用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 升小後繼續自費言語治療?
go

升小後繼續自費言語治療? [複製鏈接]

希望大家比下意見。上了四年言語治療,覺得:1)貴overpriced;2)成效低,少於50%。所以打算升小後停。可是我又擔心自己的分析不夠客觀。所以想請教一下已讀小學的家長是如何安排。謝謝。

2    0    0    0

好多小學學校有言語治療堂上, 有的話咪一路跟落去

自費可以停一段後再睇睇情況

回覆:升小後繼續自費言語治療?

回覆:wongvivian86 的帖子

平極都6xx啦,都係唔值。

回覆:Olympian 的帖子

如有ST看了真是多多得罪,我只從成本效益看。

找有st 支援的小學,如無我唔會俾佢出外學,一堂得30至45分鐘,效果又唔大又貴,我會用呢d錢俾小朋友學其他嘢。語言還是要靠日常多聽多講,家長可以自己去圖書館借書,每日15分鐘同佢講故事,又可以叫佢講返俾你聽,又有互動,又親子,效果又好。

謝謝各位的回覆。其實當我和老公再三討論,我又清晰了點。我地肯定仔言語治療方面是一定有需要,但單對單的課堂對仔似乎已起不了多少作用。而且,有少許負面影響。覺得佢上社交小組玩下遊戲又開心,又學到講野,而且學到的好多時都用得返出來。唔似ST堂,係堂上講到,但係日常用唔返出來,而且好悶。我也同意講故事會幫到佢,尤其當佢自己自發講的時候。

我哋好早停咗ST都係相同原因。

如果唔敢停,不如轉另一些活動式d,生活化d嘅ST, 又或上疏d

其實單對單言語治療課,好視乎言語治療師用什麼方法來訓練小朋友上堂,內容是否透過遊戲,生活化咁去訓練,這些都是言語治療師有冇去用心設計與否,當然父母為小朋友在家居訓練也很重要,你有冇做到在生活上訓練,專業言語治療師也會feel到的,小朋友上言語治療課,唔係話一朝夕可以見效,係需要時間的。雖然小學係有言語治療支援,但如果評估後自己小朋友唔係好嚴重,通常给予服務相對較少,因為會有更多嚴重的學生,需要多些支援!我自己言語治療姑娘話,有些有語障小學生,佢地接受言語治療訓練分分終需去小學畢業!所以我聽到姑娘咁講,我也不能懶散,在日常生活中也多幫他多加練習!

自從有了學前服務(S,I,E)之後都冇上個別ST, 只有上ST帶領的小組。

回覆:Capricorn2521 的帖子

其實我仔讀多年K3先上小學。呢年冇服務。之前排到青xST都冇要。自已教返之前未學足嗰d算了。我也想找ST小組,覺得仔上小組學得較好。

回覆:py84ko 的帖子

上了4年ST跟過幾個治療師,已熟悉他們的教授模式。成效低,家長可以認為治療師未夠落力令課堂有趣或生活化,治療師又可認為家長不夠努力實踐,或小朋友未類化到知識。我自己就認為,是教學模式問題。這模式,令小朋友在課堂裡學習到的句式,在生活上應用不到,這就是事實。

現在ST的人工高達1k/hr都聽過。有價有市。因為當小朋友剛診斷到有障礙時,家長都會不惜工本為小朋友買治療,不敢錯過6歲前的所謂黃金期。但當小朋友日漸長大,就發覺佢地的教法未必切合到需要。但機構不會有個急切去改進。因為只做班細仔都有排做。小學生冇論特殊或主流,學校都有支援,這批顧客遲早也會自然流失。

最近search到下面這個。好像唔錯。但是否噱頭就唔知,但起碼佢地知道改善空間在哪裡。 ……………………甚麼是「應用行為分析─語言行為治療」?在「語言行為」治療中,應用行為分析的基礎元素依然保留 (例如:單一回合式訓練),只是它進一步延伸斯金納(B.F Skinner)所研究的語言行為分析,彌補了舊式「應用行為分析」治療的不足。以界定學習語言的定義為例,傳統「應用行為分析」治療只着眼於要求自閉兒執行別人的指令和稱述身邊事物,然而這樣的方式就喪失了教授語言的初衷─溝通。在這種訓練下,孩子只能像機械人那樣按別人指令拿東西,或者在街上看到巴士時就說出巴士,但他們就不懂得表達所想所需,也不懂得與別人交談。然而,「語言行為」成功為自閉兒開拓另一片天空,其治療的首要目的是透過獎勵物作為學習動機,從而鼓勵自閉兒作出請求。應用相同例子,孩子在「語言行為」的治療模式下,他能以語言表達自己想「乘巴士」,甚至形容自己想乘搭的巴士是甚麼樣子,在訓練下自閉兒更可用與人分享乘巴士時的經歷,發展成交談。由此可見,雖然傳統的「應用行為分析」治療和「語言行為」治療同樣以發展語言為教學目標,然而,兩者所指的「語言」的功能性卻截然不同,這就是「語言行為」逐漸成為「應用行為分析」治療分支的關鍵。當小孩明白「溝通」(運用現有的表達模式作出請求)的道理時,背後更大的意義是孩子能在治療過程中獲得更重要的角色,透過表達,治療師能清楚掌握他的喜好和感受,治療不再是成人單向的學習過程,自閉症兒童也能在療程中得到樂趣和滿足感,從而提升他們的學習動機。透過調適或改良傳統的「應用行為分析」治療,「語言行為」能改善現有不足,為自閉症兒童提供一個更彈性和富活力的學習環境。

Olympian,你對言語治療的見解和分析很好!正是我地用家的心聲!

上面有家長講得無錯,其實好睇個st有無心。我搵到間好有愛心的幼稚園,而且st 也很用心設計課程,有時單對單,有時叫我仔邀請同學仔一齊玩遊戲,不過都是坐住的。i位老師又係好用心,在k2下學期已同我講k3 會改阿仔st 為小組模式,希望配合到阿仔進度,而小組不可能找i位小朋友,因為能力有距離,老師會找班內同學仔當玩咁開組,所以老師一早已睇到每個小朋友的需要,因小朋友能力去靈活制定課程目標。所以大家選在i位時,一定要親自了解每間i位提供到的服務,仲有感受下老師有無心。

回覆:BKVIP 的帖子

第一次聽有咁好的服務。小朋友都係鐘意同返小朋友玩。我都係幫仔找小組好了。

引用:+本帖最後由+Olympian+於+14-8-10+15:16+編

原帖由 Olympian 於 14-08-10 發表

上了4年ST跟過幾個治療師,已熟悉他們的教授模式。成效低, ...
非常同意!! 由於我係無關愛基金嘅夾心階層,我一早已停了ST ……因為真係無成效,而且太貴。 每小時$600(最少),我寧願同小朋友去一次海洋公園。

‹ 上一主題|下一主題