用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角官立小學(雲景道) 北角官立小學(雲景道) 將於2016/2017年度轉入12網 ...
樓主: hkpapa852
go

北角官立小學(雲景道) 將於2016/2017年度轉入12網 [複製鏈接]

claudiayumt 發表於 17-6-5 16:54
你小朋友今年P.1?
宜家P.6功課量大約8~9樣左右啦! 數學會比較多, 因為是班主任教~~
老師都嚴格架, 不過學校 ...
係呀,小朋友今年入小一,謝謝你既資料,因為有人話呢間係寶校,唔知係因為學校地點問題還是其他問題,所以比較擔心,小班教學好呢間升中是否都不差?

MrsNing 發表於 17-6-5 23:27
係呀,小朋友今年入小一,謝謝你既資料,因為有人話呢間係寶校,唔知係因為學校地點問題還是其他問題,所以 ...
寶校可能係因為唔夠英皇道咁勁啫!  不過地點又真係吊腳咗d, 所以先會轉校網去咗灣仔區囉~~
派位方面都係得東區資料多, 仲要睇吓係男仔/女仔喎, 但都算是平均因為全級人數少, 只要keep到級15內都屬band 1 (以我女今年來計), 想問今年P.1全級有多少人呀?

claudiayumt 發表於 17-6-6 11:57
寶校可能係因為唔夠英皇道咁勁啫!  不過地點又真係吊腳咗d, 所以先會轉校網去咗灣仔區囉~~
派位方面都係得 ...
明白晒!謝謝你今年開4班的

雲官不是差的學校,只是老牌子的它未成為名校,而被大多數人忘記,又沒人提起! 當年係14網時, 就算它不太受家長歡迎, 但都會被選為次等的BACKUP學校, 還記得當年的雲官比佛教康山要稍為更受家長歡迎吧,但自從雲官過了12網後,相信佛教康山係14網已變成搶手學校了吧, 因少了間雲官好幫手. 只是在想, 所有的學校該都沒有太大的差異吧,  但往往因為弱勢或一些不是問題的問題就會被比下去,  只要小朋友讀得開心和習慣就是最重要了吧, 更不出名的大衆學校, 只要小朋友本身是讀到書成績好的, 相信在邊間學校就讀, 將來都能按他能力來選擇升學. 一間真正的小班教學. 小朋友能被老師更關注, 和有政府資助的學校! 這些雲官都符合了! 好不好只是一種主觀的心態!

carmenshih 發表於 17-6-6 22:08
雲官不是差的學校,只是老牌子的它未成為名校,而被大多數人忘記,又沒人提起! 當年係14網時, 就算它不太受家 ...
說得對 , 我們是校友嗎?

MrsNing 發表於 17-6-6 18:35
明白晒!謝謝你今年開4班的
別客氣 , 希望幫到你!
另外想提一提, 我女經歷過3任校長, 真的看到一些轉變, 尤其上年新上任的黃校長, 更加比到我們家長看到一份對學校的重視和對學生的關愛, 可惜我女今年畢業了, 沒能享有更多, 在此祝福你小朋友可以係雲官快樂成長!

雲官不是差的學校,只是老牌子的它未成為名校,而被大多數人忘記,又沒人提起! 當年係14網時, 就算它不太受家 ...
謝謝你咁詳細既解釋比我認識學校多一點

claudiayumt 發表於 17-6-7 09:39
別客氣 , 希望幫到你!
另外想提一提, 我女經歷過3任校長, 真的看到一些轉變, 尤其上年新上任的黃校 ...

多謝你既祝福!亦都希望你小朋友升到一間理想中學!

回覆 claudiayumt 的帖子

是呀!高興認識你!

MrsNing 發表於 17-6-7 09:56
多謝你既祝福!亦都希望你小朋友升到一間理想中學!
希望如此

回覆 MrsNing 的帖子

不謝! 這是多年來的體會。希望你小朋友會讀得開心!快樂健康成長。

carmenshih 發表於 17-6-7 13:00
回覆 claudiayumt 的帖子

是呀!高興認識你!
我女今年畢業啦!  你小朋友呢?

carmenshih 發表於 17-6-7 13:04
回覆 MrsNing 的帖子

不謝! 這是多年來的體會。希望你小朋友會讀得開心!快樂健康成長。
謝謝你及claudia兩位媽媽兩位北官媽媽都好友善

我仔今年讀P1,睇完你地D留言,個心舒服左好多。因為一開初唔係太了解尼間小學,又好小係灣仔見到雲官學生,心入面好多疑問。
中左之後好多人好多意見,分別都好大,令到我內心都好忐忑。

我仔又係派雲官, 好高興聽到大家分享!

謝謝你! 想問ㄧ下雲景北官派中ㄧ多數去邊幾間多日景

既然是-換-,對網12,14小—派位的影響會漸漸減少。
‹ 上一主題|下一主題