用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」 ...
樓主: lauwingtai
go

英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」   [複製鏈接]

引用:其實佢自己都講緊大話,說甚麼不考學術題

原帖由 angrybusilver 於 14-07-12 發表
其實佢自己都講緊大話,說甚麼不考學術題
佢教育理念就一套套,但講到能否“有教無類”這基本教學理念,勢利與現實的取態就現晒形。一個學生真正需要的,不是錦上添花,而是雪中送碳。你能把一個普通學生教到潜能盡出,我就真佩服您。纯粹路過,有感而發。

惹火尤物林校長,每次關於她或英華的報導,都有不少人出來批評。大家爭得面紅耳赤亦沒有意思,誰也改變不了誰的想法。

naughtyj 發表於 14-7-13 15:29 咁話自己
係話你這種品行的家長至真!睇返之前你的言論就知,白纸黑字証明了那些家長不斷說三道四講人壞話,你仲竟然否認反指他人!?真夠嚇人

甘恩 發表於 14-7-13 15:48
惹火尤物林校長,每次關於她或英華的報導,都有不少人出來批評。大家爭得面紅耳赤亦沒有意思,誰也改變不少 ...
确實三幾個月就黎一劑.最后都要關貼埋尾

引用:Quote:原帖由+angrybusilver+於+14-07-12+

原帖由 SPF 於 14-07-13 發表
佢教育理念就一套套,但講到能否“有教無類”這基本教學理念,勢利與現實的取態就現晒形。一個學生真正需要 ...
其實直資/私小目標是教「好學生」,不是「教好」學生,不單只YW,只是林校長著重啟發男生學習動機。呢樣我buy.

引用:Quote:原帖由+angrybusilver+於+14-07-12+

原帖由 SPF 於 14-07-13 發表
佢教育理念就一套套,但講到能否“有教無類”這基本教學理念,勢利與現實的取態就現晒形。一個學生真正需要 ...
其實直資/私小目標是教「好學生」,不是「教好」學生,不單只YW,只是林校長著重啟發男生學習動機。呢樣我buy.

引用:Quote:naughtyj+發表於+14-7-13+15:29+咁話

引用:Quote:甘恩+發表於+14-7-13+15:48+惹火尤物

naughtybj 發表於 14-7-13 16:13
都唔明點解咁火,上吓網姐。
可能係令人又愛又恨卦
愛之欲其生
惡之欲其死
愛同恨之間無有中間
你明唔明呀naughty boy
查實我都唔明架,哈哈

引用:Quote:naughtybj+發表於+14-7-13+16:13+都

引用:不要人家說好就認為是好,最好自己看及聽學

原帖由 Ballack2012 於 14-07-13 發表
不要人家說好就認為是好,最好自己看及聽學校的介紹及校長的話,建議大家看看港台的至潮爸媽手册第二集,就 ...
唔係張張都閃的,有好表現才是閃的 其實原理同儲貼紙獎勵一樣,只是貼紙對較大男孩吸引力不夠。你說得對,我細個年代我父母鬼會以貼紙獎勵我好行為! 但時代會進步,教育方法會update, 不能太過一成不變,穿膠花在現今香港都不能作為謀生方法了。BTW, 如果閣下在育兒多年從未試過用貼紙或其他禮物仔鼓勵小朋友,恭喜你,你9生有幸生了一個非常自動自覺努力向上的小朋友!

引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+14-07-13+發

原帖由 hadwinboy 於 14-07-13 發表
唔係張張都閃的,有好表現才是閃的  其實原理同儲貼紙獎勵一樣,只是貼紙對較大男孩吸引力不夠。你 ...
我還想說,如果對一樣事情有心做好,是一定會不時找新方法,工作和教育其實一樣,混飯吃的才會想公司學校千年不變。我雖是YW 家長,我對林校長自問不是die hard fan, 對她認識也不深入。經過一年囝囝讀書的生活,只覺得林校長有心有力,對教育很有經驗,而學校老師團隊大至不錯,有心有力教學,尤其我仔遇著超好班主任! 當然學校某些地方還有進步空間.

大把校長有經驗有熱誠過佢.我只是不喜歡一些常常走到台前bla bla bla 成績又同轉直資前一模一樣... 可想而知仔仔會變成點..利申,冇聽過 orientation 上年入到second round interview

引用:回覆+ckcleung+的帖子 我阿仔當時答:+"+對

原帖由 芝士BB 於 14-07-13 發表
回覆 ckcleung 的帖子

我阿仔當時答: " 對唔住, 我唔識呢Auntie, 請問佢係邊個? " 當然, 我唔知張相係邊個 ...
好多人唔識都會甘答,但都好多被reject

太難入

引用:Quote:原帖由+芝士BB+於+14-07-13+發表回覆

原帖由 calbee6 於 14-07-13 發表
好多人唔識都會甘答,但都好多被reject
人家只是舉一個例子俾你聽,當然還有其他表現評分喇,我相信人家只想話你知答錯唔一定reject, 全中也唔一定收

MrBeast  一籃子因素?    發表於 14-7-13 19:55
:-) waiwai

好似講到考不到的都是父母講大話咁
此校長太愛岀風頭,而且開始有點神棍feel.

theodorechung    發表於 14-7-14 08:57

引用:+好似講到考不到的都是父母講大話咁此校長

引用:Quote:原帖由+Skytree1000+於+14-07-13+發

我係用家就知寶,林校長最實際係給予孩子們嘅希望,因她是一個不守舊,信任家長,學校除能照顧孩子,其實家長亦顧及,參加各樣活動後自己更像回到讀書時代,與一班不認識的家長打成一片,我最愛她願意接立他人意見.人長大後往往堅持自己行過的舊路,不進則退,她原意接受各種新事物,今日成功嘅英華是她和她的團隊多年努力!每次想親口說道謝時,她總是忙着跟無數同學說笑!心裏感恩能成為一份子
‹ 上一主題|下一主題