用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015升中數據 (更新 5/4/2015)
go

2015升中數據 (更新 5/4/2015)  

下面(表一)係2015年升中數據供家長參考, 我會根據最新資料更新此帖, 請留意更新日期, 詳細數據稍後整理好再發表. 深水埗區有2間英中開中文班, 所以實際數字應比表中數字少64個, 黃大仙亦有1間英中開中文班, 實際數字應比表中數字少32個.

有關升中人數可參考以下文件 (p.248-254)

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/press/legco/others/edb-c.pdf

表一 (as at 5/4/2015)

今年時間較充裕, 所以同時整理埋band 1/2/3既資料, 下面(表二)係各區英中學額及band1/2/3學額分佈, 當中並細分男/女/男女校. 部分地區學額比升中人數多, 家長可自行決定是否可取進. Banding係根據2010年排位, 暫不作修訂.

表二 (as at 5/4/2015)

下面(表三)係各區估計既自行學額數目. 培正65個自行位只供直屬小學申請.

表三 (as at 5/4/2015)

有關402間中學派位資料, 可以從以下條link下載. 表內banding係根據2010年排位, 家長可自行修訂.
https://www.sendspace.com/file/dzbx53

下面個表 (表四) 係所有直資學校資料, 供家長參考.

表四 (as at 5/8/2014)

下面的表五顯示2013年及2014年大抽獎某些學校排第位能成功抽入既資料 (資料由家長提供).

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2620797&highlight=%E8%B3%87%E6%96%99%E5%BA%AB

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2846249&highlight=%E8%B3%87%E6%96%99%E5%BA%AB

表五 (as at 21/1/2015)

表六 (as at 5/4/2015) - 下表係教育局每年公佈之數字, 藉此推算自行階段離場率.

以上資料只供參考.

Josp    發表於 16-4-13 14:21
piyomama  就快要交表, 多一個資料   發表於 15-4-23 17:49
囝囝mama    發表於 14-10-1 13:35
nicemelody    發表於 14-9-24 19:32
homin-jai    發表於 14-9-16 21:08

khmama 發表於 14-8-2 00:17
下面(表一)係2015年升中數據供家長參考, 我會根據最新資料更新此帖, 請留意更新日期, 詳細數據稍後整理好再 ...
請問黃大仙是哪間英中開中文班呢?

醒目開學勳章

回覆:2015升中數據

khmama你真係好有心,比十個like你

引用:Quote:khmama+發表於+14-8-2+00:17+下面(表

原帖由 Anniemun 於 14-08-02 發表
請問黃大仙是哪間英中開中文班呢?
聖母書院

黃大仙是否聖母書院?

深水埗是否德雅?瑪利諾神父?還是黃棣珊?

多謝你呀khmama, 今年到我啦,真係唔該哂麻煩哂!

khmama,

good morning , 如係元朗1尾2頭. 走深水埗可以嗎?

新一届又開始嗱!多謝khmama!各位加油呀!

nicemelody    發表於 14-9-24 19:32

勁.

多謝khmama, 你真係好有心.

回覆:khmama 的帖子

感激不盡

Thank you so much

深水埗唔知邊兩間英開中文班呢?德雅和神父不是早就有嗎?

引用:深水埗唔知邊兩間英開中文班呢?德雅和神父

原帖由 Krissi 於 14-08-02 發表
深水埗唔知邊兩間英開中文班呢?德雅和神父不是早就有嗎?
深水埗瑪利諾神父同德雅開中文班已幾年,在計算英中學額時特别提出讓家長留意。表中英中學額亦包括全開英文班的中中。

引用:黃大仙是否聖母書院?深水埗是否德雅?瑪利諾

原帖由 claralee 於 14-08-02 發表
黃大仙是否聖母書院?

深水埗是否德雅?瑪利諾神父?還是黃棣珊?
深水埗瑪利諾神父及德雅。

引用:khmama,good+morning+,+如係元朗1尾2頭.+

原帖由 laiheiyau 於 14-08-02 發表
khmama,

good morning , 如係元朗1尾2頭. 走深水埗可以嗎?
邊緣人一動不如一靜。自行如果有心儀在深水埗就可以試下,大抽獎就無謂搏,有機會跌band.

我仔油尖旺BAND 1-2邊緣人, 轉入元朗又有冇著數呢? 因為元朗又好似唔夠BAND 1位?!我打算自行選兩間男校, 一間油尖旺, 一間深水埗, 抽就抽元朗。咁可行嗎?