用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角官立小學(雲景道) 北角官立小學(雲景道) 將於2016/2017年度轉入12網 ...
go

北角官立小學(雲景道) 將於2016/2017年度轉入12網 [複製鏈接]

12網又多番一條安全線, 相反14網就少了一條安全線:
http://www.npcvr.edu.hk/t1/a/2016.pdf
   7    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁唔知學校會唔會改埋名好d呢?

醒目開學勳章 王國長老

咁聯繫中學又點計先.......如果跟軒官, 包佢即時收爆

hkpapa852  要問吓教育局同班區議員啦  發表於 14-7-15 11:46

回覆 hkpapa852 的帖子

so students can go to secondary school with net 12 after a few years' time; maybe that's why some parents choose this school in recent years.

啱啱搵番呢份文件:
http://www.districtcouncils.gov. ... 14_025_tc_reply.pdf

原來北官(雲景道)係2016-2020呢幾屆升中既學生, 仲可以自由揀中學用灣仔網定東區網....... 即係過2年開始會多咗 100個學生爭灣仔中學學位 (不過多咗2間中學, 1間B2, 1間B3)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2016後.....
北官(雲景)NET14 ---> NET 12,
華仁搬去北角 NET 12 --->> NET14!

pomanlife    發表於 15-9-15 12:50

北官(雲景)現係NET14 屬三寶之一! 到時14區得番孖寶!

華仁搬去北角, NET 14 隨即變成區內"超熱", 東區居民熱烈歡迎!

bobo101^*^ 發表於 14-7-15 14:23
北官(雲景)現係NET14 屬三寶之一! 到時14區得番孖寶!

華仁搬去北角, NET 14 隨即變成區內"超熱 ...
華仁最快好似要2017年先搬喎!

北角官立好嗎

回覆 chrischeung 的帖子

同筲箕灣官立中學、筲箕灣東官立中學、金文泰中學呢幾間有聯繫, 但唔係14網熱門
其中一個原因係位置唔方便

咁究竟係好事?定壞事呢?

Charlotte_mom  我相信都好明顯了  發表於 14-7-15 17:39

回覆:北角官立小學(雲景道) 將於2016/2017年度轉入12網

有無人有地圖,我住附近對我來講雲景道絕對屬於北角區

醒目開學勳章 王國長老

引用:有無人有地圖,我住附近對我來講雲景道絕對

原帖由 socute 於 14-07-15 發表
有無人有地圖,我住附近對我來講雲景道絕對屬於北角區
好多野,正常人係永遠唔會明白架

回覆:北角官立小學(雲景道) 將於2016/2017年度轉入12網

我想知我將來是12定14 有無將來12網的地圖

http://www.cmab.gov.hk/doc/issues/DC_consultation_paper_c.pdf

揾到 原來同一條天后廟道住邊面不同校網

引用:咁即係12網多左北官但無左華仁,灣仔區家長

原帖由 johnnywalker 於 14-07-15 發表
咁即係12網多左北官但無左華仁,灣仔區家長會唔會喊?
Net 12居民唔好喊啦!12區咁多間好學校,轉走一間都唔怕啦!益下14區居民吧

若一個女或二個女 net 12 仍然 very good 若有仔有女 net 14 就平均啲 雖然無一間好似軒小咁出名 成個網全部男女校 除了2、3 間大致上讀得過 缺點是好少有直屬中學 6年後再博過 華仁搬入net14後 可以分流一些男仔 希望可以減少區內每一間熱門學校的競爭

好在我上岸,吾系又煩此事。其實攪珠睇彩數,順其自然
‹ 上一主題|下一主題