用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考了一間少功課小學,惡夢開始?
樓主: stockmike
go

考了一間少功課小學,惡夢開始?   [複製鏈接]

回覆:考了一間少功課小學,惡夢開始?

小弟以前書就係填鴨出黎,唔會睇任何課本以外的書。畢業後互聯網開始發達,再幾年後先睇下美劇,發覺原來好多簡算而常到的字我部末見過,例如 stuff , crab (當然係其他意思) ,  cue ,  MO,  heading (去緊) ,fiance , hide and seek , backpack , witch , creature, caterpillar, nap 一時諗唔起,重有其他。 就係以前啲英文練習未見過,唔想仔仔步我後層,亦從伴讀時發現大部生活化的字原來都未見過或見過唔識用,先明白閱讀好處。
到出來做嘢發現要上職系高處,都要識講嘢識表達有自信。 所以先揀間多 presentation 少功課學校。第日當然唔知佢做邊行,但希望為仔仔建立好基本能力, 機會到時不會失去。

引用:小弟以前書就係填鴨出黎,唔會睇任何課本以

原帖由 stockmike 於 14-07-08 發表
小弟以前書就係填鴨出黎,唔會睇任何課本以外的書。畢業後互聯網開始發達,再幾年後先睇下美劇,發覺原來好 ...
不錯的思考,但 mix up 左 crap vs crab。支持樓主堅持。講多幾個 EK 個案比太太知。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 stockmike 的帖子

不是想潑冷水或推介什麽所謂最佳教育方法,因為世間根本沒有什麽最佳方法。祗是想提出,樓主的方法明顯與身邊的人有落差(否則也不會有此帖)。不知道是否眾人皆醉我獨醒的個案,如果是,當然是深慶得法啦!但孩子尚未起跑(小一作起步),不明樓主為何覺得此法必合。自已眼見很多孩子是什麽也沒法培養到閱讀興趣,但卻喜歡做練習,挑戰自已。未起步已屏棄某些方法,與身邊的人製造落差,不知用神符其技,或是斐異所思去形容好?

引用:回覆+stockmike+的帖子 不是想潑冷水或推

原帖由 5tgb 於 14-07-08 發表

不是想潑冷水或推介什麽所謂最佳教育方法,因為世間根本沒有什麽最佳方法。祗是想 ...
甚麼樣的孩子比較適合填鴨式學習語文,那様的孩子才適合話潑的生活化學習?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

現實生活中,極小數孩子是活在兩極的,完全填鴨與完全愉快均非大多數。大部份孩子均在中慵位置,初小當然看家長的理念啦!依自已觀察,偏向鼓勵努力學習的,可能會佔輕微多數(數據當然會因地區、群組及觀察者心態不同而有落差啦!)

回覆 5tgb 的帖子

喜愛閱讀,是天性使然,因為人類有追求知識的隱性因子,跟孩子喜歡「玩耍」,喜歡「探索」,是一脈相承的。
喜歡做練習,挑戰自已?那是周圍的人灌輸是「要做練習」,才有好成績的概念。久而久之,孩子為了爭強競爭力,討好父母師長,在友儕間誇耀,不知不學便墮進虛榮陷阱。有日發現狂做練習,依舊力有不逮,那仲挫敗和自困是非常沮喪了。

閱讀習慣不是教出來的,而是誘導而出的。本人不完全反對做練習,但要謹守:閱讀是主糧,練習是副品。當然今天肯吃正歺的人很少了。

引用:回覆+shadeslayer+的帖子 現實生活中,極

原帖由 5tgb 於 14-07-09 發表
回覆 shadeslayer 的帖子

現實生活中,極小數孩子是活在兩極的,完全填鴨與完全愉快均非大多數。大部份孩 ...
第一,我不是問香港現況,我是問那類小學生,用填鴨操練的方式為主來學語文較好。

第二,鼓勵努力學習不一定等如操練為主學英語。努力看書是學習,努力開口説英語是學習,和生活化活潑學習沒抵觸。

shadeslayer 發表於 14-7-8 23:06
甚麼樣的孩子比較適合填鴨式學習語文,那様的孩子才適合話潑的生活化學習?

...
我覺得所有小朋友都會適合活潑生活化學習, 而且越細開始效果越好, 但只有一小部份小朋友可以適應到填鴨式學習又學得好, 這小部份小朋友, 應該係用咩方法都可以學好的類型, 即所謂的適應力強。

我亦認為如果方法正確, 所有小朋友都會喜歡閱讀而又能 "培養" 出閱讀的興趣。小朋友有求知的本能, 但閱讀並非求知唯一的途徑, 如果沒有好好培養, 閱讀興趣/習慣就不會出現, 就會給人錯覺有部份人係如何也培育不出閱讀的興趣。君不見跑馬日一眾賭徒人人幾份馬經仔細參詳。他們很喜歡閱讀馬經, 只是小時候沒機會受栽培而已。

