵
你講得岩,我可能憂慮太多了,多謝你

引用:Quote:mybabycullen+發表於+14-8-7+15:35+

原帖由 gigayan 於 14-08-07 發表
既然想愈遲入學愈好, 又唔介意homeschool, 可以小一先入學, 幼稚園可讀可唔讀, 只要自己理念夠堅定就可以!  ...
咁我冇咁勇我講得吾清楚,我吾系抗拒幼稚园,只系不忍心細b條路較難行,知道做大b都系可行既話,倒不如輕鬆d..大家开心,但实際行起上黎又会有好多現實問題不得不面对,所以要請教你們有經驗既家長,但我的確諗得太多了,多謝你地呀,每个回覆对我都有啟發

每個家長都可以揀點樣教育自己的仔女,人地的意見都系参考的。
‹ 上一主題|下一主題