用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學 VS 嘉諾撒聖方濟各 VS 聖保祿天主教小學 ...
go

德望小學 VS 嘉諾撒聖方濟各 VS 聖保祿天主教小學 [複製鏈接]

德望小學 VS   嘉諾撒聖方濟各 VS  聖保祿天主教小學,那一間會好一點?

其實由居所去這三間學校都不算遠,時間上可能差不多,可能去德望小學近一點而已。在經濟上本人家庭收入雖然只屬一般,但節儉一點尚可負擔二位女兒入讀德望小學的學費。

不知如何選擇,因此想聽一聽大家的意見。

telluthetruth  怎可退而求其次?  發表於 14-7-29 16:49
telluthetruth  德望是大囡憑實力考到的,怎可退   發表於 14-7-29 16:47
   8    0    0    0

回覆:德望小學 VS 嘉諾撒聖方濟各 VS 聖保祿天主教小學

聖保祿!

回覆:raymond338hk 的帖子

今年聖保祿易抽,自行20分有人入,乙2都有人抽中,乙1必入。
將會搬去柴灣,有否考慮柴灣路程。

其實有細囡跟尾就一定係津校,第時細囡升小學,唔通又揾自己笨,又再経历多次小一面試咩,如果你話收你大囡的津校係二三綫学校就話煩爆,而家係一綫津校喎,仲洗唸!呢三年德望每年都轉課程,你問入面d家長就知慘,  而且你要考慮埋升中校網,德望係黄大仙網

如果家庭經濟一般,錢係一個重要考慮。兩個女十幾年學費和體藝栽培費,加埋萬一出國留學,真系幾重負擔。咁仲要照顧父母,和自己退休呢。

如果係德望vs好差的學校,咁點都比個女去德望,但如果係vs好的津校,又可以照顧埋細女,咁津校有吸引力。

請問為何同時有聖保祿和聖方濟各兩津校呢?

其實三間學校除了成績之外, 校風都好唔同。呢度唔方便講咁多, 自己去探聽下, 睇下邊間適合自己理念。

如果有妹妹, 我會揀聖方濟各/聖保祿, 減少妹妹不必要的升學壓力, 保留心力(包括錢和時間) 專心發展兩位小朋友學業/體藝。

回覆:w_y 的帖子

請問德幼生如有小學offer 可否參加自行和大抽獎 ? Thanks !

回覆 MLKC 的帖子

德幼生舊年無得大抽獎。

就個人而言,我不一定硬性要要囡囡入一線的名校,其實囡囡入黃大仙聖母自己也會滿意。當然,有更好的學校收就更好啦!

其實三間小學都有自己的直屬中學,對升中也有少少保障。至於聖保祿天主教小學及嘉諾撒聖方濟各二間我都喜歡,太太就最喜歡德小!
論名氣和成績對比二間津校而言,好似聖保祿天主教小學好過嘉諾撒聖方濟各。但因有親人在嘉諾撒聖方濟各的屬會工作,親人也問我會否考慮嘉諾撒聖方濟各!

raymond338hk 發表於 14-7-27 12:59
就個人而言,我不一定硬性要要囡囡入一線的名校,其實囡囡入黃大仙聖母自己也會滿意。當然,有更好的學校收 ...
兩間津小都相差無幾...聖方濟各幾好吖...多元化d...感覺無咁谷~~~

AgapePa 發表於 14-7-27 10:56
今年聖保祿易抽,自行20分有人入,乙2都有人抽中,乙1必入。
將會搬去柴灣,有否考慮柴灣路程。

...
有否消息何時轉全日制及搬去柴灣?

引用:Quote:AgapePa+發表於+14-7-27+10:56+今年

原帖由 raymond338hk 於 14-07-27 發表
有否消息何時轉全日制及搬去柴灣?
聖保祿post 家長話暫時唔搬住…教局唔批。咁睇來除了教局,係無人知幾時搬…

回覆:德望小學 VS 嘉諾撒聖方濟各 VS 聖保祿天主教小學

其實你現在揀邊間都唔會揀錯。你要衡量的是…如大女揀good hope, touch wood細女小學只能讀很差的學校。咁你們會悔恨當於初。但係另一方面睇,如大女揀好的津貼學校。細女無後顧之憂。但你們對於大女無得讀good hope的可惜。後悔對可惜。你們能接受那一種情況?

讀到書的話,讀那一間都會讀到,反而擔心將來的升學競爭越來越大,越遲出世越大競爭,所以為了保障細個個就必揀津校! 而且省會學費將來讀大學好過。講真中小學都是為讀大學鋪路啫!

St Paul 留99個位給小學部, st francis我不知道, 你可以問下該校家長, 比較下那間升中穩陣

其實真係幾難揀!

番放學時間要睇清楚。

GH 上堂一定最早。但交通最順暢方便。

你住東九龍,SF 同SP不是在軒尼斯道,又唔近地鐵,過咗海仲要再入灣仔或跑馬地,放學過海交通睇怕都塞。

你有冇考慮過小學仲有課外活動?可能每星期一天要自接?唔少學校星期六仲會番去上興趣班?

如讀SF or SP, 最好搬家。

我朋友兩者中選了SF . 我自已係兩個囡, 都選了津校放棄私校, 今年妹妹考PN, 考不到家姐讀的那間幼稚園, 其他好的都考不到, 不想到妹妹考小學時再來一次 .
‹ 上一主題|下一主題