用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 做A仔家長真係好多煩惱
樓主: Vivianb
go

做A仔家長真係好多煩惱 [複製鏈接]

我最後決定劉伍立醫師,睇完話比大家知怎樣

apple~y 發表於 14-7-31 15:56
回覆 Vivianb 的帖子

你都識話太太,bb日日0甘多訓練巳經辛苦
同意樓上所講...
另外補充,其實樓主咁細個發現,可以先用傳統有效的密集訓練,耐心訓練幾個月,覺得進度不如理想再試另類療法仍有時間。

我當年仔未夠 2 歲確診,醫生都叫我排住密集先,話佢仲細,家長首先要裝備好自己。於是我就報咗密集訓練,然後邊訓練邊學(記得上個別訓練時一定要跟上堂,學技巧),再花大量時間睇書睇資料,再根據自己仔情況篩選另類療法備用(記住,個個仔唔同,人地得唔代表你得)。

我給自己一年時間做觀察,結果原來仔接受傳統訓練已可以追番上嚟。將來條路好漫長,千萬不要藥石亂投,同埋都要留個錢,唔好洗得太盡。

Destination121 發表於 14-8-1 17:58
帶佢行下沙灘,剌激下。帶佢見多D人。佢皮氣好唔好?
同意,行草地都唔錯,仲有鵝卵石,唔知係咪腳板多神經反射,佢每次行完呢啲野,我都覺得佢醒咗唔同咗...
呢啲活動有益又親子,仲要唔駛點洗錢

引用:Quote:apple~y+發表於+14-7-31+15:56+回覆+

原帖由 jjcow 於 14-08-06 發表
同意樓上所講...
另外補充,其實樓主咁細個發現,可以先用傳統有效的密集訓練,耐心訓練幾個月,覺得進度不 ...
我case 同你差唔多,阿仔剛開始上密集,我想看他進度再考慮其它療法。請問你仔仔密集讀了多久,有冇上N 班?

Alam123 發表於 14-8-6 15:14
我case 同你差唔多,阿仔剛開始上密集,我想看他進度再考慮其它療法。請問你仔仔密集讀了多久,有冇上N 班? ...
上咗五個月,跟住返 N 班(歲半時考的,真好彩,當時老師只當佢 BB,收咗),然後一直每星期上一次私人個別 PST,同埋上醫院 OT。就咁樣,一直捱到 K1 有 E 位。

引用:Quote:Alam123+發表於+14-8-6+15:14+我case

上咗五個月,跟住返 N 班(歲半時考的,真好彩,當時老師只當佢 BB,收咗),然後一直每星期上一次私人個別 ...
現正上私人密集,未識講嘢,煩緊9月都唔知好唔好上N班。你仔評估後有冇排S位?

引用:Quote:Destination121+發表於+14-8-1+17:58

同意,行草地都唔錯,仲有鵝卵石,唔知係咪腳板多神經反射,佢每次行完呢啲野,我都覺得佢醒咗唔同咗...
呢 ...
請問那兒買鵝卵石行?

Alam123 發表於 14-8-6 20:10
現正上私人密集,未識講嘢,煩緊9月都唔知好唔好上N班。你仔評估後有冇排S位?

...
評估後排 E + S,但到差唔多派位時我見仔進步不少,係學校又無咩大問題,於是同社工講只排 E 位。
至於 N 班,我當時都係諗住試下咋,唔得咪讀番私人密集囉,得嘅咪可以慳下荷包。

你可以問下返開密集啲姑娘的意見。

佢返咗 N 班,我精神壓力無咁大,又可以休息下,準備下佢放學回家做嘅訓練。

不過你係全日定半日班?半日我又覺得作用不大,寧願繼續返私人密集。全日班對我地啲仔係最好的,當時 CAC 的醫生都係咁講。

Destination121 發表於 14-8-6 23:25
請問那兒買鵝卵石行?
唔駛買,屋邨公園啲婆婆伯伯做運動個度多數有。維園有個好大的石春池添,仔成日想去玩。
不過以前返密集,見過姑娘成日攞張石春墊出嚟俾佢地行,但其實我唔知係邊度買

