用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 特殊需要小朋友自行派位時應該填“特殊需要”嗎? ...
樓主: arialzsc
go

特殊需要小朋友自行派位時應該填“特殊需要”嗎? [複製鏈接]

回覆:特殊需要小朋友自行派位時應該填“特殊需要”嗎

剛打去問,佢地無得介紹邊間學校,佢話間間一樣

我覺得一定要,我就係被職業治療師話小朋友小事,九月上小一咩服務都無,好驚。

引用:Quote:原帖由+taylortse+於+14-08-06+發表

原帖由 wan_sosin 於 14-08-06 發表
如果問邊間融合教育,佢係會咁答,因為所有官津學校的而且確都係融合教育。
但我上年打去問,個主任係答到 ...
可否pm你小朋友學校名比我?

引用:剛打去問,佢地無得介紹邊間學校,佢話間間

原帖由 hannalam 於 14-08-06 發表
剛打去問,佢地無得介紹邊間學校,佢話間間一樣
D 人唔做嘢,點會間間一樣,可能真係我好采,我問青衣區,佢非常有心機答我,仲話再問雨同事覆我電話
油麻地精神科都有話每間學校唔同。

我想問,智能中心做果份升小學前既評估使唔使交比學校?

taylortse 發表於 14-8-9 13:24
我想問,智能中心做果份升小學前既評估使唔使交比學校?

到咗真係有學校收咗,去完註冊先交.

wan_sosin, can you please pm me which school your son are studying and which schools in Tsing Yi are more suitable to SEN children?  Many thx!!  

引用:我仔報自行時,評估跟進中,未確診(現在仍未

原帖由 wan_sosin 於 14-07-26 發表
我仔報自行時,評估跟進中,未確診(現在仍未確診),我去問個校長,需唔需要填報,校長話未確診不用填,我跟佢做, ...
你問得咁含蓄既,我直頭單刀直問。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 14-8-13 02:28
你問得咁含蓄既,我直頭單刀直問。

係呀!

最緊要個校長明啦,佢哋實知D家長想問乜嘅.個校長亦比到我想知嘅答案我.

回覆 wan_sosin 的帖子

原來你都係青衣區,可否介紹下以你所了解,青衣區邊幾間小學對特殊小朋友有多D包容同支掾,尤其系智力正常但ADHD, 謝謝!

fixedstar99 發表於 14-8-19 16:12

原來你都係青衣區,可否介紹下以你所了解,青衣區邊幾間小學對特殊小朋友有多D包容 ...

我所知亦認為好的,亨澤(但課程算深,有一定要求),呂明才(課程較輕鬆,校長好好人)

兩間都是小班教學,睇你要求深少少,還是輕鬆d!

主恩,世德當然免問,呢兩間我睇都無睇.

何澤雲呢?

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 何澤雲呢?

原帖由 fixedstar99 於 14-08-20 發表

何澤雲呢?
亨澤就係何澤芸囉!
有兩間,一間青衣村,叫青澤
一間長亨,叫亨澤

聽過有case 夠分但最後無收!! 懷疑係因為剔咗有特殊學習需要!!!

Really?! 其實我前後問過教局兩次,得到唔同答案。第一次答我教局抽,第二次答學校用教局的系統抽。我覺得其中有人為因素唔出奇。不過,如果真係因為特殊學習需要就不收,我可能都唔想小朋友去讀呢間學校咯。

以我所知,係學校用教局的系統抽!!! 但若果收晒20分嘅學生後仲有位收15分嘅學生,我覺得會有機會係學校揀人。

而之前個case 係個bk 媽咪聲稱自己有20分,但果年有人15分都入到!後來其他媽咪發現佢可能係剔咗有特殊需要……

回覆:arialzsc 的帖子

朋友個仔聽障帶耳機,智力無問題,讀緊一線小學,學校有愛心,有設施有調適幫助小朋友.
如果揾到謂支援既小學,真係差好遠。
有需要pm我講你知邊間小學呀。

引用:以我所知,係學校用教局的系統抽!!!+但若果

原帖由 bearclub 於 14-08-28 發表
以我所知,係學校用教局的系統抽!!! 但若果收晒20分嘅學生後仲有位收15分嘅學生,我覺得會有機會係學校揀人 ...
咁如果咁,剔唔剔特殊需要呢?

回覆:特殊需要小朋友自行派位時應該填“特殊需要”嗎?

之前參觀了學校,2、3缐但近年都收生足。同佢講仔仔情況,態度立即改變,仲話「我地唔會因為見到你份表格有特殊需要而唔幫你入表嘅~哈哈哈」

引用:Quote:arialzsc+發表於+14-7-27+10:58+方便

原帖由 wan_sosin 於 14-07-27 發表
pm了你,搵到合適嘅學校,真係減少一d壓力,對於sen嘅小朋友,個人認為,能夠讓小朋友有開心嘅校園生活,已是非 ...
Pm, pls

‹ 上一主題|下一主題