用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考了一間少功課小學,惡夢開始?
go

考了一間少功課小學,惡夢開始?   [複製鏈接]

小兒響幼稚園都算表現ok醒目,考了一間少功課,多presentation 小學。嚟緊九月會讀。但啲家長説嘥了我個仔,又話間校課程淺。點解唔揾啲教深一年。本來食得鹹魚抵得渴,我揀喱間學校系啊唔想佢失去學習興趣,有時間培養佢閱讀興趣,親子關係好。家長們的平論我不在意。

但偏偏內子似乎開始沒多少信心。開始成日比埋果d補充練習佢做。又要佢操 grammer 串字,睇住仔仔水過鴨背串字,啱啱串完我即問已經唔記得,好心痛,又覺徙時間。

做完練習當我開始講故仔書比佢嘅時候。佢就要仔仔訓覺,令到我無辦法培養距地閱讀興趣。

今日內子又同我講其他家長的谷谷理論,又話小二 三讀得好同佢轉校。末讀就諗定轉,家不信校,點會好?

一些家長們,包括我內子,多功課加教深就係入大學捷徑嗎寫?嗊就不斷加功課同教深吧!唔好成日賴香港教育迫到你哋口貢,你們也有責任吧!不吐不快。

29    0    1    0

回覆:考了一間少功課小學,惡夢開始?

我一直对幼稚園教快教深頗為反感,更不屑那些因自己孩子以小一小二知識考入直資私小而沾沾自喜的家長,他們根本在逼迫着孩子,更遺害到下一代

同你太太傾吓,其實選校前兩個有共識就最好……

兩公婆對小朋友教育理念最好一致,小朋友容易follow,大人都嘈少d交。

最近有朋友嘈到話離婚,吾知系借口,定真系因為甘……

回覆 stockmike 的帖子

自已以初小家長身份覺得,真正決定谷唔谷的,很多時不是學校,而是家長。祗有家長選學校,學校根本不可能迫家長入讀的。谷的學校,你不排頭三志願,根本不會入到。而樓主選校選唔谷,可能不符合某些親友的期望,才會提下意見。讀唔谷學校,就唔谷,讀落你就知。最唔谷的學校,見你功課應付到,都會建議你學其他對升中有幫助的野架!要懷材不遇,在現時根本不會發生的,樓主不用擔心。而太太方面,要谷孩子的,也祗好放手給她試,谷唔谷到,好快就知。

唔係想潑你冷水,就算讀深的學校,你太太仍會為名次狂做練習。只有拋開名次,不求短期回報,先可以有時間培養閱讀興趣。當然都有唔少個別例子愛閱讀又做練習,不過這些例子多數會变"省”弱書生。

我求他愛閱讀,真係唔想佢用晒啲時間做補充。因為仔仔很愛講嘢同形容事物,睇過書而知道的總會同其他人講翻一次,我覺得佢有語言方面比較突出。

我唔緊成績名次,虛無飄渺。今日100分,聽日95,退步要谷,谷翻100,自我滿足,乜嘢心態?

jc2009  有道理  發表於 14-7-31 12:41
pkmiao    發表於 14-7-9 13:30
shadeslayer  講出我心聲,但小雜不少題目也是談十幾板一二分的事。  發表於 14-7-4 07:47
王家爸爸    發表於 14-7-3 20:20

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

很贊同讀書有益。但不明白為什麽要抛開名次,才能培養閱讀興趣呢?自已孩子(初小)班中對閱讀有興趣的,全部在前列,對閱讀無興趣的往往在後面追。難道有D學校,為追名次而考前列的,對閱讀無興趣,反而考包尾拋開名次個班喜歡閱讀?

annie40  拋開名次的人心腔更廣,理想更宏大。唔會系到畫地自困。  發表於 14-7-8 20:32
annie40  拋開名次的人心腔更廣,理想更宏大。唔會系到畫地自困。  發表於 14-7-8 20:32

stockmike 發表於 14-7-3 18:04
小兒響幼稚園都算表現ok醒目,考了一間少功課,多presentation 小學。嚟緊九月會讀。但啲家長説嘥了我個仔 ...
多 Presentation 是一件好事,其實教小朋友 Presentation 要學校和家庭的努力,小朋友應該可以從中學習得更多。

5tgb 發表於 14-7-3 20:14
回覆 仔仔錫錫你 的帖子

很贊同讀書有益。但不明白為什麽要抛開名次,才能培養閱讀興趣呢?自已孩子(初小) ...
我也很贊同閱讀有益。其實愛閱讀的孩子,名次也不會太低,兩者沒有衝突。

manmanchubb  agree   發表於 14-7-27 02:22

回覆:stockmike 的帖子

回覆 stockmike 的帖子

樓主,你選的學校是否教得不要淺,你兒子讀完一年後就知,特別是英文,比普通學校深,如果有讀課外書的習慣,才可應付,不要只信外面的評論,自己去了解一下,相信自己的決定!
BC

係咪可以双缐行呢?在做練習同閱讀之間取個平行點,分配好時間。

係law, 有些家長又話要愉快學習,跟著又安排補習。

Anyway, 最好就兩公婆一至,若唔得就約定一人一半時間law.

支持你呀樓主! 既然你小朋友成績都唔錯, 我個人覺得小一至小三真係唔駛咁緊張, 成績大概keep 起70 分以上。先培養佢地愉快學習既興趣。閱讀好重要, 中英文書都要讀, 未必要每隻字睇, 但要睇得多, 咁先會習慣文字, 呢個係基礎。而且閱讀係對小朋友成個人生都好有益。而且習慣係由細培養既, 錯過左就無。如果你培養到佢鐘意文字, 成績一定唔難追, 而且佢comprehension, writing 都一定唔差

我阿女小學讀了六年極少功課、沒有名次、壓力極低的快樂學校。六年裡,別人忙著做練習,我女兒卻在享受人生,喜歡上課、喜歡學習。

由於空閒時間多,六年裡有很多時間可以大量中英文閱讀。到小學畢業時,中英文水平都相當好地上中學。

犯不著操練那麼多。

vincher  agree  發表於 14-7-4 19:08
囝囝mama    發表於 14-7-4 18:47
王家爸爸    發表於 14-7-4 18:00

我個仔好喜歡閱讀,中英文都喜歡,我由他2歲開始伴讀,而同時地,也開始給他補充練習到今時今日,成績我好滿意全級十幾。另加兩體羽毛球及籃球,也不是純書生型啊. 時間編排好些,問題也不是太大。當然,如果晚晚又要串字溫習又要功課+補充練習但欠自由時間,那是過火了!

有空閒時間,睇多啲書啦,受用無窮㗎
唔好成日做咁多無謂補充,浪費時間

王家爸爸    發表於 14-7-4 18:03

引用:+本帖最後由+eviepa+於+14-7-3+21:35+編輯+

原帖由 eviepa 於 14-07-03 發表

我阿女小學讀了六年極少功課、沒有名次、壓力極低的快樂學校。 ...

我的在同是plk 的tsl, 大家模式可能會似,我又覺得做下補充都不是錯,只要預reading time 就oK
‹ 上一主題|下一主題