用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解個個親友第一句就問考第幾...
樓主: Chris852
go

點解個個親友第一句就問考第幾...   [複製鏈接]

hadwinboy 發表於 14-7-14 20:32
與我想法一樣! 只是一年級,得一次成績,可代表什麼? 如果小二下跌還post 不post 呢? 假設朋友記得,第二年 ...

完全同意, 人生考試路漫長, 小一都POST到甘行, 幾時POST 到入U, 究竟個D家長有無為小朋友着想? 還是為一己之虛榮, 晒命...今日小朋友比晒幾百人知每一科D成績, 親戚朋友每次考試都會追着問, 可想而知小朋友有幾大壓力?

人有3衰6旺, 勸那些喜歡晒命既家長, 真係要為小朋友一生成長着想, 保護小朋友私隱!  

(唔好意思, 呢輪起FB真係見唔少, 都為小朋友甘細個要承受壓力感到痛心)

完全同意你講法。近期係Facebook 見到有些父母完完全全咁成張幼稚園, 小學成績表 post上網任人睇 (而 report 上有晒小朋友全名, 出生日期及 birth certificate no. (小學)), 完全不顧小朋友的私隠權, 好有問題。

大家吾講吾知,原來咁多呢種家長。覺得仔女叻,想同人分享吓係人之常情,但真系吾好太over,盞玩自己。

親朋戚友之間盡量唔好傾"養兒育女"同"政治"。呢兩個話題係好容易搞到绝交反面。如果想分享小朋友好成績嘅喜悅,最好向爺爺嫲嫲等長輩將成績報告,佢地通常都係最強力嘅傳聲筒,效用有時比各社交網站更有效率。

仲最好吾好講世界盃,有d人踩其他隊,聽到好反感

little_yolky 發表於 14-7-14 12:22
真係開心到爆, 佢真係好乖。不過, 啲親戚朋友就唔多so呢個奬, 覺得唔係成績好, 無用, 所以無得晒命。 ...
恭喜妳!囡囡好乖乖品學兼優都係個品字行先啦!我本人覺得操行好緊要!操行唔好成績幾好都冇用!

little_yolky  多謝。  發表於 14-7-16 09:42

回覆 Chris852 的帖子

Quote:  我只關心小朋友學習能否識 raise questions. 小朋友能發問,即是開始思考緊和明白所學什麼。。。 
這不是最重要嗎? unquote

Yes, I agreed.  It's more important on the process how your kid learns.  Usually, my kid comes very top in her grade, but this round, due to her careless mistakes, she comes 10+.  The other parents looked at me during the award ceremony, in fact, I don't bother as long as my kid tried her best.  10+ is already very good.  I could not even do so when I was a kid.  

I don't bother, why the other parents were so surprised to know the result???

王家爸爸  curiosity?  發表於 14-7-23 17:00

回覆:點解個個親友第一句就問考第幾...

自己的經驗是“親友”是最親的人,談話應無避忌位。如有避忌位,已經是不岩傾的親友啦,其實傾也都唔岩傾架!祗可傾的無為野。自已與親友交談,自問沒有避忌位,而有孩子的,互問成績,平常不過。親友中有些資優,也有學障,大家旦誠分亨,跟本不會分誰高誰低。真的不明為何將成績,學校列為避忌話題?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

記得幾年前一次老公果邊飯局,我剛入門囗,阿囝已被人問考第幾,阿仔答第9,佢地即刻話更差更無用架,妹妹(堂妹)丨叻過你,考第7。我有D火起,就答,全班考第9,全級150人都係考第9。結果靜曬,佢表妹果級得三班,佢又唔係讀精英班。自此之後無再問。

在教導孩子方面,自覺在與親友交流意見後,獲益良多。不與人討論,又什麽知道自已的方法對不對呢?不與親友交流,又可以與誰交流呢?當然,有些親友會在言詞方面令自已不悦,但親友間並不需分高低,放下面子,坦誠交流,一定有得着的

MrBeast    發表於 14-7-26 11:02

5tgb 發表於 14-7-23 21:46
自己的經驗是“親友”是最親的人,談話應無避忌位。如有避忌位,已經是不岩傾的親友啦,其實傾也都唔岩傾架 ...

因為不同學校間的分數名次比拼,只是八掛,沒有甚麼實用價值,只有無謂地增加大人細路旳壓力。

annie40  agreed.  發表於 14-7-28 09:36
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:+本帖最後由+Chris852+於+14-7-15+00:00+編

原帖由 Chris852 於 14-07-14 發表

我識果D會是這樣...

回覆 MimiCactus 的帖子

有時大人講嘢無分寸,亂噏貪口爽,傷害到小朋友都吾知。
你吾出聲,只會越講越有。

5tgb 發表於 14-7-26 00:58
在教導孩子方面,自覺在與親友交流意見後,獲益良多。不與人討論,又什麽知道自已的方法對不對呢?不與親友 ...
你不要把這裏說的分數成績名次比拼,和一般養兒育女的分享混為一談。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

就算自己不求分數,上一輩的思想一定很難改變,既然係咁,怎樣turn this into a teaching moment 來培養孩子的價值觀就更重要,唔通第時大個見到同事親友升職你教子女來ek 伸嗎?

我自己身邊會po 成績的大部份都是easy going 冇乜傷害性,孩子考到好成績我亦替他們高興,反而個d收收埋埋、唔聲唔聲個d先會嚇你一驚。

其實是身邊的人一搬見識還是自己心魔作怪?

回覆 MrBeast 的帖子

如果係成年人,有人升職加薪,你無份,有人當你面同你講「也你咁差、咁無用、咁無出息...」,肯定反臉。大人自己都吾接受,何必要吾識保護自己的小朋友受?
講呢d咁無建設性的說話的大人,通常都係講嚟貪過癮,吾講呢d迷講其他。

回覆 Jane1983 的帖子

討論或交流意見時,用上"也你甘無用、甘無出息"等用語,相信已對討論主題無關的了。用上此等負面語,傾也都唔岩傾架!唔需要特别提出是交流學習經驗架!唔通傾第二樣野,用此等負面語,會傾得好開心?
‹ 上一主題|下一主題