用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015升中數據 (更新 5/4/2015)
樓主: khmama
go

2015升中數據 (更新 5/4/2015)   [複製鏈接]

引用:Dear+Khmama,請問我女兒(九龍城區),學校通

原帖由 lamteressa68 於 14-12-27 發表
Dear Khmama,
請問我女兒(九龍城區),學校通知是全港Band1,九龍城是band2,全校排名約30-40名,我們遞了意願表 ...
九龍城區學校向來熱門,本區band2好難同本區band1爭,何況有好多他區過來嘅band1. 迦密同黄笏南機會微,可以考慮兩間band1尾,期望第三次呈分可上返band1, 或在抽獎甲部搏band1中學。

引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-12-11+發表今年

原帖由 包包媽 於 14-12-14 發表
khmama你好
我囡囡屬b1b-c,觀塘區,想揀女校,除咗本區果三間,仲有咩選擇?乙部又應點揀好?唔該晒

...
可考慮黃大仙德愛同東區嘉勒撒。

引用:自行Band+2+學生選Band+1學校,是否無機會

原帖由 BBKaye 於 14-12-14 發表
自行Band 2 學生選Band 1學校,是否無機會?
唔一定,band2頭搏band1尾都好多人自行成功。

引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-08-02+發表聖母

原帖由 232 於 14-12-13 發表
深水埗边2間开中文班?
瑪利諾神父同德雅。

引用:Khmama,+囡囡讀聖羅撒小學,家住油尖旺,在

原帖由 shalie 於 14-12-12 發表
Khmama, 囡囡讀聖羅撒小學,家住油尖旺,在校成績屬中等,乙部第一會選聖羅撒中學,請建議甲部可選那兩間九 ...
你口中嘅甲部指自行?升中分自行同大抽獎兩部分,大抽獎又分甲部(不限校網)同乙部(本區).

引用:Khmama,請問九龍城區b2c,+若轉黃大仙區培敦

原帖由 AgnesMam 於 14-12-11 發表
Khmama,

請問九龍城區b2c, 若轉黃大仙區培敦, 機會大嗎?或有其他建議, 謝謝!
可以搏培敦,油尖旺劉皇發,深水埗張明添都可以考慮下。

引用:Khmama,囡囡沙田區b1a&b之間,自行選沙田呂

原帖由 msllau 於 14-12-11 發表
Khmama,
囡囡沙田區b1a&b之間,自行選沙田呂明才及深水埗上智.會唔會太搏?或是有其他建議? ...
沙田抽獎應該穩入band1, 自行可以進取啲,只要心儀就可以了。上智會in晒所有人,如果囡囡對面試有信心可以試下。

引用:Khmama,想請教你,如果小朋友是B1頭,全級

原帖由 Abby_mama 於 14-12-10 發表
Khmama,

想請教你,如果小朋友是B1頭,全級排名第十左右,小學在屯門,但沒有任何聯繫的(即不是保良也不是 ...
屯門四大天王都可以報,陳瑞芝冇聯繫,機會可能大啲。

引用:Quote:birdmom+發表於+14-12-9+15:30+band+

原帖由 birdmom 於 14-12-09 發表
是,想自行
華英會難過迦密。如果抽獎都係九龍城區,自行可以搏下,因為仲有機會抽獎入,自行冇理由放棄心儀學校。

birdmom  thank you  發表於 14-12-31 10:24

引用:Khmama, 多謝妳回覆。 囡囡讀油天。兩次成

原帖由 BBKaye 於 14-12-09 發表
Khmama,
多謝妳回覆。
囡囡讀油天。兩次成績夾埋是Band 1。葵青蕭明幾會大嗎?保六,李兆基,善德,安柱, ...
自行最緊要揀心儀,入咗冇得抽獎唔會後悔嘅。如果band1中成績,可以搏善德、安柱同蕭明。如果band1中至尾可以揀李兆基同保六。

引用:如果band2男仔,由於荃灣band2學校吾多,由

原帖由 BOBO1229 於 14-12-09 發表
如果band2男仔,由於荃灣band2學校吾多,由荃灣轉落葵青區是否上策
葵青較多升呢英中,即使band2校亦較多選擇,可以考慮。

引用:Quote:khmama+發表於+14-8-6+19:54+唔可以

原帖由 BOBO1229 於 14-12-09 發表
如果唔可以單憑分數去估banding,學校強弱唔同,那麼荃灣思源學校是比較強或弱? ...
睇返思源2014年派位,大約頭50名內係band1, 差唔多36-38%咁上下,只屬一般學校,說不上是強校,又唔係弱到30%以下。如果你名次係50名內,又唔係邊緣嗰種,就可以估計到大約係band1.

khmama 發表於 14-12-28 20:43
睇返思源2014年派位,大約頭50名內係band1, 差唔多36-38%咁上下,只屬一般學校,說不上是強校,又唔係弱到3 ...
Khmama 請問46%B1屬好的小學嗎?謝謝

引用:Quote:khmama+發表於+14-12-28+20:43+睇返

原帖由 shakey 於 14-12-28 發表
Khmama 請問46%B1屬好的小學嗎?謝謝
46%band1算不錯了。

唔該哂您

回覆 khmama 的帖子

Dear Khmama
謝謝您的回覆
根據你提供的數據我算了下,且學校通知去年黃笏南有收Bnad 2生,所以我會試一下黃笏南及丘佐榮(這二校都是學校通知是1 and 2 )

我仔仔觀塘區, 第1次呈分是band 1b, 不幸第2次呈分跌落band 2a, 如自行聖言及觀瑪是否沒有機會? 不知怎算好. 或是改為 觀瑪及順利天主教? 但男女校學校先選女仔的. 謝謝!

醒目開學勳章

學校資料囝囝為Band1-2,沙田區,自行如選林漢光同鄭榮之,會否太過進取呢,thx!

謝謝 !

如果九龍城區很多人爭,請問自選是否跨區選band 1C的率取機率較高,
第一: 1.黃笏南中學 2.丘佐榮中學
第二: 2.黃笏南中學 2鄭榮之中學
是否第二選擇機率高?

elbar  丘佐榮, 鄭榮之比較   發表於 14-12-31 10:08
‹ 上一主題|下一主題