用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 做A仔家長真係好多煩惱
go

做A仔家長真係好多煩惱 [複製鏈接]

我個仔現在兩歲,講好少野,行得吾好﹐眼神接觸少,有臨床心理學家評為自閉。現在係領思上緊密集課程,協康有語言治療,睇緊林XX醫生做另類療法
所有野做了一個月,成效一般,打算做埋針炙。

現在每個月洗多成兩萬蚊,太太有要日日帶佢去TRAINING,大人細路都好辛苦,A仔家庭真係好多煩惱,

有以下問題想請教大家:
(1) 佢行得吾好,成日亂衝亂撞,使吾使物理治療師 ?
(2) 排緊E位,仲使吾使去CAC ? 因為CAC 排到十一二月先有得睇。
(3) 針炙,我BOOK 左張雅X醫師同浸會大學,想問邊間好些 ? 我想選一個。
   4    0    0    0

回覆 Vivianb 的帖子

你都識話太太,bb日日0甘多訓練巳經辛苦
個個月開支0甘大,你想玩大包圍試埋針灸
你都要理下太太,bb感受,甘辛苦仲加針灸?
張醫師出名多針,多針到嚇死你,針到bb喊到死死下,你接受到嗎?
訓練只係一個月,0甘心急,現在只係開始係要長期作戰
我都訓練五年啦,你只係一個月有排捱
老友巳經個個月開支2萬做訓練,真心認為真係收下手,唔好去到0甘盡
我唔知你仔大肌有幾差,我仔以前都大肌差做多d體能運動,

我諗住吾睇林醫生,吾想排毒傷身。
轉睇針炙,想問下浸會大學的醫生好吾好

回覆:Vivianb 的帖子

他講嘢有幾少呀?

CAC都要排,會轉介精神科和可能寫傷殘金。
物理治療都有D用,排政府可以平D,又多是小組,九龍醫院物理治療都OK!
A仔係發展障礙,沒有單一有效治療,要長期作戰!

回覆 Destination121 的帖子

單子十個以內,好少叫爸媽

我想問下針炙,浸會張全明博士好,或是張雅菁醫師好?

回覆 Vivianb 的帖子

(1) 佢行得吾好,成日亂衝亂撞,使吾使物理治療師 ?

亂衝亂撞---應該係感統出現問題, 你每日帶佢去公園玩, 千秋, 滑梯, 攀爬架.
       跳彈床都有幫助, 買張返屋企, $600 左右, 對言語發展有幫助.

(2) 排緊E位,仲使吾使去CAC ? 因為CAC 排到十一二月先有得睇。

政府支援係冇咩用, 但係都唔可以斷, 因為唔知將來會發生咩事, 有政府 BACK UP 下D使費都好.

(3) 針炙,我BOOK 左張雅X醫師同浸會大學,想問邊間好些 ? 我想選一個。

我最唔贊成, 成幾十支插頭插手通埋電, 痴線, 對小朋友係陰影.

回覆:做A仔家長真係好多煩惱

每個月2萬 你做得好密要咁多錢?我個時最貴都係做髗骶骨一個月1500,其他靠政府,政府e is位好平,再自己出面搵d 社福機構開的社交班已好足夠,一個月都唔駛400喎。你樣樣都試,有無了解過個樣治療係乜嘢?邊樣真正需要? 大人bb 是否承受得了? A 仔嘅嘢無得快架。

帶佢行下沙灘,剌激下。帶佢見多D人。佢皮氣好唔好?

我去过张某人的针灸,讲真,无咩用,浪费钱和时间。最有用是密集+家居训练。个人意见,仅供参考。希望帮到你

回覆:BKVIP 的帖子

政府服務要排一至二年才有位,私人密集每月最少都要8000~9000,加埋堂巳過萬。如果再加生物治療,真係要二萬。

張醫師,好多人讚到佢天上有地下無,亦好多人媽义佢得好勁離開了。有做了百多次無效,自己醒覺離開了,有聽佢點做夠二百次會好返,真的二百次時離開了。

我見好多開始時讚,跟住就媽义。而我又開頭疑惑,到最後媽义,未曾讚過。對小朋友心理傷害實在太大,逐一行刑咁款,自己發晒茅找治療大把錢也要保持清醒。

而家密集訓練包d咩?如果已包3T訓練,其實已足夠,有時間就多d帶佢去公園、沙灘,俾多d不同的經驗他,讓他多接觸不同的人,我認為更有幫助。當然,家居訓練亦相當重要。

引用:張醫師,好多人讚到佢天上有地下無,亦好多

原帖由 Kyle 於 14-08-01 發表
張醫師,好多人讚到佢天上有地下無,亦好多人媽义佢得好勁離開了。有做了百多次無效,自己醒覺離開了,有聽 ...
請問這個浸會張醫師是男還是女?

回覆:Vichang 的帖子

銅鑼灣慶鈺堂張醫師,見到好走!

回覆 zhfl729 的帖子

指張雅x是女醫師

我想講清楚張雅菁是女的,張全明博士是男的。
你們講是那個?我下星期要決定了。

回覆 Vichang 的帖子

張全明是男的

引用:銅鑼灣慶鈺堂張醫師,見到好走! +

原帖由 Kyle 於 14-08-02 發表
銅鑼灣慶鈺堂張醫師,見到好走!
非常同意

‹ 上一主題|下一主題