用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 轉校
go

轉校 [複製鏈接]

有冇JM試過幫仔女轉校? 阿仔出年英國讀 UPPER FIFTH, NOW想轉一間較好的出年讀SIx form? 容易轉嗎?
   0    0    0    0

今日去 Agent 度交表,順便問下轉校D野,因我亞女由小學開始讀女校,而家去英國讀Year 9都係女校,我想佢讀six form時轉男女校適應下,Agent話有兩個方法,一就係小朋友在英國自己申請,一係就完左 Year10果年暑假搵佢地搞,果邊學校通常都係兩個方法,一就係去 Agent office考試,一就係返英國時去果間學校度考試,我見個同事話佢個女自己申請,自己坐車去D學校,每次都要駛幾千蚊,因為通常間學校會要求上午去考,佢話佢亞女要 call taxi,搭成2000幾蚊車再加考試費!!一般都要4000幾架!!所以我2016年暑假就要再搞過喇!!

引用:今日去+Agent+度交表,順便問下轉校D野,因

原帖由 basbyy 於 14-07-23 發表
今日去 Agent 度交表,順便問下轉校D野,因我亞女由小學開始讀女校,而家去英國讀Year 9都係女校,我想佢讀 ...
year 9 轉校year12又轉校會吾會吾係咁好?

咁即時我而家要係HK搞會易D喎~~ THANKS BASBYY

Ruby1219 發表於 14-7-23 00:39
year 9 轉校year12又轉校會吾會吾係咁好?

我有個同事個女已經讀緊Six Form,佢話果邊好多學生會讀完 Form 5轉校,因為佢地如果成績好,會轉去一DD的學校,而好多學校好肯比獎學金吸納D成績好的學生!因為可以提高自己學校排名!!我女之前考左一間在 North York 的女校,佢地DCSE排名200幾接近300,但係A-Level排名就50內,就係佢地會收好多Six Form 轉校生!!

我自己咁諗,第一,我唔想亞女成世人都讀女校,想佢接觸多D人,第二,亞女升Six Form果年,細仔都會去英國,可以一齊讀一間學校可以照顧到個細佬,當然亦都希望亞女到時拿到獎學金,可以唔駛咁重負擔!!我聽講亞女而家間學校好少比獎學金D學生,因為佢地用好多資源去翻新間學校!!

其實好多學校都預左學生讀完Form 5走,所以佢地好少比簽證over Form 5,好似我有
request
學校比我簽5visa,最後返黎都係得3年!!

‹ 上一主題|下一主題