用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015升中數據 (更新 5/4/2015)
樓主: khmama
go

2015升中數據 (更新 5/4/2015)   [複製鏈接]

其實今年係咪可以進取d呢
我住元朗區,4432多人參加派位,而元朗區4804學額
咁我個女band 2
b1學位:1152   b2學位:1888 3學位:1764
B1=1152     
B1+B2= 3040
b1+b2+b3= 4804
4804-4432=372 (即是還欠375位小學生)
3C學校約七間(平均每間小五十多人)
3C+3B學校約十間(平均每間小三十七多人)
3C+3B+3A學校約七間(平均每間小二十六多人)
這樣計,我全選B1+B2,是應該實有位,
萬一無位都可到任何一間B3中學叩門都可以
我這樣想是否合理?????

我想要抽獎秘笈,但條link死左,download唔到,
可否 send e-mail給我???
thx
thx

各位戰友:

***元朗學校不太識, 請幫忙***
我家從九龍搬去元朗才一年多......今年阿囝回元朗大抽獎!!

請問元朗B1c, B2a 及 B2b 有什麼好學校????

選校是否先要問學校阿囝是那個banding ?
因小學是直資......完全沒有講座, 沒資料!!!!

謝謝

提供了有用的資料作參考.. 謝謝!

ywh703 發表於 15-4-24 17:55
各位戰友:

***元朗學校不太識, 請幫忙***
你好大膽呀! 我都係搬入元朗年幾, 小朋友係九龍讀直資, 但唔敢係返元朗抽獎呢, 因為真係唔熟悉D學校呢! 只揀左一間元朗學校考自行咋!

樓主,真心多謝你多年來的無私付出,大囡三年前準備升中都係靠你既資料,三年後準備細囡升中,見樓主既資料更詳盡,好幫到手,十萬分感謝!

khmama 發表於 14-8-2 00:17
下面(表一)係2015年升中數據供家長參考, 我會根據最新資料更新此帖, 請留意更新日期, 詳細數據稍後整理好再 ...
棲主, 真心俾個LIKE 你, 雖然我個女已過咗升中階段, 但我仍記得當年擔憂, 所以會得閒上嚟睇吓post, 你D 資料真係有用.你好有心..... .

dummie 發表於 14-8-6 15:40
回覆 alhy.love 的帖子

我女小學都係咁樣,問老師,老師答:"我唔知"
想問你是什麼學校, 是否九基? 我都發覺校綱什麼都沒有!

樓主好有心

回覆 khmama 的帖子

樓主你好犀利非常感激你的分享

請問表一及表二是你做的嗎?  可否給soft copy 呢?  感激萬分。

想問問Khmama會唔會出2016升中數據供家長參考?

hi~ khmama

之前有pm過你問意見, 唔知你記唔記得我~ 阿女終於今年升中, 中文一樣差, 第一呈分只有D, 黎緊亦唔見會有大進步, 其他主科有A, 英文公開試亦有好成績, 本人及女兒已決心只考直資中學及私校, 如果九龍新界區, 有咩好建議?  請幫忙, thanks!

請問: 表五表六在那裡?thanks

請問, 如果讀緊有聯擊中學的小學, 係咪就算係全級第一, band 1 成積, 都要睇隨機編號係咪最先, 至可以直接派到入想要的聯擊中學呢?

多謝樓主的辛勞
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

有無人知黃大仙伍華同文理書院BANDING 如何??

rocco124 發表於 15-4-23 23:30
khmama你好
請問我兒子(九龍城區),學校通知是全港Band2中, 全校排名約60-70/130名,
我們遞了意願表給學校參 ...
我小朋友今年選中學, 估計成綪同你小朋友差不多, 我覺得你好進取, 請問你最後點揀? 入咗邊間?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

有無人知東區既「嘉諾撒書院」今時今日屬 Band 幾? 唔該!

khmama,
我地住深水埗,小兒學校屬葵青網,成績b3,可否比D意見我?

Khmama

女兒深水埗區,小五和小六上呈,老師說band 1尾,現打算自行報銘基和黃隸珊,以及直資培基,若培基收應否接受?其實想銘基,但不知自行是否有機,因不同校網
‹ 上一主題|下一主題