用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我繼唔繼續用補習老師好?
go

[讀障] 我繼唔繼續用補習老師好? [複製鏈接]

小兒有讀寫障礙,小四,搵左個上門補習老師,朋友介紹話好好,上左兩堂,但阿仔唔like,補習老師出比較多題目俾佢做,有d似操卷,我仔唔鍾意,我應睇多兩堂俾佢習慣好,還是換另一個好?
   2    0    0    0

補習老師有教開讀寫障礙學生的經驗嗎?
出咩類型題目俾佢做?係協助佢認讀字的練習,定係普通練習?

雖然要俾時間雙方適應,不過如果仔仔真係好唔like,夾硬上落去會令佢更加唔鍾意學習,令個問題更加難搞。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

應該係普通練習,寫好多俾佢填充之類

不如先同老師講你想佢多D活動, 少D做練習. 傾下睇下有無改善先.

我都有搵私補比阿仔, 開頭我會同老師講明佢有咩問題, 叫老師盡量唔好用卷,因為咁樣佢會無心機! 咁佢就用遊戲同阿仔補, 不能補左一年佢突然話去 working visa 比佢激死

I think is all depends on the way the tutor teach, if just keep on drilling all the time, then it may not be good. I have a son who is 8 dyslexic, drilling actually make him refuse to work even more.
‹ 上一主題|下一主題