用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解個個親友第一句就問考第幾...
樓主: Chris852
go

點解個個親友第一句就問考第幾...   [複製鏈接]

emily21921 發表於 14-7-14 03:11
小一生我只緊張操行分和老師的評語,因為這兩奌先反應到小朋友是否已經適應小學生活。至於成績到高小才注重 ...

等我晒下命先, 阿女小一, 剛剛攞咗個操行奬! 真係好開心。

shadeslayer    發表於 14-7-26 07:59
小曳人  乖乖女呀!  發表於 14-7-15 13:39
囝囝mama    發表於 14-7-14 23:59

引用:Quote:emily21921+發表於+14-7-14+03:11+小

原帖由 little_yolky 於 14-07-14 發表
等我晒下命先, 阿女小一, 剛剛攞咗個操行奬? 真係好開心。
恭喜阿女真乖乖

longlokma 發表於 14-7-14 12:16
恭喜阿女真乖乖
真係開心到爆, 佢真係好乖。不過, 啲親戚朋友就唔多so呢個奬, 覺得唔係成績好, 無用, 所以無得晒命。

little_yolky 發表於 14-7-14 12:03
等我晒下命先, 阿女小一, 剛剛攞咗個操行奬? 真係好開心。
Congratulations!!!

引用:Quote:MuiMuiQQ+發表於+14-7-14+01:36+我識

原帖由 Jane1983 於 14-07-14 發表
曬命無問題,但曬得咁行,小朋友之後無咁叻,無以為繼,咁點呢!識人就係咁,以前頻密報導開wor.... ...
我都識人係噉,不過真係無以為繼。每次被三姑六婆問起,都嚀轉面,搓開話題,淤爆!

回覆 serinac 的帖子

係呀!我識果個有個blog,將個小朋友每一樣嘢(學術、興趣班、體藝、比賽、獎項...)巨細無遺咁大寫特寫。小朋友無晒私隱吾在講,家長其實亦自製好大壓力。

王家爸爸    發表於 14-7-23 16:58

大家了解下都不是壞事, 只可惜我個無咩好晒..

回覆:little_yolky 的帖子

:

好彩阿仔升的小学冇排名次的

問人地考第幾等於問女仕年齡及三圍數字。較親近嘅親朋戚友之間都已經會大概知到大家嘅小朋友學業同行為狀況,要問到exactly考第幾係十分唔禮貌嘅行為,我從來唔會咁做,而且連讀乜學校都唔會問。聖誕或暑假時(派咗成績表嘅時候),當我見到其他親朋戚友或佢地嘅小朋友都只會傾下假期點樣過。咁多嘢好傾唔傾,唔使同人傾"三圍數字"。

囝囝mama    發表於 14-7-15 00:00

其實上FB不停POST小朋友D成績表個D家長應該想下, 仔女都有私隱. 而家細個就話比你揭開任人睇..大個你估你係當事人想唔想自己D分數比人睇晒?

無錯, 個呀媽可能想炫耀自己小朋友有幾叻, 但毫無保留甘將整張成績表POST上FB, 咩分數都比幾百人睇晒, 我個人認為不大認同!

其實人生路漫長, 做人或教小朋友應該謙卑D..甘樣晒法, 比自己同小朋友極大壓力啦!

Soundervolt 發表於 14-7-14 15:14
問人地考第幾等於問女仕年齡及三圍數字。較親近嘅親朋戚友之間都已經會大概知到大家嘅小朋友學業同行為狀況 ...
"三圍數字" by visual inspection without asking!

王家爸爸    發表於 14-7-23 16:59

回覆:點解個個親友第一句就問考第幾...

我估部份係冇惡意嘅,只係類似路人甲喺街撞到,寒暄問吓: 去街呀?食咗飯未?一樣。

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+14-07-13+發表

原帖由 MuiMuiQQ 於 14-07-14 發表
我識人值情影埋張成績表,就咁post 上Facebook 㖭,曬到...
我識個幼稚園評估表都影晒出黎無須要呀~

Jane1983    發表於 14-7-14 20:41

引用:好彩阿仔升的小学冇排名次的

原帖由 LeeCC 於 14-07-14 發表
好彩阿仔升的小学冇排名次的
me 2.
其實都不要太在意的。都係d人都係隨口问下啫。

醒目開學勳章

衰我過我叔仔老婆?

舊年問我仔全級第幾,我仔答"第七",叔仔老婆"麻麻地者,有6個人係你前面",但佢對仔女讀書差到死,成日倒數前幾名,最終一個讀到中三, 一個讀到中五.

不過佢都知衰,以後無再問,今次我仔全級第一,佢如果問盞自己仲無引.

引用:Quote:MuiMuiQQ+發表於+14-7-14+01:36+我識

原帖由 Jane1983 於 14-07-14 發表
曬命無問題,但曬得咁行,小朋友之後無咁叻,無以為繼,咁點呢!識人就係咁,以前頻密報導開wor.... ...
與我想法一樣! 只是一年級,得一次成績,可代表什麼? 如果小二下跌還post 不post 呢? 假設朋友記得,第二年公開在Facebook 問你,如何答? 又假設去到六年級,小朋友還想父母這樣公開自己成績嗎? 完全沒有爲個仔著想

Jane1983  咪係!  發表於 14-7-14 20:40

我識果D會是這樣...

假如小朋友中文考第二, 佢會話B小朋友考第一
假如小朋友英文考第二, 佢會話C小朋友考第一
假如小朋友數學考第二, 佢會話D小朋友考第一

總之, 小朋友考十科的話,, 佢地會找十個人同你小朋友比. 系要眨低你的小朋友.

火都來了!

我試過同一個親友講, 不如妳同我比...妳會考幾多科合格? (我知佢會考好差無5分)
她跟住講...我搵到錢咪得, 好多大學生under我...
我寸佢話...妳個女讀書幹什麼?

Chris852 發表於 14-7-14 23:50
我識果D會是這樣...

假如小朋友中文考第二, 佢會話B小朋友考第一
答中有冇獎?佢個女讀書係為左考張靚靚成績表畀阿媽拎去威威
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題