用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 特殊需要小朋友自行派位時應該填“特殊需要”嗎? ...
go

特殊需要小朋友自行派位時應該填“特殊需要”嗎? [複製鏈接]

小學自行派位如果tick咗特殊需要,學校會否在同分情況下揀其他人?但如果無填到,會對小朋友有什麼影響嗎?向有經驗的家長求教。。。。

4    0    0    0

引用:小學自行派位如果tick咗特殊需要,學校會否

原帖由 arialzsc 於 14-07-23 發表
小學自行派位如果tick咗特殊需要,學校會否在同分情況下揀其他人?但如果無填到,會對小朋友有什麼影響嗎?向 ...
教育署個官話自行階段學校唔會以呢樣做收生標準,如太多人都係教署抽,但。。。who knows?

今年咁多人報,分分鐘要扣門,如你有tick, 基本上唔駛叩。

學校通常開學後會有小一識別,個時學校都會知。

教署,學校都建議家長填,話填左在未開學前對分班有幫助,即係會將小朋友分類入班。d 校長就話唔填到時先俾學校知佢地會好嬲,因為有寫教署一開學就派到錢去學校幫小朋友。所以,要睇你自己大唔大信心頭2round 入。

不過, 如你自行無剔, 到統一派位而你又派到心義學校, 去註冊時先後再比評估, 應該P1都有支援比你

多謝意見。其實也可以理解,如果學校有的揀,都會鐘意容易照顧的小朋友啦。希望真係教署抽。 我個仔戴耳機,所以如果頭2round 入唔到,都知基本無機會了。。。

回覆:特殊需要小朋友自行派位時應該填“特殊需要”嗎

我聽有家長講過,如有填,教育局會派有關專業人士註校,而你小朋友便會才即時支援,不用再等評估!

回覆:特殊需要小朋友自行派位時應該填“特殊需要”嗎

除非本身唔知自己小朋友有這方面嘅需要!

arialzsc 發表於 14-7-24 11:50
多謝意見。其實也可以理解,如果學校有的揀,都會鐘意容易照顧的小朋友啦。希望真係教署抽。 我個仔戴耳機 ...
所以自行階段要揀一間稳入而你又接受的2線学校,咁好老實講,你預左不停有人会話你,吓,呢間呀?
但當你想,到6月统一被到孖宝之類,叩2線都無機會時,你会慶幸自己無行錯

小朋友本身有某方面較弱,何不趁上小学前打好底子?為叩門操的学術上2線小学都會小一教的,不如留返時間訓練小朋友缺乏的

我仔報自行時,評估跟進中,未確診(現在仍未確診),我去問個校長,需唔需要填報,校長話未確診不用填,我跟佢做,之後自行入到.
到6月開家長會時,將手上報告交校長,校長一d問題都無,仲話佢哋好有經驗處理.
真係好睇間學校,我早在參觀學校時,已搵校長傾過,探下口風,睇下學校有幾接受sen學生.
但如果已好肯定小朋友有需要,最好都係填,因為就算過到關,但間學校其實唔接受,最終無乜好處.最好都係搵間比較包容嘅學校.

回覆:wan_sosin 的帖子

方便透露係邊間學校嗎?

arialzsc 發表於 14-7-27 10:58
方便透露係邊間學校嗎?

pm了你,搵到合適嘅學校,真係減少一d壓力,對於sen嘅小朋友,個人認為,能夠讓小朋友有開心嘅校園生活,已是非常好嘅學校,學校嘅成績程度都唔係首位.

cheung_cnine  pls PM to me also...Thanks a l   發表於 14-9-23 17:28
a328  please pm me as well  發表於 14-8-11 12:13

回覆 wan_sosin 的帖子

wan_sosin 發表於 14-7-27 17:30
pm了你,搵到合適嘅學校,真係減少一d壓力,對於sen嘅小朋友,個人認為,能夠讓小朋友有開心嘅校園生活,已是非 ...
wan_sosin,可以話埋我知你仔仔讀邊間嗎? 我仔都係戴助聽器

wan_sosin 發表於 14-7-27 17:30
pm了你,搵到合適嘅學校,真係減少一d壓力,對於sen嘅小朋友,個人認為,能夠讓小朋友有開心嘅校園生活,已是非 ...
請問可唔可以pm埋比我?

wan_sosin  OK  發表於 14-7-29 00:34

給一點個人意見,如果未知選擇什麼學校,其實可以打去教育局分區辦事處,搵返所屬地區主任,問下邊間學校支援到你小朋友嘅需要,佢哋樂意答架,你可以先參考佢講嘅學校.
第二,搵二線小班教學,最好有宗教背景學校,一般宗教學校有愛心d.尤甚唔谷嘅學校,老師無咁大壓力要谷成績,照顧學生會好D.
搵出兩三間之後,去學校走一兩次,盡量去參觀,搵機會同校長老師傾下,多少會感覺到間學校係點.

引用:給一點個人意見,如果未知選擇什麼學校,其實

原帖由 wan_sosin 於 14-07-29 發表
給一點個人意見,如果未知選擇什麼學校,其實可以打去教育局分區辦事處,搵返所屬地區主任,問下邊間學校支援到 ...
謝謝妳意見!我仔仔要戴助聽器,現在都煩梗升小一

前幾日打咗去教局,問所屬地區的學校邊間對弱聽小朋友支援多D或者經驗豐富,但是教局的主任回復他們沒有這方面的信息,間間學校都有融合教育,教局亦都會支援學校。幫唔到家長選校。。。。

不過他們重申自行階段是教局抽,學校無權選學生。

引用:前幾日打咗去教局,問所屬地區的學校邊間對

原帖由 arialzsc 於 14-08-01 發表
前幾日打咗去教局,問所屬地區的學校邊間對弱聽小朋友支援多D或者經驗豐富,但是教局的主任回復他們沒有這 ...
我都問過邊間小學係融合教學,佢都係咁答我

引用:Quote:原帖由+arialzsc+於+14-08-01+發表前

原帖由 taylortse 於 14-08-06 發表
我都問過邊間小學係融合教學,佢都係咁答我
如果問邊間融合教育,佢係會咁答,因為所有官津學校的而且確都係融合教育。
但我上年打去問,個主任係答到我邊間較為適合SEN小朋友,佢仲幫我問埋佢嘅同事。
我係將小朋友嘅情況講清楚比個主任聽,當然可能每區唔同人,有D 做嘢hea D.
但試下問無防。

是的,可能真係視乎邊個區同邊個人答。
‹ 上一主題|下一主題