用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」 ...
樓主: lauwingtai
go

英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」   [複製鏈接]

每次佢公開場合講面試,都好多人好熱烈咁"招呼"佢,對上一次上報紙講面試,係講佢唔會睇portfolio, 當然又係大把人"招呼"佢啦

引用:Quote:原帖由+hosuper+於+14-07-13+發表講

原帖由 芝士BB 於 14-07-13 發表
今年報名已唔收portfolio, 入到2nd IN 可以補充2頁(4版)資料。滿不滿意?

...
好事一椿,值得表揚!但如果學佢揀人咁叻,可以唔收啦。做人說話留一綫好D。

引用:回覆+bubuG+的帖子 算啦,揀就係揀揀漏左

原帖由 NKpa 於 14-07-13 發表
回覆 bubuG 的帖子

算啦,揀就係揀
全對!間間學校都會有機會揀錯,但人家沒有那麼大囗氣。佢咪以為自己一定看穿家長們的大話至得㗎。

回覆:pumbaa 的帖子

我以前有個天才同學,文理皆全級第一,中五中七會考10a,平時講嘢成個地盤佬,佢考英華實死.
英華中學band1b定c?

Ballack2012 發表於 14-7-13 08:32
不要人家說好就認為是好,最好自己看及聽學校的介紹及校長的話,建議大家看看港台的至潮爸媽手册第二集,就 ...
第二集主題係【男女有別】,咁ST STEPHEN Girl 同YW 小學,一所女仔小學,一所男仔小學.林校長好強調YW小係為男仔設計,當然教學方法都唔同啦.以前林校長教協恩小學,都係女仔.同家陣佢教男仔小學,都用不同手法.

回覆 thomastaxi 的帖子

莫非係QXS個位十七個A天才學生?

引用:Quote:原帖由+芝士BB+於+14-07-13+發表今年

原帖由 bubuG 於 14-07-13 發表
好事一椿,值得表揚!但如果學佢揀人咁叻,可以唔收啦。做人說話留一綫好D。

...
學校冇話一定補充portfolio會加分,去到Second IN, 你可以唔俾。某些神級名校寫明課外活動佔5%,有D報名表上仲要填寫旅遊經歷⋯⋯⋯相比呢D神校及名校,我覺得英華以直資學校來講,要求已經很低了。講真,除非識人,去叩官立津校,學校都要你寫信及porfolio及面試來揀學生啦,是否全部學校都天下烏鴉一樣黑?

引用:Quote:Ballack2012+發表於+14-7-13+08:32+

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-07-13+發表好事

學校冇話一定補充portfolio會加分,去到Second IN, 你可以唔俾。某些神級名校寫明課外活動佔5%,有D報名表 ...
人家校長冇咁大聲話唔睇portfolio 呀!

回覆:芝士BB 的帖子

不好意思!因為我不是今年小一申請家長,請問充資料是不是用紙交?如果是用紙,既然校長不看,為何在第二面試仲要交!環保一點吧!

D飛機閃機好鬼靚哦,又唔使錢買

引用:Quote:原帖由+芝士BB+於+14-07-13+發表學校

人家校長冇咁大聲話唔睇portfolio 呀!
請你看清楚收生準則再發言啦。學校冇話唔睇,在第一輪學校唔收Porfolio , 入到第二輪,如你想,你可以補充,但唔會有分加。油麻地有間男女校是真係唔收Porfolio 啦,但前二輪面試用iPad 考學生中英數常,以累積二次分數準則去揀D學術精英,你又覺得好唔好?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-07-13+發表人家

請你看清楚收生準則再發言啦。學校冇話唔睇,在第一輪學校唔收Porfolio , 入到第二輪,如你想,你可以補充 ...
天呀!我舊年在簡介會林校長自己親口話唔睇的!我不是同你講纲上收生資料。纲上一套,佢把囗一套!!

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-07-13+發表人家

請你看清楚收生準則再發言啦。學校冇話唔睇,在第一輪學校唔收Porfolio , 入到第二輪,如你想,你可以補充 ...
人家唔收portfolio, 現場實力比併,有咩唔妥?

今日蘋果段新聞講法又唔同了
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140713/18798425
英華校長10秒法眼 剔走無禮頑童 ,連剪接手法都唔同
尋日就十秒就知學生得唔得

引用:Quote:原帖由+芝士BB+於+14-07-13+發表請你

天呀!我舊年在簡介會林校長自己親口話唔睇的!我不是同你講纲上收生資料。纲上一套,佢把囗一套!!

...
如果你唔信佢,你又真的相信佢會睇你果份portfolio ?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-07-13+發表天呀

如果你唔信佢,你又真的相信佢會睇你果份portfolio ?
唔好意思,唔明你意思。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-07-13+發表天呀

應該話,如果你唔信校長,就唔好報呢間學校,因為家長一定要相信學校,才會將孩子交給學校,如果你一開始就唔喜歡呢間學校,就不要去報名,用腳來表態,把機會留給別人吧!

引用:Quote:原帖由+芝士BB+於+14-07-13+發表如果

應該話,如果你唔信校長,就唔好報呢間學校,因為家長一定要相信學校,才會將孩子交給學校,如果你一開始就 ...
我已經在上面講過我真心欣賞校長設計一所真正男校俾男生,但她說話經常講大咗。

引用:Quote:原帖由+芝士BB+於+14-07-13+發表請你

人家唔收portfolio, 現場實力比併,有咩唔妥?
到時又會有人話學校應該有教無類,不應只收學術強的學生,令到家長不停谷D小朋友,怪獸家長等等⋯⋯⋯總之做乜都有人講⋯⋯⋯所有學校大抽獎最好!

‹ 上一主題|下一主題