用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015升中數據 (更新 5/4/2015)
樓主: khmama
go

2015升中數據 (更新 5/4/2015)   [複製鏈接]

你好khmama ,小女觀塘區9-15內/180人,自行心儀QC and 張祝珊2間,小女不喜運動,那間較合適 ?

chanyukyan 發表於 14-12-31 11:41
你好khmama ,小女觀塘區9-15內/180人,自行心儀QC and 張祝珊2間,小女不喜運動,那間較合適 ? ...

QC係男校, 點會收你女

o , typing miss , is qes 伊利沙伯中學

回覆 khmama 的帖子

排位無 CFSS 中華基金中學 ?

CHKWAN  在尾7行.  發表於 15-1-5 10:17
CFSS & SSGC

回覆:khmama 的帖子

Khmama

你好,小兒油尖旺B2頭,英文強過中文,睇完你既數據先知,原來呢區出年升中一人數無跌,而且B2位實在大少,5好彩大抽獎有機會跌去B3校。

想請教如果跟住有全英直資收,有能力負擔,咁係咪一心入直資好過博大抽獎?雖然自行同大抽獎都想試聖芳濟(今年全in),但怕高攀左。

elbar  請查看 收發訊息  發表於 15-1-1 19:11

醒目開學勳章

khmama,

屯門區, 老師說band 2尾/band3頭,
女孩子有沒有那間好呢?
自行應該選band 2尾還是band3頭呢?謝謝!

elbar  女孩子那間好呢?  發表於 15-1-2 19:35

回覆:2015升中數據 (更新 5/8/2014 23:40)

其實大家覺得今年會選擇派位定直資多呢?大家點考慮?

利申:我小朋友讀英小, band 1 b-c。有直資收我會選擇直資,唔想博及等到7月。

回覆:dlh525 的帖子

Dlh524

如果係B1b或c,我會自行及大抽獎。我大仔B1中,成功左,但細仔2次呈分只有B2,所以先5敢博

khmama誠心,想請教妳,囡囡荃灣小學,家住荃灣,一次band1c,一次band1b,兩平均1C,想問想選葵青全完同陳兆民適合嗎,囡囡唔鐘意運動,比較靜!偏乖,愈讚佢會讀得愈好,仲有邊間適合謝謝!

回覆:dlh525 的帖子

Dlh525

5好意思,寫錯做dlh524, 鎖你

引用:Dlh524 如果係B1b或c,我會自行及大抽獎。

原帖由 autoto 於 15-01-04 發表
Dlh524

如果係B1b或c,我會自行及大抽獎。我大仔B1中,成功左,但細仔2次呈分只有B2,所以先5敢博
thanks! 除非眞係甘唔好運冇直資收,唔係我地都係一心直資的了。

khmama, 誠心求教。我囡囡去年係BBAC,今次係BBBB. 老師話去年係b1c-b2a, 但今年係b2b-b2c. 九龍誠區。
我原本都想試下WFN同銀希,但宜家似乎唔得了。囡囡性格單純,受教,但好慢。英文比中文好。我想找間適合的,功課量適中的。
想請問自行試聖母可行嗎? 如去沙田又有機會嗎? 留在本區有邊間較好呢?
謝謝!

elbar  本區有邊間較好呢?  發表於 15-1-5 21:11
想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

引用:khmama,+誠心求教。我囡囡去年係BBAC,今次

原帖由 Sukiooo 於 15-01-05 發表
khmama, 誠心求教。我囡囡去年係BBAC,今次係BBBB. 老師話去年係b1c-b2a, 但今年係b2b-b2c. 九龍誠區。
我原 ...
九龍城區band2頭培道同九真都好適合你囡囡啊,程度亦合適,英文好仲可以入英文班。

引用:+本帖最後由+emilykwokkwok+於+15-1-5+12:0

原帖由 emilykwokkwok 於 15-01-04 發表

khmama誠心,想請教妳,囡囡荃灣小學,家住荃灣,一次ba ...
如果唔想進取,可以考慮保祿、八三同陳兆民,未使揀全完住。亦可考慮荃灣王少清.

引用:khmama,屯門區,+老師說band+2尾/band3頭,

原帖由 mcdullyiu 於 15-01-02 發表
khmama,

屯門區, 老師說band 2尾/band3頭,
屯門係重災區,b2尾b3頭自行可以進取些少,唔使咁快揀b3, 抽獎都有機會入b2, 自行可以考慮祟真同永隆。

mcdullyiu  謝謝!  發表於 15-1-15 12:05

引用:Khmama 你好,小兒油尖旺B2頭,英文強過中

原帖由 autoto 於 15-01-01 發表
Khmama

你好,小兒油尖旺B2頭,英文強過中文,睇完你既數據先知,原來呢區出年升中一人數無跌,而且B2位實 ...
油尖旺band2比較尷尬,以前聖芳濟band2生都有機會入,但依家聖芳濟都幾受歡迎,未必有位比band2, 搏銘基的話倒不如揾間直資唔使担心到七月。

引用:你好khmama+,小女觀塘區9-15內/180人,自行

原帖由 chanyukyan 於 14-12-31 發表
你好khmama ,小女觀塘區9-15內/180人,自行心儀QC and 張祝珊2間,小女不喜運動,那間較合適 ? ...
QE 只係揀1/3人interview,如果你間小學唔弱都可以搏下。張祝珊校網有近五年升中小學分佈,可以先睇睇有冇收過你間小學考生先。張祝珊向來自行冇面試,要突圍而出冇咁易。

引用:Dear+Khmama,我仔仔觀塘區,+第1次呈分是ban

原帖由 snwm 於 14-12-29 發表
Dear Khmama,
我仔仔觀塘區, 第1次呈分是band 1b, 不幸第2次呈分跌落band 2a, 如自行聖言及觀瑪是否沒有機 ...
兩次夾埋b2a?

引用:回覆+khmama+的帖子 學校資料囝囝為Band1-

原帖由 montana 於 14-12-29 發表

學校資料囝囝為Band1-2,沙田區,自行如選林漢光同鄭榮之,會否太過進取呢,thx! ...
沙田b1c-2a通常都係林漢光,郭得勝,鄭榮之,唔算進取,仲有第三次呈分,可能拉返上b1c.

引用:回覆+khmama+的帖子 Dear+Khmama,如果九龍

原帖由 lamteressa68 於 14-12-31 發表

Dear Khmama,
你本身係九龍城band1? 即使自行唔得抽獎都入到band1,唔使山長水遠去沙田,區區都多人爭,揀間交通方便嘅心儀中學仲實際。你自行咁快揀b1c,入咗冇得抽黃笏南,諗下會唔會後悔先。

‹ 上一主題|下一主題