用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 第三語文
go

第三語文 [複製鏈接]

很多學校都有第三語文,eg 陳守仁有spanish, french, japanese, 聖瑪加利也有spanish, german, french, japanese, 宏信亦有japanese. 還有其他的嗎?

另外想請教家長們,其實小朋友學這麼多語文ok的嗎?是否應先學好兩文三語會更好?謝謝分享。

0    0    0    0

回覆:Ehyclhphth 的帖子

玫瑰崗必修Spanish

Ehyclhphth 發表於 14-7-22 08:38
很多學校都有第三語文,eg 陳守仁有spanish, french, japanese, 聖瑪加利也有spanish, german, french, jap ...
同意,應先學好兩文三語.

有時間不如學數學, 音學, 通識, 科學.....

引用:Quote:Ehyclhphth+發表於+14-7-22+08:38+很

原帖由 AgapePa 於 14-07-22 發表
同意,應先學好兩文三語.

有時間不如學數學, 音學, 通識, 科學.....
我與老公對這方面有不同意見,當然,人地收我小朋友先算啦。只是想聽聽這些學校的家長,實際情況及他們的意見。謝謝

Ehyclhphth 發表於 14-7-22 16:31
我與老公對這方面有不同意見,當然,人地收我小朋友先算啦。只是想聽聽這些學校的家長,實際情況及他們的意 ...
其實TSL 個日文班係很基礎, 不能其望學到D乜,
作為文化體驗就OK

小學呈分試, DSE都只著重兩文三語, 學第三種語文, 最怕周身刀無張利, 到時......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-7-22+18:03+

原帖由 hkpapa852 於 14-07-22 發表

小學呈分試, DSE都只著重兩文三語, 學第三種語文, 最怕周 ...
即係其實課程都好輕鬆,不大壓力,對嗎?這些學校通常會拿這科來計分嗎?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-07-22+發表

原帖由 Ehyclhphth 於 14-07-22 發表
即係其實課程都好輕鬆,不大壓力,對嗎?這些學校通常會拿這科來計分嗎?

...
如果係tsl, 第3語言係唔計分

引用:Quote:Ehyclhphth+發表於+14-7-22+16:31+我

作為文化體驗就OK
yes,  唔好咁大期望,但作為認識其他國家文化既一道橋樑,係幾有趣既。
日文平時都有quiz, 考試,成績表會show 的。

引用:Quote:Ehyclhphth+發表於+14-7-22+16:31+我

作為文化體驗就OK
學日文不如學萄或西文

Looking for a tutor (or tutor school) for teaching Spanish for a P6 girl. Any recommendation? Pl PM

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-07-22+發表其

原帖由 Argyle 於 14-07-22 發表
學日文不如學萄或西文
可否分享一下你為何不會選日文?

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-07-22+發表學日

原帖由 Ehyclhphth 於 14-07-22 發表
可否分享一下你為何不會選日文?
日文除咗去旅行煲劇,有乜用?

回覆 momama 的帖子

我做呀媽前做日本公司,都講得一手日文,做左呀媽後諗住會自己教個仔日文,但事實我冇講得太耐既,連自己都好多唔記得了.

所以第三語文是需要時才有用.

引用:Quote:原帖由+Ehyclhphth+於+14-07-22+發表

原帖由 momama 於 14-07-23 發表
日文除咗去旅行煲劇,有乜用?
都係,而且得日本人講日文,西班牙文就好多國家的人都用。

Ehyclhphth 發表於 14-7-24 10:53
都係,而且得日本人講日文,西班牙文就好多國家的人都用。
咁你係咪成日都會同D講西班牙文既人打交道?

攪掂最基本既廣東話+繁體字, 英文,普通話+簡體字先啦!

講真, 識日文, 睇日劇, 用日本水貨(可能要睇日文說明書), 去日本旅行係會方便咗.

識西班牙文, 咁你平時有咩用? 除非你去西班牙多過去日本啦, 咁應該去學拉丁文, 到時西班牙, 萄葡牙, 中南美洲都通用.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

煲劇最簡單就是學簡體字,otherwise 韓語現時有用d
電器水貨是美國或tb
旅行日本又地震又幅謝,我自己就唔會放佢首選

言歸正傳,如真要揀一外語學,我都會揀 spanish 因為latin based.

學到既嘢係終生的,唔係要諗有咩用先去學,就算未學到十足,起碼都有個根底,到有用先學就太遲了,就算將來唔會出國,係香港工作,識多一國語言總會較優勝一點,只求學好基本嘢,現今社會都難有競爭力,何況將來呢。

回覆:第三語文

學語言,要有興趣先得,不要功利的只看有冇用。一般孩子都喜歡曰本文化及產品,日文对他們較有親切感。

引用:學語言,要有興趣先得,不要功利的只看有冇

原帖由 longlokma 於 14-07-25 發表
學語言,要有興趣先得,不要功利的只看有冇用。一般孩子都喜歡曰本文化及產品,日文对他們較有親切感。

...
謝謝各位意見。

‹ 上一主題|下一主題