用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 言語評估
go

言語評估 [複製鏈接]

請問個報告係點架?見治療師時純粹評估or 會不會都有意見比家長點在家訓練?如果我在私營度做評估,之後去樂寧果d做治療可以嗎?因為心急,想快d做

1    0    0    0

其實你可以直接去樂寧約時間做評估,不過唔係話你想就有,都係要排,你最好快啲打去問問!

引用:請問個報告係點架?見治療師時純粹評估or+

回覆:blythe_baby 的帖子

Hku speech clinic 不錯

回覆:言語評估

引用:請問個報告係點架?見治療師時純粹評估or+

原帖由 blythe_baby 於 14-07-16 發表
請問個報告係點架?見治療師時純粹評估or 會不會都有意見比家長點在家訓練?如果我在私營度做評估,之後去 ...
個人經驗:
很多言語治療中心也有言語評估可提供(自付),一般詳細報告,會評估小朋友言語遲緩了多少時間。也會說出小朋友那方面較弱(eg: 口肌)…及建議家長事項。

評估大約2小時,治療師會以遊戲方式跟小朋友做評估,從而過程中觀察!

但要留意一下…不是每間機構也接受其他機構之言語評估報告。
如果你選擇了B公司做言語治療,B公司會使用其評估報告,不接納你在A公司之報告。
那即使說,你及小朋友要重新付款做多一次報告。

私家評估報告費用大約600-$1100!
所以,要留意這一點!
當然也有些機構例外,會肯接受小朋友的報告。

回覆 carmenkmlo 的帖子

其實詳細報告有無用?反正去另一間都要做多次評估。協康詳細報告要另加$1600

kpfz 發表於 14-7-17 00:42

其實詳細報告有無用?反正去另一間都要做多次評估。協康詳細報告要另加$1600 ...
報告是有用!
作為父母, 當然想知道自己小朋友進度及治療師的改善建議。如果你決定了選擇協康做言語治療,那可以去協康做評估報告,
他們會按報告結果來建議小朋友作那裡型治療,達到事半功倍的效果!

其實專業治療及評估,費用一定好貴,
但為了小朋友得到適當治療;無法子。

好像我仔是因為聽障,引致言語遲緩,
那必須要先替他配耳機及令他肯戴上耳機;
否則再做更多的言語治療也是白費;皆因他聽不清楚。

所以要儘早找出小朋友為何言語遲緩。
加油~~~

謝謝,詳細報告很有用嗎?因$1600可上多2堂了。

引用:回覆+carmenkmlo+的帖子 謝謝,詳細報告很

原帖由 kpfz 於 14-07-17 發表

我未做過協康評估…
協康是否有普通及詳細評估?
或者可打電話問問他們有幾詳細!

引用:Quote:原帖由+blythe_baby+於+14-07-16+發

原帖由 STSO 於 14-07-16 發表
報告通常都會係簡單報告,但治療師會詳細同家長解釋小朋友嘅情況,同埋家長有咩方法喺屋企做訓練。治療師亦 ...
謝謝你

引用:其實你可以直接去樂寧約時間做評估,不過唔

原帖由 mademoiselle 於 14-07-16 發表
其實你可以直接去樂寧約時間做評估,不過唔係話你想就有,都係要排,你最好快啲打去問問! ...
謝謝你

引用:Hku+speech+clinic+不錯 +

原帖由 濼晴 於 14-07-16 發表
Hku speech clinic 不錯
謝謝你

引用:如果急又想喺暑假密集啲做,當然私家會好啲

原帖由 wongvivian86 於 14-07-16 發表
如果急又想喺暑假密集啲做,當然私家會好啲,時間亦易安排好多
謝謝你

引用:Quote:原帖由+blythe_baby+於+14-07-16+發

原帖由 carmenkmlo 於 14-07-16 發表
個人經驗:
很多言語治療中心也有言語評估可提供(自付),一般詳細報告,會評估小朋友言語遲緩了多少時間。也 ...
謝謝你,我問左幾間評估都係一小時咋

引用:回覆+carmenkmlo+的帖子 謝謝,詳細報告很

原帖由 kpfz 於 14-07-17 發表

我囝之前係協康會做評估,有個簡單報告,1張form咁,我另外加$1600要詳細報告,佢地比左全英,3頁紙,其實係簡單報告嘅詳細解釋,同當日評估的觀察結果同建議,其實可以不用,不過我當時要係冇抄低姑娘的說話同怕忘記,另方便日後比較進度。

回覆 rkowsoakna 的帖子

謝謝你詳細的回覆,請問你有無要求協康寫轉介信給CAC嗎?

引用:回覆+rkowsoakna+的帖子 謝謝你詳細的回覆

原帖由 kpfz 於 14-07-22 發表
回覆 rkowsoakna 的帖子

謝謝你詳細的回覆,請問你有無要求協康寫轉介信給CAC嗎? ...
我囝係健康院寫信轉介CAC, 但去到CAC只係做問卷,跟著要等做評估,由2月等到現家音訊全無,當時有朋友提我要等好耐,可以的話自己係外面做住先,所以最後揾左協康會

引用:Quote:原帖由+kpfz+於+14-07-22+發表回覆+r

原帖由 rkowsoakna 於 14-07-25 發表
我囝係健康院寫信轉介CAC, 但去到CAC只係做問卷,跟著要等做評估,由2月等到現家音訊全無,當時有朋友提我 ...
我地一月填問卷,二月中已經見醫生,九龍醫院隔離間CAC,跟住五月中再見語言治療,都已經算好快。

引用:Quote:原帖由+rkowsoakna+於+14-07-25+發表

原帖由 plavix 於 14-07-25 發表
我地一月填問卷,二月中已經見醫生,九龍醫院隔離間CAC,跟住五月中再見語言治療,都已經算好快。

...
係超級快

‹ 上一主題|下一主題