用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求教自己揾親戚朋友做監户人既家長?
go

求教自己揾親戚朋友做監户人既家長? [複製鏈接]

如果由親戚或朋友做監户人,只是短假期才去住的,是否需要去有關部門辦理監户權的手續呢?可否教我怎辦?Thanks!
   0    0    0    0

回覆 scso 的帖子

只需將資料填交学校即可,如監護人性名,職業,住址及联絡电話

回覆:scso 的帖子

如果有信賴得過的親朋戚友在英國,其實無須浪費金錢找監護人。

只要填上個人資料,簽個名,交回表格給學校就可了。

但如果有意外去醫院,警局,學校事情呢?在何證明係受權監户人?

回覆 scso 的帖子

我倆個囡都是用我哥哥做監護人,未試過有事(意外)要找我哥哥處理,但已慳了一筆支出。其实,你可直接查問學校有關監護人的角式吧!   萬一小朋友有事,學校一定先找家長!

監護人最大作用是幫小朋友放假時找一個 host family,有錯請指正o

如果你朋友己經做緊監護人,同上樓主講,將資料交學校,咁是否做緊?

回覆 brother4 的帖子

不是己經做緊而是九月份開始,我唸點都要有份家長同意信?萬一有意外去醫院,我相信唔會就咁講話係監户人,人地就相信?

咁講學校不會隨便交小朋友给人家,同上樓主講,你要填交資料给學校,在短假期前通知學校誰接,學校會確應佢身份,接了後,學校會電郵通知你,真有事,医院問學校証實征身份,所以有何事通知學校先。

監護人表格一邊有家長簽名,另一邊有監護人的簽名,雙方簽名後,便成了合約。

不同學校因應不同年級會對監護人有不同的要求,但無論如何監護人都不能只是掛個名就算,學校一定要見過監護人起碼一次才會確認監護人的身份,身份確認後便成為監護人了。

明白,因我覺得監户人角色很重要,係代表家長的,怕有危急去到醫院証明唔到,代唔到簽名,延醫就麻煩了

講2個例子你們聽,幾時要監護人:
1)醫院
我有位學生,學校話佢要入醫院,係 A&E 學生不肯留院,醫院醫生話情況嚴重,一定要,媽咪係香港電話度都話不用,最後醫生話如果不肯自願入院,就會申請法庭奪取監護權。媽咪最後打電話比監護人,問點算,最後監護人解析情況,都係入院,不過3天後監護人和醫院談好,直接送返香港,不用繼續療程。學校係邊?送了入醫院之後不見了 (話已經盡了責任)
2)緊急照顧
學校先打了電話給監護人,話學生因為同人打交,要excluded from school, 需要第一時間接走。如果沒有一個可以出面的監護人,可能學生要買機票返香港幾日再返學校。最後監護人安排下,接走了學生。
‹ 上一主題|下一主題