用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 第三語文
樓主: Ehyclhphth
go

第三語文 [複製鏈接]

引用:學語言,要有興趣先得,不要功利的只看有冇

原帖由 longlokma 於 14-07-25 發表
學語言,要有興趣先得,不要功利的只看有冇用。一般孩子都喜歡曰本文化及產品,日文对他們較有親切感。

...
若真的一年級便要選擇的話,他們未懂對那一語言較有興趣。大多都是父母選的吧。 =)

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會揀日文
因為生活上接觸日文機會較多,隨便去超市行一轉,都會見到日本貨,加上本地唔詳細標籤
但歐洲嘅貨品標籤,多數有唔只一種語言
而且日文有漢字,部份仲要意思差唔多,有d又會用咗响台灣國語(台灣書)裡面 e.g.一級棒==>很棒,接觸機會多,較生活化
恐龍家

Ehyclhphth 發表於 14-7-25 06:58
若真的一年級便要選擇的話,他們未懂對那一語言較有興趣。大多都是父母選的吧。 =)

...
若小孩有天份和興趣,學多樣冇壞。最近出國,發現外國機場免稅店出現多了一種語言-簡體字,去shopping sales 會主動同我說pth, 你話我功利都係咁話,比我就put 兩文三話1st pirority. 家長亦要留意世界大環境的轉變。

小學有第3語言的好處就是不用特意出去學, 是不用另花錢上的一項興趣班, 不需太緊張.

我個己是普教中, PTH 是必學亦己不錯, 學校另選日文, 因考試不計分, P2都是在認識的階段,

我覺得不是太趕教學的學枚, 識多一個語言不是壞事, 日文同很多中文/英文的音有共通, 易記些,  小朋友又較易用到(電玩, 漫畫, 食物..) , 西文/法文就有大個升學可能有用D, 不過香港暫時都冇大用, 韓文個時小一冇option, 佢暫時都不太迷韓野, 我估佢有興趣可以大D自己出去學下, 冇咩衝突,

‹ 上一主題|下一主題