我家兩個寶從幾個月大懂爬就會自己拿書看(當然係看公仔), 她們一直喜歡閱讀, 我們的培養方式就係全屋到處都係書架, 書仲多過曱甴, 大人在家從不看電視、不打機, 我們經常看書, 小朋友就模仿看書了, 事情就是來得這麼自然, 不著一點痕跡。

個人意見而已, 不喜勿插。

daddyday  I use the same method, now boo   發表於 14-7-26 08:50
annie40  咁好既意見,點可以唔認同呢。   發表於 14-7-26 00:08

stockmike 發表於 14-7-8 11:41
小弟以前書就係填鴨出黎,唔會睇任何課本以外的書。畢業後互聯網開始發達,再幾年後先睇下美劇,發覺原來好 ...
樓主, 我哋可唔可以扼下手。

見到你寫呢段, 好似自己寫照咁。依家工作上見人多咗, 知道識表達, 有自信係乜工都啱。但你依家最重要既問題係必須要太座配合, 因為你工作關係, 唔可以好似Eviepa咁100%自己跟足學業, 一定要依賴太太協助。做project, present的功課係好辛苦架, 尤其係初小, 因為佢哋唔識搵資料, 唔識打字, 仲盲字唔識多個。我哋好多人支持你, 但你最重要既係太太既支持同配合, 從閱讀學習呢條路對家長嚟講唔易行架, 比起操卷真係easy好多, 但係難就係難响眼前, 以後佢既人生就會好好多。

BTW, 我要提提你, 我們呢一代雙非baby bomb年代的, 升中一定好嚴峻, 會有一定數量的band 1仔去咗band 2校, 尤其係男仔會慢幾拍, 唔好到時touch wood升中唔太理想就質疑自己既教法, 呢段說話係寫俾你6年後睇既。當然希望你仔仔係band 1頭/中, 自行入咗就無問題了。

annie40  真系講到重點,讚!  發表於 14-7-26 00:06

我認為學寫中文字而言,填鴨式操練是最有效方法。我母親只受初小教育,現在閱報雖能看懂99%的字,但會寫的字卻不到10%。中文字唔同英文字,冇phonics幫助,冇練習過就會寫唔出個字。當然要寫一篇好的中文就要平時多看書才會做到。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-7-8+23:06+甚

原帖由 little_yolky 於 14-07-09 發表
我覺得所有小朋友都會適合活潑生活化學習, 而且越細開始效果越好, 但只有一小部份小朋友可以適應到填鴨式學 ...
我的想法和你相近。

好多謝各位大大的支持。講起學中文寫字我仲未有心得。我好少要他寫字,但同佢睇書後我發觉佢認中文字都幾多。而英文學 phonics 後我發觉佢都系唔識串字,但系好多識讀。佢可以讀到大部分 chapter book 字,唔識都拼到少少,但系唔明白及完全無興趣。佢只可以明到ort 6程度,仍未有自讀習慣,所以仍努力培養中。

引用:回覆+stockmike+的帖子 自已以初小家長身

原帖由 5tgb 於 14-07-03 發表

自已以初小家長身份覺得,真正決定谷唔谷的,很多時不是學校,而是家長。祗有家長 ...
唔信谷的家長,為何要試? 大潮流一定係谷,要説服太太不會容易,努力。

stockmike 發表於 14-7-9 20:32
好多謝各位大大的支持。講起學中文寫字我仲未有心得。我好少要他寫字,但同佢睇書後我發觉佢認中文字都幾多 ...
如果小朋友將要升小一但仍然未有自讀既習慣, 你就真係要努力啲了。人哋幼稚園就開始有閱讀習慣了, 過程你會辛苦啲, 但好快過, 一年兩年效果就已經好明顯了。努力。

請不要係小朋友面前商討要轉校,嘈交……

我覺得大家的討論似乎都忽略了一点,就是孩子本身的天富資質,如果孩子本身天聰穎,真的無須操補充練習,单是倍養他的閱讀習慣己足夠應付未來的學習,但如果孩子只是資質平傭,但家長又不想睇住佢成世都是中下或下下成绩,咁在緊湊的锞程壓逼下,做多些補充練習確是個最快捷提升成绩的最有效方法,否則,你叫個完成功課都畧為艱難的小学生,怎能有充足時間去閱讀呢!其實,家長只要用心選擇補充練習,亦不難找到一些很多有閱讀訓練的補充!

昨天24/7羅乃宣在經濟日報分享香港家長對倡導閱讀的大轉變,請找來給太太看吧!社會已在改進中,不要再因循固有文化,把愛變成害啊!

引用:回覆+stockmike+的帖子 昨天24/7羅乃宣在

原帖由 annie40 於 14-07-26 發表

昨天24/7羅乃宣在經濟日報分享香港家長對倡導閱讀的大轉變,請找來給太太看吧!社會 ...
Search 唔到呀!好想睇。

annie40  敬請其他網友幫忙  發表於 14-7-26 00:52
annie40  經濟日報好孤寒,文章不會譲人免   發表於 14-7-26 00:51
‹ 上一主題|下一主題