用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」 ...
go

英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」   [複製鏈接]

英華小學校長:10秒知學生能力 家長勿講大話

直資傳統名校英華小學今日起一連兩日舉行共5場小一入學講座,4,000個名額在登記開始後10分鐘便爆滿,所有學生均獲安排參加首論面試,每12人一組,逐一與3位老師傾談,同場有另外2位老師在場旁觀,校長林浣心笑言:「10秒鐘就睇到學生得唔得!」她提醒家長勿「講大話」。英華小學的小一入學講座,首輪面試學生中只有800人可晉身第二輪面試,由校長及副校長每5人一組面試,其中30%學生可進入最後面試階段,與家長一起見校長,最終有155人可獲取錄。林浣心指「魔鬼就在細節中」,她認為一個小時內「男仔乜都會現晒形」。英華小學今年新增深水埗幼稚園校長推薦計劃,每校可推薦一人,與校友兒子申請人一樣,直接進入第二階段面試,額外於原來800個入學講座的第二輪面試名額。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140712/52685564

Cherry車厘子    發表於 14-7-13 18:48
Cherry車厘子    發表於 14-7-13 18:48
NKpa  睇返港聞版 http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140713/18798425  發表於 14-7-13 08:24
NKpa  蘋果日報改左口:「(學童)有安全感、對人信任、成日有陽光,你冇樣樣嘢經歷過,唔會有嗰啲表現,所以10秒就見到」。  發表於 14-7-13 08:18
   15    0    0    0

回覆:英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」

今年肯定超大兢爭

林校長5通未試過收錯生咩。

現實是有不少家長講大話,但都能考入YW!

引用:現實是有不少家長講大話,但都能考入YW! +

原帖由 hosuper 於 14-07-12 發表
現實是有不少家長講大話,但都能考入YW!
吓?講咩大話呀?

幾多揸住神校offer去YW集郵,當然冇話你知有神校offer啦,又sell 自己幾like YW,最後咪冇去YW注冊。

其實佢自己都講緊大話,說甚麼不考學術題

bbb330    發表於 14-7-14 07:44
mimics218  一向都知佢係咁啦 !講一套, 做一套 !  發表於 14-7-13 09:40

其實係個校長抑或個記者寫得浮誇?遲D唔駛五歲, 三歲就睇得出佢八十歲係點!OMG!

但係喺簡介會又講到明白男孩本性,男孩現形有咩咁出奇喎。又講到唔好規範小朋友,佢哋有好多潛能,但認為用10秒就可認定學生能力得唔得。。?

引用:其實佢自己都講緊大話,說甚麼不考學術題

原帖由 angrybusilver 於 14-07-12 發表
不能同意更多

PotterLai  你在說英文?

你的意思是「非常同意」?  發表於 14-7-13 00:16

「10秒知學生能力」這句本身已經是大話!又或許可以說她自視太高,難道要在10秒鐘內要顯示實力的小朋友才有機會?那麼內歛點的小朋友家長可能要多加考慮了。

引用:其實佢自己都講緊大話,說甚麼不考學術題

原帖由 angrybusilver 於 14-07-12 發表
我女d同學上年考,1st round 中英數常包時事,一件不漏全部問。

引用:「10秒知學生能力」這句本身已經是大話!又

原帖由 pumbaa 於 14-07-12 發表
「10秒知學生能力」這句本身已經是大話!又或許可以說她自視太高,難道要在10秒鐘內要顯示實力的小朋友才有 ...
10秒內呃咗佢就有offer 囉

醒目開學勳章

佢受到太多家長奉承,當佢神咁拜,真係誤以為自己係神,有10秒就可以知學生能力嘅power!!! 勁過professor X!

回覆 ozoz 的帖子

係啊!數學題不是簡單的加減,題目係:現在有20塊餅,要你平均分給6位小朋友,還剩下多少塊呢?當然有家長會說很易啊!我家孩子已識。又或是根本不是考你是否答對,是想看孩子不懂得答後的反應。但重點是說不會考學術,但這不算是學術題嗎?還有展示相片,有奧巴馬﹑梁振英﹑曾俊華,請孩子指出誰是財政司司長,這也只是常識吧!!哈哈!!所以5秒就可以選出學生入second round 了!

其實佢有時應該低調一點!如10 秒就知學生能力,一次面試就OK喇!為乜攪三次!但佢講得啱的就是在未入YW之前,應該要去多啲地方參觀,唔喺之後就忙到去唔到!

kwansara    發表於 14-7-14 09:26

引用:其實佢有時應該低調一點!如10+秒就知學生

其實佢有時應該低調一點!如10 秒就知學生能力,一次面試就OK喇!為乜攪三次!但佢講得啱的就是在未入YW之 ...
係喎,「10秒校長」做咩in 3次,玩足一年啫。

mimics218  真係好佩服佢"吹水"咁叻 !  發表於 14-7-13 09:43
852kk  Agree  發表於 14-7-13 07:58

李司棋叻d,吾使十秒,一望就知係神係鬼

HappyYW    發表於 14-7-13 18:01

佢笑言,你咪笑聽囉。

醒目開學勳章

引用:其實佢有時應該低調一點!如10+秒就知學生

其實佢有時應該低調一點!如10 秒就知學生能力,一次面試就OK喇!為乜攪三次!但佢講得啱的就是在未入YW之 ...
So true.. If 10 sec ok.. Then no need to interview 3 times .. 30 sec are too many!!!!!!

‹ 上一主題|下一主題