用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解個個親友第一句就問考第幾...
go

點解個個親友第一句就問考第幾...  

過多幾日, 小朋友就完結小一, 成續表下星期先有. 好多親友一見面就問小朋友考第幾?
邊個邊個考第一, 那個那個考第幾....
考第一又點, 考第尾又點?
我都唔care...佢地反而想知。。。

我只關心小朋友學習能否識 raise questions. 小朋友能發問,即是開始思考緊和明白所學什麼。。。 
這不是最重要嗎? 

Ah_Mi    發表於 14-7-26 11:11
王家爸爸    發表於 14-7-23 16:56

回覆:點解個個親友第一句就問考第幾...

哈,親友問還好,我孩子上校外興趣班时,有唔多熟的阿太竟然直接问我孩子考第幾

Yanamami    發表於 14-7-14 11:44

引用:+本帖最後由+Chris852+於+14-7-13+23:00+編

原帖由 Chris852 於 14-07-13 發表

過多幾日, 小朋友就完結小一, 成續表下星期先有. 好多親友 ...
考第一那個可能會想別人問

王家爸爸    發表於 14-7-23 16:57

引用:+本帖最後由+Chris852+於+14-7-13+23:00+編

原帖由 Chris852 於 14-07-13 發表

過多幾日, 小朋友就完結小一, 成續表下星期先有. 好多親友 ...
咁冇禮貌?

引用:Quote:原帖由+Chris852+於+14-07-13+發表本

原帖由 hadwinboy 於 14-07-13 發表
考第一那個可能會想別人問
我為何會這樣說,是因為識一個人,自己個仔係名津考第一,post 哂上Facebook, 還要詳盡地把每科分數寫出來. 呢種人,應該最鍾意人地一開口就問成績,最好不要傾其他話題添!

其實好怕呢d太功利的家長。以往見得多鍾意曬命的朋友,曬得太多,真系吾係好事,驚小朋友小器!

引用:哈,親友問還好,我孩子上校外興趣班时,有

原帖由 longlokma 於 14-07-13 發表
哈,親友問還好,我孩子上校外興趣班时,有唔多熟的阿太竟然直接问我孩子考第幾

...
上得來呢度的家長小孩都唔太差,你就曬下啦可以話努力入緊三名!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+14-07-13+發表

原帖由 hadwinboy 於 14-07-13 發表
我為何會這樣說,是因為識一個人,自己個仔係名津考第一,post 哂上Facebook, 還要詳盡地把每科分數寫出來. ...
我識人值情影埋張成績表,就咁post 上Facebook 㖭,曬到...

王家爸爸    發表於 14-7-23 16:57
JE0608  同意, 小朋友都有私隱, 個D家長究竟只是關心個人炫耀定保護緊自己小朋友?  發表於 14-7-14 15:27

畀班主任電話佢,叫佢自己打去問

jc2009  笑咗  發表於 14-7-14 15:39
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小一生我只緊張操行分和老師的評語,因為這兩奌先反應到小朋友是否已經適應小學生活。至於成績到高小才注重吧!

王家爸爸  Agree!  發表於 14-7-23 16:58
winwin0201    發表於 14-7-22 00:51
apple_haha  講得好  發表於 14-7-15 13:55
囝囝mama    發表於 14-7-14 23:58
囝囝mama    發表於 14-7-14 23:58

MASAYA 發表於 14-7-14 02:45
畀班主任電話佢,叫佢自己打去問
So inch?

hadwinboy 發表於 14-7-13 23:28
我為何會這樣說,是因為識一個人,自己個仔係名津考第一,post 哂上Facebook, 還要詳盡地把每科分數寫出來. ...
我都有個fd 係咁,可能我地見得少,一年一兩次咁,我又覺得ok wor。
反而另一個,個小孩見到人就問人考第幾,跟著就再叫人估下佢考第幾,佢父母就時不時在親朋戚友面前問下佢d超前學術性問題,lei 種討厭d

Chris852 發表於 14-7-13 22:56
過多幾日, 小朋友就完結小一, 成續表下星期先有. 好多親友一見面就問小朋友考第幾?
邊個邊個考第一, 那個 ...
Old habits die hard.
咪微笑地話冇乜所謂,最緊要開心返學,和欣賞你小孩用功

引用:小一生我只緊張操行分和老師的評語,因為這

原帖由 emily21921 於 14-07-14 發表
小一生我只緊張操行分和老師的評語,因為這兩奌先反應到小朋友是否已經適應小學生活。至於成績到高小才注重 ...
agree,亦是我的方向。yeah!give me 5!

agreed. very good attitude.

原來有這樣多高EQ 家長,真好。

MuiMuiQQ 發表於 14-7-14 01:36
我識人值情影埋張成績表,就咁post 上Facebook 㖭,曬到...
曬命無問題,但曬得咁行,小朋友之後無咁叻,無以為繼,咁點呢!識人就係咁,以前頻密報導開wor....

Chris852 發表於 14-7-13 22:56
邊個邊個考第一, 那個 ...
You may be too sensitive!
Frankly speaking, many relatives should know little about your children and they even do not remember their names!
They need to find some talking about your children, so this question is quite standard and they don't care your answer cos they want to turnaround and walk away immediately!

jojoplanet  你佢咁問人,小朋友同家長都有壓力囉。  發表於 14-7-14 17:11
Jane1983  都有可能!  發表於 14-7-14 11:52
Yanamami    發表於 14-7-14 11:47

MuiMuiQQ 發表於 14-7-14 01:36
其實睇下同果位熟唔熟啦,熟就喺戥他開心,分享下o者;唔熟就有覺得他喺度曬命既感覺。