引用:Quote:Alam123+發表於+14-8-6+20:10+現正上

原帖由 jjcow 於 14-08-07 發表
評估後排 E + S,但到差唔多派位時我見仔進步不少,係學校又無咩大問題,於是同社工講只排 E 位。
至於 N  ...
未評估前已報了半曰國際幼兒園交晒錢,現剛評估完,上緊密集,所以都唔知好唔好試下N班,唔得再返去密集,但怕佢又要再重新適應過。

jjcow  問一下密集班姑娘意見  發表於 14-8-8 01:14

回覆:做A仔家長真係好多煩惱

我個囝27個月大,返緊全日N班,返學前後都有同過學校傾佢可能係自閉,學校都認同。年初去CAC登記,終於等到今個月尾見兒科醫生。佢少眼神接觸,未好認講野,返學時坐唔定。好想預先知道個流程,等月尾去CAC有所準備:

1. 係咪見完醫生會即時作出評估?還是要等,等幾耐?
2. 如果要排E I S位,係咪當日申請埋?
3. 除咗E I S位,其他訓練係咪排好耐?除咗政府,有邊啲社福機構(港島)有? 如果淨係週末先上,而平日繼續返全日N班,會ok嗎?

回覆:做A仔家長真係好多煩惱

見兒科醫生係即時評估,同埋見埋社工幫你排期E/S/I位。到時如果社工見議你排S位,我覺得你應該即時找私人S位,好過讀N班。

引用:我個囝27個月大,返緊全日N班,返學前後都

原帖由 DJ924 於 14-08-13 發表
我個囝27個月大,返緊全日N班,返學前後都有同過學校傾佢可能係自閉,學校都認同。年初去CAC登記,終於等到 ...
同意另外Jm 講應該立刻排付費密集課程。協康、耀能、基督教家庭服務處、循道衞理都有。大包圍,其實未証實係咪A字都已經可以排。

引用:我個囝27個月大,返緊全日N班,返學前後都

原帖由 DJ924 於 14-08-13 發表
我個囝27個月大,返緊全日N班,返學前後都有同過學校傾佢可能係自閉,學校都認同。年初去CAC登記,終於等到 ...
同意另外Jm 講應該立刻排付費密集課程。協康、耀能、基督教家庭服務處、循道衞理都有。大包圍,其實未証實係咪A字都已經可以排。

大家好!我個仔三歲剛被評估為自閉症群譜marginal case, 黎緊會返k1上午班, 今日剛開始了協康第一堂語言治療, 亦有同佢排緊其他機構既職業治療, 但聽大家講好似密集比較有成效, 係咪呢? 同埋Vichang 介紹基督教家庭服務處都有密集訓練, 但我上佢地網頁搵唔到, 請問係邊個分部門呢? 謝謝!

回覆:armoimama 的帖子

基督教心橋計劃。其實好多機構提供密集训练,去實地睇下,同負責人傾下,計算下路程,差唔多心中就有答案了。

引用:大家好!我個仔三歲剛被評估為自閉症群譜ma

原帖由 armoimama 於 14-08-26 發表
大家好!我個仔三歲剛被評估為自閉症群譜marginal case, 黎緊會返k1上午班, 今日剛開始了協康第一堂語言治 ...
密集係包括職業治療、言語治療、幼兒導師訓練,還有自理訓練,平時都係一班小朋友一齊上堂,當然好d啦

回覆 zhfl729 的帖子

我仔針了她有改善,可能有dA仔真系夾佢,我識得有A媽真系好多謝佢,so各位A媽自己判斷。最多睇一個療程,48次無野睇,甚或20次冇野好走,太影響小朋友情緒也要考慮。

您好,

2及3我沒有太多認知,不過關於1的手腳協調及平衡,絕對可以落公園玩、學踩單車、游水等平衡和協調運動改善,不用花過多金錢去做感統訓練。

不過若果真的沒時間帶小朋友到公園玩或做運動,那家長也可自行考慮坊間訓練,但我不太贊成。

不是家長的MO

(利申:我沒有自閉症的孩子,也不是家長,只是一名教學助理)

‹ 上一主題|下一主題