用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del [複製鏈接]

del

2    0    0    1

最緊要是她個人的意思,她有自己的思想了,留港和去英國讀書,意見一定眾說紛紜,我女兒是自己想去英國讀,她也在香港讀一間band 1頭中學,成績也很好,她想去英國讀書原因是想見更多的東西,想有更多的天空,我相信,做父母只要有能力都會滿足子女的要求。

annie40  ye,totally agree.  發表於 14-7-9 21:20

引用:最緊要是她個人的意思,她有自己的思想了,

原帖由 andyng2014 於 14-07-09 發表
最緊要是她個人的意思,她有自己的思想了,留港和去英國讀書,意見一定眾說紛紜,我女兒是自己想去英國讀, ...
非常同意。

回覆:求意見--應唔應該去英國讀?

同意,讀書係佢唔係你,如果佢一心有意思想去英國讀,佢會好積極搵資料。你捨唔捨得係其次。而且而家科技先先進,日日 Skype, whatsapp,上FB都可以知道佢近況,一年返香港3次,基本上好快又見面。我朋友個女B1考完DSE亦有好成績,但想去英國,佢自己揾晒讀 law 嘅大學資料比較,上年已經過左去,好快讀左一年,所以你試下放手,從傍協助佢

Ding

回覆 optimist 的帖子

其實女女已很叻,一定有主見,聽聽她的意願吧。

幾位朋友的乖乖女兒出洋后,竟然跟媽媽的關係更親近,是意想不到的收獲。近日幫女兒準備行裝,她是既興奮又積極,似乎長大不少。

引用:回覆+optimist+的帖子 其實女女已很叻,一

原帖由 annie40 於 14-07-09 發表

其實女女已很叻,一定有主見,聽聽她的意願吧。
吾知係未因為係仔,我嗰個無好主動喎,乜都係要踢要叫先做,雖然佢都好想去英國。

annie40  十六歲跟十四歲的差別是極大啊!前兩年女女還是由得我跟出跟入,現在通知一聲已經可以四圍去了。phewwwwww  發表於 14-7-9 22:37

乜在英國讀LAW回港就有大FIRM收咩?

Ruby1219 發表於 14-7-9 22:21
吾知係未因為係仔,我嗰個無好主動喎,乜都係要踢要叫先做,雖然佢都好想去英國。

...

我個仔都係, 懶懶閑!

引用:Quote:Ruby1219+發表於+14-7-9+22:21+吾知

原帖由 demio 於 14-07-10 發表
我個仔都係, 懶懶閑!
demio,  你個仲細嘛!

demio  所以佢同我講現在要做D第時係boarding house唔可以做的事 --- 著完d衫唔收好, 周圍放  發表於 14-7-10 11:18

所以佢同我講現在要做D第時係boarding house唔可以做的事  >>

same here, but what he does is 打機打機打機!

alevel 2014年

HKU law  我見過 OFFER

無Interview 3A星, 直俾OFFER

有interview 2A星+1A

這是相當痛苦的決定, 要做決定, 今年要做

去英國, 可以博到LSE,WARWICK

老實說,  個人經驗

ALEVEL 博LAW, 易過香港 DSE 博LAW

如果

1. 佢本地中學,有把握, 入到HKU/CU LAW

就留在香港

2. 想去下外面世界, 屋企俾得起, 就英國

英國可以博下頂尖的大學, (不要提OXFORD/CAMBRIDGE 先, 

頂尖UCL , LSE,WARWICK)

英國, 多運動堂, 體力要求大, 又要返教會, 讀書時間, 不會好似香港太多, 

不喜歡SOCIAL 的話, 去英國寄宿學校讀書 可能很痛苦

大FIRM 工作, 不一定外國畢業 

但的確是多數在外國畢業, 外資大FIRM 在大學

有資助, 可以推薦直讀JD, 但太遙遠

先為自己前途拍板   
good but not good enough

Apply UCAS (especially LSE --> just a great PS will work) using DSE predicted grade, since you said your daughter is doing so well. No need to waste 1 million and an extra year to get the same offers.

andyng2014 發表於 14-7-9 17:18
最緊要是她個人的意思,她有自己的思想了,留港和去英國讀書,意見一定眾說紛紜,我女兒是自己想去英國讀, ...
== 同意, 我女去年都係咁...讀 Band one 頭學校, 自己話想出國開下眼界...... 可能香港讀書真係太辛苦啦,佢覺得英國寄宿學校反為更加岩佢, 定時作息, 生活可以簡單好多, 唔駛再去補習, 唔駛再去興趣班,
少左交通往來的時間, 多左時間讀書, 星期六都係去下超市買下生果食....生活, 就是這樣。

梁媽媽

我送女兒去英國讀書,不會有太多的寄望,因為她自己會有心中的理想,她講過想做律師、記者、政治家、作家、做生意等,因以上的工作都是女兒從小接觸的,我們家同親戚都是從事這些行業。
前幾天我對她說,女兒,你在英國開心地讀書,發揮你所長,大學喜歡讀什麼都沒所謂,自己有興趣的才會上心地去讀,父母不會要你養,但你養活自己。
她笑說我要學《哈利波特》作者羅琳那樣,去讀拉丁文學,寫自己喜歡的書。
太太也笑說:讀自己興趣科目,才會更有動力,女兒,你尋找自己的夢想,我們會全力支持。

回覆:andyng2014 的帖子

你的女兒英國不合,學拉丁文是歐州好D,英國外語是法語,西班牙及德文為主,不如做交流生去歐州一看。

回覆:求意見--應唔應該去英國讀?

感謝大家咁詳盡嘅意見
琴晚再同阿女傾 的確佢係做左好多好多research 對英國嘅中學同課程甚至大學都好似瞭如指掌咁 我都好驚訝!!!
但另一方面我越諗就越唔捨得佢 諗起星期六日冇佢陪我就唔敢想像會點.....
當我同佢講我會唔捨得佢嘅時候 佢好似有d失望 所以最後佢話如果入到好嘅學校就去 而我覺得我都應該比佢自己揀...
聽日我同佢book左上AA做screening test 之後先睇下有咩offer再算啦!
而家我嘅心態都係聽天由命啦!

回覆:optimist 的帖子

2,3個月又返嚟一次,時間好快過架,我仔上年去讀,初時以為唔慣,但唔係想像咁丶仲比以前多左時間做自己嘢,平時又可以 Whatsapp,去完 outting 佢都會 send D相俾我睇

Ding

我小朋友第一屆334, 想讀 law。因為唔知新制會發生甚麼事, 用DSE predicted grade 報英國U, 又因為我哋唔想花錢去讀差的大學,申請的5間U law 的排名都比HKU高。 結果有4個 conditional offer , 最後放棄了HKU LLB 去英國。現在讀得幾開心。所以如果成绩ok, 可考慮完成DSE, 攞埋張cert 才去。

It is too late to apply 2014 6th form now for those top uk boarding schools.

回覆:vichuie 的帖子

不會太遲,想快找agent大包圍,取offer先,考ielts有今個月l9,26下個月有2号,9号,16,2l。

‹ 上一主題|下一主題